Τελευταία Νέα
Πολιτική

Economist: Βαρουφάκης, ένας αντισυμβατικός αριστερός στη διεθνή ευρωπαϊκή πολιτική

Economist: Βαρουφάκης, ένας αντισυμβατικός αριστερός στη διεθνή ευρωπαϊκή πολιτική
Το αιχμηρό «αφιέρωμα» του Economist στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος δηλώνει: «όταν αρχίσω να νιώθω πολιτικός, πυροβολήστε με»
Ένα ιδιαίτερα αιχμηρό αφιέρωμα στον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος θα διεκδικήσει στη Γερμανία μια θέση στο ευρωκοινοβούλιο κατά τις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, φιλοξενεί στις σελίδες του ο Economist.
Ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει επίμονα ότι δεν είναι πολιτικός παρά τις προσπάθειες του αρθρογράφου να τον… πείσει για το αντίθετο.
«Είναι μια αναγκαιότητα.
Μισώ πραγματικά να τρέχω και να ζητώ από τον κόσμο να με ψηφίσει» δηλώνει ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Άνοιξη το νέο πολιτικό κόμμα του.
«Θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό;» αναρωτιέται ο αρθρογράφος για να πάει την απάντηση: «όχι. Μόλις συμβεί αυτό, πυροβολείστε με».
«Προφανώς κατά λάθος, ο κ. Βαρουφάκης κέρδισε μια θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο το 2015, έγινε υπουργός Οικονομικών, τα έβαλε με το ευρωπαϊκό οικονομικό κατεστημένο και απέτυχε» σχολάζει ο αρθρογράφος.
«Είναι εύκολο να χλευάσει κάποιος τον κ. Βαρουφάκη.
Ως υπουργός Οικονομικών απείλησε του Ευρωπαίους για τις ξεπερασμένες οικονομικές απόψεις -μερικές φορές δικαιολογημένα (ορθώς επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει ποτέ όλα τα χρέη της), μερικές φορές παράλογα (προγραμματίζοντας την ίδια στιγμή ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών στην Ελλάδα).
Δέχθηκε έντονη κριτική για τη φωτογράφηση στο περιοδικό Paris Match, ένα γαλλικό περιοδικό διασημοτήτων, όπου εμφανίστηκε να τρώει στο μπαλκόνι του σπιτιού του κάτω από την Ακρόπολη» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με τον Economist, οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του κ. Βαρουφάκη δεν αντικρούουν ακριβώς το στερεότυπο.
Συμμετέχει στις επικείμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα αλλά και στις ευρωεκλογές… για τη Γερμανία.
«Αυτό είναι προκλητικό σε μια χώρα όπου ο κ. Βαρουφάκης εδώ και καιρό έχει δαιμονοποιηθεί.
"Αν θέλαμε να μεταρρυθμίσουμε τη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία θα ξεκινούσαμε από τη Ρώμη, όχι από τη νότια Αίγυπτο", υποστηρίζει ο ίδιος.
Στην εκστρατεία στο Βερολίνο απολαμβάνει τον ουτοπισμό» σχολιάζει ο αρθρογράφος και περιγράφει τις προτάσεις του κόμματους του.
Ειδικότερα, οι προτάσεις περιλαμβάνουν: σε 2,5 τρισ. ευρώ σε πράσινες επενδύσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για πέντε χρόνια, εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα στηρίξει τις τιμές των ομολόγων της ΕΤΕπ στις δευτερογενείς αγορές και την αμοιβαιότητα (mutualisation) του (καλού) ευρωπαϊκού χρέους με χαμηλότερα επιτόκια.
 Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, σε αντίθεση με τα άλλα κόμμα, η Ευρωπαϊκή Άνοιξη δεν έχει αριστερή ατζέντα.
«Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι το κόμμα του έχει φιλελεύθερες δυνάμεις και ότι εδώ και καιρό ασχολείται με προσωπικότητες εκτός του ιδίου ιδεολογικού στρατοπέδου (βρίσκεται σε στενή επαφή με τον Norman Lamont, Βρετανό συντηρητικό πρώην υπουργό Οικονομικών).
Οι ακτιβιστές της Ευρωπαϊκής Άνοιξης μιλούν για τη συγκέντρωση Γάλλων και Πολωνών εργαζομένων για την αποθάρρυνση των εθνικών συγκρούσεων μεταξύ των δύο, ενθαρρύνοντας τους νέους Ευρωπαίους εθελοντές να βοηθήσουν τους πρόσφυγες σε ξενώνες κοντά στο προσφυγικό στρατόπεδο "Jungle" στο Calais και να αντισταθούν στην ιταλική κυβέρνηση σε πόλεις όπως η Νάπολη».
«Οι καιροί είναι δύσκολοι για τους φιλελεύθερους της Ευρώπης.
Οι... μελωδίες τους δεν ακούγονται πλέον τόσο καλά σε μια εποχή μετά την κρίση και αγωνίζονται να βρουν καινούργιες.
Αναμφισβήτητα θα διαφωνήσουν με αυτό που λέει ο κ. Βαρούφακης και οι σύντροφοί του.
Αλλά είναι τουλάχιστον συναγωνιστές σε έναν όλο και πιο δύσκολο αγώνα εναντίον της απόκλισης σε μια Ευρώπη κλειστών κοινωνιών και οικονομιών» καταλήγει το ίδιο άρθρο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης