Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επαναπροσδιορισμό του Κανονισμού της Βουλής με υπόμνημά τους ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες

Επαναπροσδιορισμό του Κανονισμού της Βουλής με υπόμνημά τους ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Επαναπροσδιορισμό του Κανονισμού της Βουλής με υπόμνημά τους ζητούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες
Να υπάρξει νέα ερμηνία του κανονισμού της Βουλής, αναφορικά με τη συγκρότηση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων των κομμάτων, ζητούν με υπόμνημά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Το υπόμνημα κατέθεσε η βουλευτής του κόμματος, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία συμμετείχε στην αρμόδιια επιτροπή της Βουλής, η οποία συνεδρίασε σήμερα (4/2).
Βάσει της εκτίμησης της κυρίας Κόλλια-Τσαρουχά μπορούν να παραμείνουν οι βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν θα πρέπει να παραμένουν στην αρχική κοινοβουλευτική ομάδα στην οποία δηλώθηκαν στη Βουλή, προφανώς ανεξάρτητα του εάν ψηφίζουν αντίθετα με τη «γραμμή» του κόμματος.
Στο υπόμνημα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Κύριοι,
Όπως γνωρίζετε, κατά το άρθρο 1 παρ. 1, 2, 3, του Συντάγματος η Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αποτελεί  το πολίτευμα της Ελλάδας, μέσω του οποίου ο λαός και άπαντες οι εξουσίες  που πηγάζουν από αυτόν, συναποτελώντας την λαϊκή κυριαρχία, πρέπει απαρέγκλιτα και άφευκτα να εκφράζονται.
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 52 του Συντάγματος, η ελεύθερη και ανόθευτη εκδήλωση της λαϊκής κυριαρχίας τελεί υπό την εγγύηση όλων  των λειτουργιών της πολιτείας, δηλαδή, και της νομοθετικής εξουσίας αυτής, έχοντας υποχρέωση να διασφαλίζουν την ανόθευτη και ελεύθερη έκφρασή της σε κάθε περίπτωση.
Στο πλαίσιο αυτό, το άρθρο 60 του  Συντάγματος, ορίζει, ότι οι βουλευτές, που συναποτελούν  το Κοινοβουλευτικό Σώμα και ασκούν την σχετική λειτουργία της πολιτείας, έχουν απεριόριστο δικαίωμα γνώμης και ψήφου ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.
Επομένως, κάθε προσπάθεια, έμμεση ή άμεση,  για παρεμπόδιση, ή απίσχνασης της βούλησης των βουλευτών, δυνάμενης να μεταβάλλεται κατά ιδεολογική βάση ή να συμπίπτει ανα πάσα  στάση της κοινοβουλευτικής περιόδου με άλλες ιδεολογικές κατευθύνσεις, σύμφωνα με την βουλευτική συνείδηση, ως ανόθευτου μέσου έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας, αποτελεί μέγιστη και θεμελιώδη  παράβαση τόσο του άρθρου 1 όσο και των άρθρων 52 και 60, τα οποία προσθέσαμε.
Ο βουλευτής, κατά το χρονικό διάστημα από το αρμόδιο πρωτοδικείο ανακήρυξή του έως την κατάθεση  στο προσωρινό Προεδρείο της Βουλής δήλωση περί συμμετοχής του σε μια ιδεολογική πλατφόρμα που στο πλαίσιο του Κοινοβουλίου ονομάζεται Κοινοβουλευτική Ομάδα, έχει την δυνατότητα αυτοδιαβούλευσης, προς διαμόρφωση της πρώτης ιδεολογικού χαρακτήρα κοινοβουλευτικής πράξης του.
Για το λόγο αυτό, το άρθρο 15 παρ.2 ορίζει, ότι κατά τη βάση συγκρότησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που είναι το χρονικό σημείο κατάθεσης των δηλώσεων των βουλευτών στο προσωρινό προεδρείο, θα πρέπει οι ανακηρυγμένοι προ κάποιων ημερών από το πρωτοδικείο βουλευτές να εξακολουθούν να ανήκουν στο Κόμμα εκείνο, με το οποίο εκλέχθηκαν και ανακηρύχθηκαν βουλευτές.
Τούτο, συνάδει απολύτως με τα υπερκείμενα και προαναφερθέντα άρθρα 1, 52 και 60 του Συντάγματος, καθώς για την πρώτη ιδεολογικού χαρακτήρα κοινοβουλευτική πράξη των βουλευτών, η οποία λαμβάνει χώρα κάποιες λίγες ημέρες μόνο μετά από την εκλογή και ανακήρυξη του βουλευτή, υπό την ιδεολογική πλατφόρμα, ενός Κόμματος, και αυτό αποτελεί αυτονόητη προϋπόθεση για τον χαρακτηρισμό του Κόμματος, που εισήχθη στη Βουλή με το όριο κοινοβουλευτικής εισόδου με το 3%, ότι είναι ΑΡΑΓΗΣ ΕΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ – ΦΟΡΕΑΣ και όχι κρυμμένος συνασπισμός κομμάτων, ο οποίος έχει διαφορετική αντιμετώπιση, ακόμη και στην χρηματοδότησή του με βάση το άρθρο 2 παρ.3 του ν. 4304/2014.
Εξάλλου, η ιδεολογική διαφοροποίηση ενός βουλευτή, που μόλις πριν από λίγες ημέρες έχει εκλεγεί και ανακηρυχθεί κάτω από μια ιδεολογική κατεύθυνση ενός Κόμματος, η οποία αποτέλεσε και την δεσπόζουσα αιτία διαμόρφωσης της λαϊκής βούλησης, που εκφράστηκε σύμφωνα με το άρθρο 1 του  Συντάγματος, ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΣΕ  ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΕΙΟ ΛΙΘΟ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, καθώς θα αποτελούσε εμπάργκο του ίδιου του πολιτεύματος και του λαού.
Για αυτούς τους λόγους, ο νομοθέτης δικαίως, τηρεί σκληρή και επαχθή στάση κατά τη φάση της ίδρυσης – συγκρότησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που πραγματοποιείται με τις δηλώσεις των Βουλευτών στο προσωρινό Προεδρείο της Βουλής και γι’ αυτό χρησιμοποιεί για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έως δηλαδή, ίδρυση – συγκρότηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον όρο «εξακολουθούν να ανήκουν στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν».
Κάθε άλλη παρέμβαση στην ελεύθερη διαμόρφωση της κατά συνείδησης βούλησης των βουλευτών θα αποτελούσε πλήρη διάρρηξη και καταστρατήγηση των άρθρων 1, 52 και 60 του Συντάγματος, καθώς θα στερούσε από τον Βουλευτή την δυνατότητα ΣΕ ΥΣΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΦΑΣΗ να συνταχθεί με άλλη ιδεολογική κατεύθυνση, δηλαδή με άλλη υπαρκτή Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Εξάλλου, όταν ο βουλευτής μεταβάλλει ιδεολογική θέση και επιθυμεί να ταυτιστεί με άλλη ιδεολογική κατεύθυνση – κοινοβουλευτική ομάδα, παρατηρούνται δυο φάσεις:
α) Ο βουλευτής εισέρχεται και αθροίζεται σε ήδη συγκροτημένη – ιδρυμένη Κ.Ο. Κατά τη φάση αυτή, ο νεοειρχερχόμενος βουλευτής ΑΦΟΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ και όλοι μαζί ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ, πλέον, αποτελούν μία και ενιαία  Κ.Ο.  
β) Σε οποιαδήποτε ύστερη χρονική φάση, κατά την οποία ένας βουλευτής αποχωρήσει, οι υπόλοιποι βουλευτές λογίζονται ίσοι και όμοιοι ιδεολογικά – κοινοβουλευτικά. Κάθε προσπάθεια διάκρισης των βουλευτών μίας Κ.Ο. σε αυτήν τη δεύτερη φάση,  θα αποτελούσε ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ταυτισμένων ιδεολογικά βουλευτών, σύμφωνα με τα άρθρα 1,52 και 60 του Συντάγματος.
Με εκτίμηση,
ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ
                                      
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης