Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Ιανουάριο 2019 - Στις 50,5 μονάδες ο PMI

Ευρωζώνη: Σε χαμηλά τεσσάρων ετών υποχώρησε ο μεταποιητικός κλάδος τον Ιανουάριο 2019 - Στις 50,5 μονάδες ο PMI
Η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014
Περαιτέρω πτώση σημείωσε η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη για τον Ιανουάριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (1/2) στοιχεία της Markit, καθώς ο δείκτης υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,5 μονάδες, έναντι 51,4 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2018, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.
Σύμφωνα με τη Markit, η ασθενέσθερη ανάπτυξη στον τομέα ενδιάμεσων αγαθών και η επιδείνωση στον τομέα επενδυτικών αγαθών αντιστάθμισαν τη σταθερή άνοδο που σημειώθηκε στον τομέα καταναλωτικών αγαθών.
Μάλιστα, η δραστηριότητα ήταν περιορισμένη και στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, καθώς οι δείκτες σε Γερμανία και Ιταλία κατέγραψαν συρρίκνωση, ενώ η δραστηριότητα στη Γαλλία και την Ισπανία παρέμειναν σταθερές.
«Ο δείκτης PMI του Ιανουαρίου ενίσχυσε την πιθανότητα ύφεσης του μεταποιητικού κλάδου και λειτουργεί ως εμπόδιο στην οικονομία για το πρώτο τρίμηνο», σχημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η πολιτική αβεβαιότητα και ο εμπορικός προστατευτισμός αποτελούν ορισμένες από τις αιτίες για την «βαθύτερη δυσφορία» στον κλάδο.
«Οι ασθενέσθερες πωλήσεις σημαίνουν ότι οι αποθήκες γεμίζουν με απούλητα αποθέματα, υπονοώντας ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μειώσουν τη λειτουργική τους ικανότητα τους ερχόμενους μήνες, εκτός εάν η ζήτηση αναζωογονηθεί, προμηνύοντας κακό για την μελλοντική αύξηση της παραγωγής».
Επιπλέον, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε τέτοια ύφεση στην αγορά εργασίας θα οδηγήσει με τη σιερά της σε δυσαρμονία στο καταναλωτικό κλίμα και θα αυξήσει περαιτέρω τους κινδύνους επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης κατά τους επόμενους μήνες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης