Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Η διεθνής οικονομική ελίτ έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα

tags :
El-Erian: Η διεθνής οικονομική ελίτ έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα
Με αφορμή το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο El-Erian επισημαίνει τα λάθη οικονομολόγων, επιχειρηματιών και πολιτικών
Σχεδόν ως άνευ οφέλους και σημασίας χαρακτηρίζει την πρόσφατη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Mohamed El-Erian, σε άρθρο του στο Project Syndicate.
Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο και επενδυτικό σύμβουλο, η παγκόσμια ελίτ καλό θα είναι να αρχίσει να ασχολείται με το μέλλον και να καταθέτει προτάσεις για το τι θα πρέπει να γίνει και να σταματήσει να μένει κολλημένη στο παρελθόν.
Όπως σημειώνει «Δεν συμμετέχω στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Αλλά η αίσθηση μου είναι ότι, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι συμμετέχοντες και φέτος κατέληξαν να παραπέμπουν περισσότερο στο πρόσφατο παρελθόν από το να εξετάζουν πραγματικά το μέλλον.
Αυτό ήταν αληθές τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε σχέση με τα βασικά μεμονωμένα ζητήματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής, σύμφωνα με πολλές εκθέσεις των μέσων ενημέρωσης (και τα μέσα ενημέρωσης εκπροσωπούνται εξαιρετικά σε αυτό το γεγονός).
Ως αποτέλεσμα, αυτή η παγκοσμίως γνωστή συγκέντρωση επιφανών κυβερνητικών και εταιρικών ηγετών φαίνεται να έχει χάσει, για άλλη μια φορά, την ευκαιρία να αξιοποιήσει πλήρως τις σημαντικές της δυνατότητες.
Υπάρχει ένας λόγος για τον οποίο ο Νταβός τείνει να είναι κολλημένο στο παρελθόν.
Οι ηγέτες φυσικά που το επισκέπτονται επικεντρώνουν την προσοχή τους σε αυτά που έχουν βιώσει πρόσφατα.
έρχονται σε αυτό επικεντρώθηκε σε αυτό που έχουν βιώσει πρόσφατα.
Οι δύο συναντήσεις πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 είχαν έναν μάλλον αισιόδοξο τόνο, απορρίπτοντας τις προειδοποιήσεις των λίγων που ένιωθαν ότι η «μεγάλη μετριοπάθεια» και η εποχή της απεριόριστης χρηματοδότησης ήταν πιθανό να έρθουν σε ένα οδυνηρό τέλος.
Η συνάντηση του Ιανουαρίου 2009 ήταν το αντίθετο, προβάλλοντας την κρίση και τη μελλοντική παγκόσμια ύφεση.
Τέτοιες εσφαλμένες αναλύσεις σχετικά με τα επόμενα βήματα δεν περιορίστηκαν σε περιόδους γύρω από τις κρίσεις.
Απλά σκεφτείτε τι συνέβη στην προηγούμενη συγκέντρωση, τον Ιανουάριο του 2018, και συγκρίνετε τη φετινή χρονιά.
Πριν από ένα χρόνο, οι περισσότεροι ηγέτες είχαν μόλις βγει από το ισχυρότερο τρίμηνο της παγκόσμιας ανάπτυξης εδώ και χρόνια. Επιπλέον, σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου βρίσκονταν σε τροχιά ανάπτυξης.
 Καθώς άκουγαν ο ένας τις εμπειρίες του άλλου, οι εκπρόσωποι του Νταβός αγκάλιασαν την ιδέα ότι ο κόσμος είχε εισέλθει σε μια περίοδο συγχρονισμένης ανάπτυξης.
Δεν έδιναν ιδιαίτερη προσοχή στο γεγονός ότι, με την αξιοσημείωτη εξαίρεση των Ηνωμένων Πολιτειών, οι περισσότερες χώρες αντιμετώπιζαν εν πολλοίς μονάχα παράγοντες ανάπτυξης.
Στη συνάντηση του φετινού Davos, αντίθετα, η διάθεση για τα μακροοικονομικά θέματα λέγεται ότι ήταν πολύ πιο θλιβερή.
Η κοινή θέση ήταν ότι κατευθυνόμαστε προς μια συγχρονισμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, με αυξημένο κίνδυνο αυτοτροφοδοτούμενων φαύλων κύκλων.
Αλλά και πάλι, δεν γίνεται διάκριση μεταξύ έκτακτων παραγόντων των οποίων ο αντίκτυπος είναι προσωρινός και σε μεγάλο βαθμό αναστρέψιμος - όπως η μερική διακοπή της κυβέρνησης των ΗΠΑ - και το είδος της κυκλικής οικονομικής αδυναμίας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Οι περισσότερες από τις συγκεκριμένες συζητήσεις που διεξήχθησαν το τρέχον έτος επικεντρώθηκαν στις εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και στο Brexit.
Εδώ και πάλι, ο πειρασμός ήταν να προεκτείνουμε τις μελλοντικές εξελίξεις με βάση υπερβολικά αυτό που μόλις συνέβη.
Η συναίνεση του Νταβός φάνηκε να είναι ότι οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα εντατικοποιήσουν το 2019.
Αλλά το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι οι εντάσεις μειώνονται, καθώς η Κίνα συνειδητοποιεί ότι η Νότια Κορέα, το Μεξικό και ο Καναδάς έκαναν ήδη τις διαπραγματεύσεις με την αμερικανική κυβέρνηση: για την κλιμάκωση των δασμών, η βέλτιστη προσέγγιση για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη και την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μιας χώρας είναι να κάνει παραχωρήσεις στις ΗΠΑ σχετικά με θέματα γνήσιας παράπονα.
Αυτές περιλαμβάνουν κανόνες που επιβάλλουν μεταφορές τεχνολογίας - όπως απαιτήσεις κοινής επιχείρησης - και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Σχετικά με το Brexit, τα κεντρικά σενάρια στο Νταβός επικεντρώθηκαν είτε στη συνέχιση της τρέχουσας διαδικασίας χωρίς ειρήνη χωρίς πόλεμο είτε, εναλλακτικά, σε μια σκληρή έξοδο για το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ωστόσο, επειδή αυτό έχει αποδειχθεί ήδη πολύ αργή διαδικασία με το Κοινοβούλιο της Βρετανίας επανειλημμένα ανίκανο να συμφωνήσει για την αντικατάσταση της σημερινής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, η πιθανότητα ενός ήπιου Brexit αυξάνεται σημαντικά.
Παράλληλα η πιθανότητα για ένα δεύτερο δημοψήφισμα μοιάζει να απομακρύνεται.
Απλώς η προβολή του μέλλοντος από αυτό που μόλις συνέβη συνήθως οδηγεί τους εκπροσώπους του Νταβός σε λανθασμένα συμπεράσματα. Το Νταβός - τόσο οι διοργανωτές όσο και οι συμμετέχοντες σε αυτό - θα έκανε πολύ καλύτερη δουλειά, κάνοντας τρεις αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης της όλης διαδικασίας.
Πρώτον, η συνάντηση θα πρέπει να προτείνει ενεργά εναλλακτικά σενάρια για σοβαρή συζήτηση.
Η φετινή ατζέντα, για παράδειγμα, θα έπρεπε να συμπεριλάβει μια πιθανή επιστροφή το 2019 στην αποκλίνουσα ανάπτυξη και τους συναφείς κινδύνους και ευκαιρίες.
Επιπλέον, το Νταβός θα πρέπει να συλλέξει και να συζητήσει τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση των συνήθων επιπέδων αβεβαιότητας τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τη χάραξη κυβερνητικής πολιτικής.
Τέλος, όταν πρόκειται για βραχυπρόθεσμες προοπτικές, η εκδήλωση πρέπει να ξοδεύει πολύ περισσότερο χρόνο σε άλλα θέματα που υποπτεύομαι ότι θα αποδειχθούν πιο σημαντικά από την ένταση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνα ή το Brexit.
Αυτά περιλαμβάνουν τη μεταβαλλόμενη στάση απέναντι στον περιφερειακό χαρακτήρα, τις προκλήσεις πολιτικής των κεντρικών τραπεζών και το περιθώριο για περισσότερο συντονισμό της κυβερνητικής πολιτικής μεταξύ προηγμένων οικονομιών.
Η ετήσια συνάντηση του Νταβός είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία να μην αξιοποιηθεί σωστά.
Ωστόσο, κάθε χρόνο, το επίκεντρο στρέφεται στο παρελθόν και όχι στο μέλλον.
Μια αναμόρφωση θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εκπλήρωση του δηλωμένου στόχου του Νταβός: δέσμευση των «πρωταρχικών πολιτικών, επιχειρηματικών και άλλων ηγετών της κοινωνίας να διαμορφώσουν παγκόσμιες, περιφερειακές και βιομηχανικές ατζέντες». Και θα εξασφαλίσει ότι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες αναζητούν προσφυγή, ουσιαστικό περιεχόμενο αντί να καταλήγουν να είναι εκεί κυρίως για να δουν και να δουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης