Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει τις πωλήσεις ομολόγων

Goldman Sachs: Πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει τις πωλήσεις ομολόγων
Τα στοιχεία που εξετάζει η Fed προκειμένου να προσαρμόσει στις ανάγκες της οικονομίας το πρόγραμμα πώλησης ομολόγων
Με τη μελλοντική τακτική της Fed αναφορικά με τη μείωση του ισολογισμού της ασχολείται σε νέα έκθεσή της η Goldman Sachs.
Με δεδομένο ότι η Goldman Sachs είναι ο χρηματοπιστωτικός όμιλος ο οποίος έχει προβλέψει έως και τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων από τις αρχές Δεκεμβρίου.
Αυτή τη φορά η Goldman Sachs ασχολείται με τον ισολογισμό της Fed και την ταχύτητα με την οποία αυτός θα μειωθεί.
Πάντως οι αγορές αντιδρούν περίεργα στις νέες κινήσεις της Fed ή τουλάχιστον αντιδρούν εντελώς διαφορετικά απ΄ ότι το 2017.

Όπως αναφέρει η Goldman περίπου 400 δισ. δολάρια έχουν αποσυρθεί από την αγορά από τότε που η Fed ξεκίνησε να μειώνει τον ισολογισμό της, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2017.

Με απλά λόγια ο ισολογισμός της Fed είναι αυτή τη στιγμή 4,1 τρις. δολάρια από 4,5 τρις. δολάρια, δηλαδή αντιστοιχεί στο 20% του αμερικανικού ΑΕΠ, από μόλις 6% που ήταν πριν από την κρίση του 2008.

Αυτό που μας φέρνει σε δύο νέες ερωτήσεις:
i) Ποιο είναι το τρέχον σχέδιο της Fed για τον τερματισμό της μείωσης του ισολογισμού της; και
ii) Η Fed θα αλλάξει νωρίτερα το σημερινό της σχέδιο και εάν το πράξει γιατί θα προχωρήσει σε μία τέτοια κίνηση;
Απαντώντας πρώτα στην πρώτη ερώτηση, η Goldman τονίζει ότι το σχέδιο είναι να τερματιστεί η μείωση λίγο πριν εμφανιστούν σημάδια έλλειψης αποθεματικού, σημείο που η τράπεζα αναμένει ότι θα επιτευχθεί στις αρχές του 2020.
Επειδή τόσο η προσφορά όσο και η ζήτηση για τραπεζικά αποθεματικά θα αλλάζουν καθημερινά, οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επίσης δείξει προτίμηση για τη διατήρηση ενός πρόσθετου "buffer" προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η συχνότητα εμφάνισης της έλλειψης αποθεματικών και να δημιουργηθεί αυξημένη μεταβλητότητα βραχυπρόθεσμα τα επιτόκια, απαιτώντας από τη Fed της Νέας Υόρκης να ανταποκριθεί με πράξεις ανοικτής αγοράς.
Η καλύτερη εικασία της Goldman παραμένει ότι αυτό το σημείο θα επιτευχθεί όταν τα υπόλοιπα αποθεματικών πέσουν στα περίπου ένα τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με την Goldman όταν θα αρχίζουν να εμφανίζονται ενδείξεις σοβαρής μείωσης της ρευστότητας στην αγορά, τότε η Fed θα επαναπροσδιορίσει τους στόχους της και τον όγκο των ομολόγων που θα πουλά σε μηνιαία βάση.





www.bankingnews.gr  

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης