Κυρώθηκε από το ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ - Stoltenberg: Ιστορική ημέρα

Κυρώθηκε από το ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ - Stoltenberg: Ιστορική ημέρα
Στην Ελλάδα, το πρωτόκολλο αναμένεται να εισαχθεί αύριο (7/2/2019) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μία ημέρα μετά να ψηφιστεί στην Ολομέλεια
Κυρώθηκε σήμερα από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα και τόνισε ότι η ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία θα επιφέρει περισσότερη ασφάλεια και ευημερία στα Βαλκάνια.
Ειδικότερα, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Nikola Dimitrov, τόνισε ότι «με το να γίνετε το 30ο μελος της συμμαχίας θα διασφαλιστεί η μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια», ενώ πρόσθεσε «η ιστορική ημέρα δείχνει ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές σε δημοκρατίες που αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις της συμμαχίας».
Από την πλευρά του ο Dimitrov στον δικό του χαιρετισμό έκανε λόγο για «ένα μεγάλο ταξίδι» για την «Μακεδονία που σε λίγες ημέρες θα γίνει Βόρεια Μακεδονία».
«Με αυτό υλοποιούμε μια δέσμευση που πήραν οι πατέρες μας στις 23 Δεκεμεβρίου 1993 ότι ο μεγαλύτερος στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη στον ΝΑΤΟ.
Ήταν καθήκον της δικής μας γενιάς.
Δεν ήταν κάτι πολύ πιθανό να συμβεί» είπε.
O ίδιος αναφέρθηκε και στους Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev επισημαίνοντας ότι η ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία «αυτό συνέβη χάρη στην ηγεσία του Zaev και του Τσίπρα που άνοιξαν το δρόμο προς αυτή την ιστορική συμφιλιωση που έδειξαν ότι το απίθανο είνα πιθανό».
«Με τις τελευταίες εξελίξεις με τους γείτονες μας δείξαμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα και να το λύσουμε. Νιώθω ότι έχω ιστορικό προνόμιο να εκπροσωπω τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» κατέληξε ο Dimitrov.
Σημειώνεται ότι με στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Nikola Dimitrov και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.

Η διαδικασία προσχώρησης

«Βάσει της καθιερωμένης διαδικασίας ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα βήματα που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου οι Πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε η ανακοίνωση της πΓΔΜ.
Κατά συνέπεια, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί αρχικά να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις, ενώ επίσημο μέλος θα γίνει -κατά πάσα πιθανότητα- το 2020 όταν οι διαδικασίες επικύρωσης έχουν ολοκληρωθεί από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, το πρωτόκολλο αναμένεται να εισαχθεί αύριο (7/2/2019) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Παρασκευή να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.


 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS