Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Η Πορτογαλία θα μειώσει ταχύτερα το δημόσιο χρέος έως το 2023, σε σύγκριση με Ιταλία και Ισπανία

Scope: Η Πορτογαλία θα μειώσει ταχύτερα το δημόσιο χρέος έως το 2023, σε σύγκριση με Ιταλία και Ισπανία
Έκθεση της Scope για το χρέος της Πορτογαλίας
«Πρωταθλήτρια» στη μείωση του δημοσίου χρέους αποδεικνύεται η Πορτογαλία (BBB, σταθερό outlook), σε σύγκριση με την Ιταλία (BBB+, σταθερό outlook) και την Ισπανία (Α+, σταθερό outlook), όπως επισημαίνει σε έκθεσή της η Scope Ratings.
Το δημόσιο χρέος Ιταλίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας ανήλθε το 2018 στο 131%, στο 122% και 97% του ΑΕΠ, αντίστοιχα, επισημαίνεται.
Όπως σχολιάζει ο ευρωπαϊκός οίκος, η Πορτογαλία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση να συρρικνώσει περαιτέρω το χρέος έως το 2023, έπειτα από σημαντική πρόοδο που ακολούθησε το 2013, χάρη στις μεταρρυθμίσεις αλλά και την ακμάζουσα οικονομία.
Σε αντίθετο κλίμα, η Ιταλία εισήλθε σε ύφεση το τέταρτο τρίμηνο 2018, υπενθυμίζεται.
Η σταδιακή και διατηρήσιμη ανάκαμψη των δημόσιων οικονομικών για την Πορτογαλία, σε συνδυασμό με ένα σταθερό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του χρέους κατά 20-25% περίπου την περίοδο 2013-2023, στο 103% του ΑΕΠ.
Με βάση τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να επιτύχουν μόνο μια μικρή μείωση, κατά 3-4% σε 125% και 93% του ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο, αντίστοιχα.
«Η κρίσιμη διαφορά, είναι η επιτυχία της Πορτογαλίας στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών πέρα από τα οφέλη από τη συνεχή ανάκαμψη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια.
Η οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας έχει επίσης αποδειχθεί ισχυρή, αλλά από το 2014 η δημοσιονομική εξυγίανση δεν έχει βελτιωθεί σε ό,τι αφορά στα φορολογικά έσοδα και τη μείωση της ανεργίας.
Στην Ιταλία, όπου η ανάπτυξη ήταν ασθενέστερη, οι προοπτικές για τα δημόσια οικονομικά επιδεινώνονται».
Ο οίκος προεξοφλεί αναβαθμίσεις για την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας μελλοντικά.

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης