Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Στο πράσινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Απώλειες σε Ιταλία και τράπεζες

«Στο πράσινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Απώλειες σε Ιταλία και τράπεζες
«Στο πράσινο» έκλεισαν οι ευρωαγορές
Με ισχυρή άνοδο έκλεισαν σήμερα (1/2) οι περισσότερες εκ των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών, με την Ιταλία και τον τραπεζικό κλάδο να απουσιάζουν από το «πάρτι».
Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, κέρδη 0,8% και 0,5% κατέγραψαν ο βρετανικός δείκτης-βαρόμετρο και ο γαλλικός δείκτης, αντίστοιχα, παρά τα απαισιόδοξα οικονομικά στοιχεία και την αβεβαιότητα του Brexit για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε ό,τι αφορά το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο DAX παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος σε ημερήσια βάση, υπό τις ανησυχίες για σοβαρή κάμψη στη γερμανική οικονομία.
Άνοδος της τάξεως του 0,4% σημειώθηκε στον Euro Stoxx 50, επισημαίνεται.

Image

Αντίθετα, ο τραπεζικός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4%, μετά την αποκάλυψη ότι οι Ευρωπαίοι ρυθμιστικοί φορείς έχουν προχωρήσει σε διώξεις για αθέμιτες πρακτικές ανταγωνισμού στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων.
Ειδικά, ένα μήνα μετά την απαγόρευση από την Deutsche Bank, την Credit Agricole και την Credit Suisse να συμμετάσχουν σε μια «σύμπραξη διαπραγμάτευσης ομολόγων», οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν ξεχωριστή υπόθεση εναντίον οχτώ ευρωπαϊκών τραπεζών που δεν έχουν κατονομαστεί, ότι συνωμοτούν για χειραγώγηση κρατικών ομολόγων σε ευρώ.
Όπως και σε προηγούμενες υποθέσεις καρτέλ, οι traders στις κατηγορούμενες τράπεζες δήθεν χρησιμοποιούσαν χώρους συνομιλίας για να μοιράζονται «εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες και συντονισμένες στρατηγικές διαπραγμάτευσης» που προφανώς χρησιμοποιούσαν για να επωφεληθούν έναντι των «αντισυμβαλλόμενων» τους.
Αν θεωρηθούν ένοχοι, οι τράπεζες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πρόστιμα ίσα με το 10% του συνολικού κύκλου εργασιών τους.

Image

Σε αντίθετο κλίμα με τους περισσότερους δείκτες, ο ισπανικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,4%, καθώς η πολιτική κατάσταση στη χώρα κρίνεται ρευστή και ανησυχεί τους επενδυτές.

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε σήμερα ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB, καταγράφοντας απώλειες 0,8%, καθώς η Ρώμη βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση και τα απογοητευτικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα.
Οι αρνητικές ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας, «δοκιμάζουν» τα σχέδια της κυβέρνησης Conte, η οποία επιμένει ότι η αύξηση των δαπανών θα «διορθώσει» χρόνια αναιμικής ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, οι αναλυτές εκφράζουν την ανησυχία τους για το μέλλον των ιταλικών τραπεζών, οι οποίες σηκώνουν το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, το ΑΕΠ της ιταλικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δ’ τρίμηνο 2018 και 0,1% στο γ’ τρίμηνο του 2018.

Επισημαίνεται πως η άνοδος σε ορισμένες αγορές έρχονται παρά τα απογοητευτικά σημερινά στοιχεία για τη μεταποίηση στην Ευρωζώνη.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 50,5 μονάδες, έναντι 51,4 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2018, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014.
Σύμφωνα με τη Markit, η ασθενέστερη ανάπτυξη στον τομέα ενδιάμεσων αγαθών και η επιδείνωση στον τομέα επενδυτικών αγαθών αντιστάθμισαν τη σταθερή άνοδο που σημειώθηκε στον τομέα καταναλωτικών αγαθών.
Μάλιστα, η δραστηριότητα ήταν περιορισμένη και στις τέσσερις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, καθώς οι δείκτες σε Γερμανία και Ιταλία κατέγραψαν συρρίκνωση, ενώ η δραστηριότητα στη Γαλλία και την Ισπανία παρέμειναν σταθερές.
«Ο δείκτης PMI του Ιανουαρίου ενίσχυσε την πιθανότητα ύφεσης του μεταποιητικού κλάδου και λειτουργεί ως εμπόδιο στην οικονομία για το πρώτο τρίμηνο», σχημείωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, σχολιάζοντας παράλληλα ότι η πολιτική αβεβαιότητα και ο εμπορικός προστατευτισμός αποτελούν ορισμένες από τις αιτίες για την «βαθύτερη δυσφορία» στον κλάδο.
«Οι ασθενέστερες πωλήσεις σημαίνουν ότι οι αποθήκες γεμίζουν με απούλητα αποθέματα, υπονοώντας ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μειώσουν τη λειτουργική τους ικανότητα τους ερχόμενους μήνες, εκτός εάν η ζήτηση αναζωογονηθεί, προμηνύοντας κακό για την μελλοντική αύξηση της παραγωγής».
Επιπλέον, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «οποιαδήποτε τέτοια ύφεση στην αγορά εργασίας θα οδηγήσει με τη σιερά της σε δυσαρμονία στο καταναλωτικό κλίμα και θα αυξήσει περαιτέρω τους κινδύνους επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης κατά τους επόμενους μήνες».
Επίσης:

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές χάλυβα ύστερα από τους δασμούς του Trump

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιβάλει περιορισμούς στον χάλυβα που εισάγεται στο μπλοκ από αύριο, Σάββατο, ύστερα από την επιβολή δασμών στα μέταλλα από τον Αμερικανό πρόεδρο S. Trump, σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε σήμερα (1/2) στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλες οι εισαγωγές χάλυβα θα υπόκεινται τώρα σε ποσοστώσεις έως τα τέλη του Ιουνίου του 2021, προκειμένου να περιοριστούν οι ανησυχίες των παραγωγών της ΕΕ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές αγορές θα πλημμυρίσουν από προϊόντα χάλυβα που πλέον δεν θα εισάγονται στις ΗΠΑ.
Τα μέτρα αφορούν 26 κατηγορίες προϊόντων χάλυβα, ενώ θα επιβληθούν δασμοί ύψους 25% μόλις συμπληρωθούν οι ποσοστώσεις ανά κατηγορία.
Οι περιορισμοί αυτοί θα αντικαταστήσουν τα προσωρινά μέτρα που επιβλήθηκαν τον Ιούλιο.
Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένα όρια για τις χώρες που έχουν μεγάλες εξαγωγές.
Οι ποσοστώσεις θα εφαρμοστούν για τρίμηνες περιόδους προκειμένου να αποφευχθεί η συσσώρευση αποθεμάτων και μπορεί να αυξηθούν κατά 5% κάθε χρόνο.
Τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για έως τρία χρόνια ενώ μπορούν να επανεξεταστούν στην περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες.
Η οργάνωση χάλυβα Eurofer - της οποίας τα μέλη περιλαμβάνουν την Νο1 εταιρία στον κόσμο, την ArcelorMittal, αλλά και τη γερμανική ThyssenKrupp-- χαιρέτισε τα μέτρα.
Η ευρωπαϊκή ένωση κατασκευαστών αυτοκινήτων ACEA έχει χαρακτηρίσει τα μέτρα προστατευτικά.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, που πραγματοποίησε έρευνα, ο όγκος εισαγωγών στην ΕΕ αυξήθηκε σημαντικά από τον Μάρτιο του 2018, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου.
Η Ουάσινγκτον επέκτεινε τα μέτρα αυτά στην ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό τον Ιούνιο.
Οι βασικοί εξαγωγείς χάλυβα προς την ΕΕ είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ρωσία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία και η Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης