Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Απαιτείται βελτίωση στον έλεγχο των ευρωπαϊκών τραπεζών για το «ξέπλυμα» χρήματος

DBRS: Απαιτείται βελτίωση στον έλεγχο των ευρωπαϊκών τραπεζών για το «ξέπλυμα» χρήματος
Έκθεση της DBRS για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών τραπεζών σχετικά το «ξέπλυμα» χρήματος 
Το πλαίσιο της ΕΕ για τον έλεγχο των ευρωπαϊκών τραπεζών για το «ξέπλυμα» χρήματος κρίνεται «λιγότερο αποτελεσματικό» από το αναγκαίο, σχολιάζει σε έκθεσή της η DBRS Ratings.
Όπως αναφέρει ο καναδικός οίκος, το 2018 σημειώθηκε αύξηση του αριθμού περιπτώσεων υποτιθέμενης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, στις οποίες εμπλέκονται τράπεζες που εποπτεύονται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Το φάσμα των περιπτώσεων περιλαμβάνει δύο κατηγορίες, κατά την άποψη της DBRS.
Η πρώτη κατηγορία αναφέρεται στην έλλειψη ελέγχων ή παραβιάσεων των εσωτερικών ελέγχων, καθώς και στην αδυναμία γνωριμίας του πελάτη (KYC), γενικά στις τράπεζες που δεν διαθέτουν αποτελεσματικά συστήματα ανίχνευσης και πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια συγκεκριμένης περιόδου.
Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει περιπτώσεις παραβιάσεων κυρώσεων (οι πιο συνηθισμένες είναι παραβιάσεις των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε χώρες όπως το Ιράν, το Σουδάν, η Κούβα και η Ρωσία) για μια καθορισμένη περίοδο.
Ο αριθμός των περιπτώσεων στην Ευρώπη αυξήθηκε σε 7 το 2018 έναντι μέσου όρου ίσου με 5 μεταξύ 2010 και 2018.
Από τις 7 υποθέσεις το 2018, 6 υπάγονται στην πρώτη κατηγορία (Cooperative Rabobank, ING Groep, Danske Bank, Versobank, Pilatus Bank και ABLV Bank).
Στη Δανία, η έρευνα για τη Danske Bank συνεχίζεται.
Εντούτοις, καταβλήθηκαν προσπάθειες για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού πλαισίου.
Τον Δεκέμβριο του 2018, μετά από σειρά ζητημάτων νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο για την ενίσχυση της παρακολούθησης σε όλες τις ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες.
H DBRS παρατηρεί ότι το σχέδιο αυτό στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας των εθνικών εποπτικών αρχών να αξιοποιούν καλύτερα τις υπάρχουσες εξουσίες.
Αν και ο οίκος παρατηρεί ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λάβει σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση της συμμόρφωσης από το 2013, οι ποινές για την αποτυχία τους συνεχίζουν να ποικίλλουν και θα εξαρτώνται από το νομικό πλαίσιο κάθε ευρωπαϊκής δικαιοδοσίας.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης