Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να εκδώσουν ομόλογα αλλά μπορούν; - Οι αδυναμίες

Οι ελληνικές τράπεζες θέλουν να εκδώσουν ομόλογα αλλά μπορούν; - Οι αδυναμίες
H κακή ποιότητα της κεφαλαιακής επάρκειας και το υψηλό ποσοστό των ΝPEs  προβληματίζουν
Μετά και τις συζητήσεις περί ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών που έφεραν οι δηλώσεις Δραγασάκη, στο προσκήνιο ήρθε ξανά η επιθυμία των τραπεζών για έκδοση ομολόγων με σκοπό την άντληση νέων κεφαλαίων.
Οι τράπεζες προφανώς και θέλουν λύσεις για την βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας  που θα είναι non dilutive για τους μετόχους, αφού αυτοί είναι που είδαν τα χρήματα τους να κάνουν φτερά και συνεχίζουν μάλιστα μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις.
Άλλωστε μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση εκτός από θέμα γοήτρου και κινδύνων που ελλοχεύουν εάν δεν καλυφθεί, οι τράπεζες αυτή την φορά θα πρέπει να σκαρφιστούν ένα πολύ καλό μακιγιαρισμένο παραμύθι για να πείσουν τους μετόχους τους να ξαναβάλουν χρήματα.
Μάλιστα υπάρχει και η άποψη πως μετά και την έκδοση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου άνοιξε ο δρόμος για τις τράπεζες ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν φθηνό χρήμα από τια αγορές.
Είναι όμως έτσι; Είναι αυτός ο  δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα;

Οι αδυναμίες των τραπεζών

Για να μην ξεχνιόμαστε οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη τρεις φορές τα τελευταία χρόνια και δεν έχουν μπορέσει να σταθούν ακόμη στα πόδια τους ενώ ταυτόχρονα στο χρηματιστήριο, αργοπεθαίνουν μέρα με τη μέρα.
Το ποσοστό των κόκκινων δανείων είναι τόσο υψηλό που όπως φαίνεται και από τα παρακάτω διαγράμματα η Ελλάδα δεν κάνει πρωταθλητισμό μόνο στην Ευρώπη, αλλά και ανά το κόσμο, αφού είναι δεύτερη σε ποσοστό κόκκινων δανείων.

Το συνολικό απόθεμα των ΝPEs διαμορφώθηκε σε 88,9 δισεκ. σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ.
Ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε ενοποιημένη βάση υποχώρησε στο 16,3% τον Ιούνιο του 2018 από 17% το Δεκέμβριο του 2017 και μάλιστα οι προσδοκίες για την επάρκεια των τραπεζών είναι πως θα υποχωρήσει περαιτέρω σύμφωνα με τη Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε αυτό θα συμβάλλει και η εφαρμογή του ΔΧΠΑ9 (Νέο μοντέλο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς, το οποίο προβλέπει και αυξημένες προβλέψεις για τα NPEs).
Με τα DTC να καλύπτουν το 57% των συνολικών κεφαλαίων των τραπεζών μόνο ως τοξική θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Οπότε κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις πόσο φθηνός θα μπορούσε να είναι ο δανεισμός των τραπεζών;
Πως οι τράπεζες μπορούν να προσελκύσουν επενδυτές με τέτοιες αδυναμίες;
Μόνο με ένα υψηλό επιτόκιο.
Ως παράδειγμα η τράπεζα Κύπρου, η οποία εξέδωσε ομόλογο το 2017, ύψους 250 εκατομμυρίων με επιτόκιο 9,25%.
Με ένα τέτοιο δηλαδή επιτόκιο της τάξεως του 8% και του 9% εννοείται ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για φθηνό χρήμα.
Γεγονός που προβληματίζει τις τράπεζες γιατί η έκδοση ομολόγων θα οδηγούσε σε περαιτέρω  μόχλευση τους, το οποίο ελλοχεύει τον εξής κίνδυνο εάν η απόδοση του ενεργητικού τους είναι μικρότερη από το κόστος των δανειακών κεφαλαίων οι τράπεζες θα αδυνατούν  να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Το ενεργητικό μάλιστα των τραπεζών μειώθηκε και το 2018.
Αναλυτικότερα το ενεργητικό μειώθηκε το α΄ εξάμηνο του 2018 κατά 5,8% (δηλαδή κατά 15,1 δισεκ. ευρώ) και διαμορφώθηκε σε 244,4 δισεκ. ευρώ.
Οπότε όπως καταλαβαίνουμε η έκδοση των ομολόγων δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση και μάλιστα πριν βρεθούν και εφαρμοστούν οι λύσεις για τα κόκκινα δάνεια.
Για αυτό άλλωστε οι τράπεζες δεν έχουν προχωρήσει ακόμη σε έκδοση ομολόγων ενώ υπάρχει ανάγκη κεφαλαίων.

Αθανασια Ακριβου
akribouathanasia@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης