Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stoltenberg: Εντυπωσιακό το θάρρος Τσίπρα - Zaev - Dimitrov: Ακόμα και οι εχθροί θα πειστούν

Stoltenberg: Εντυπωσιακό το θάρρος Τσίπρα - Zaev - Dimitrov: Ακόμα και οι εχθροί θα πειστούν
Υπεγράφη στις Βρυξέλλες το πρωτόκολλο ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ
Ως «ιστορική μέρα» χαρακτήρισε τη σημερινή υπογραφή του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ ο γ.γ. της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Nikola Dimitrov, στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο Stoltenberg συνεχάρη τόσο την Αθήνα όσο και τα Σκόπια για την επίλυση της διαφωνίας σχετικά με την ονομασία και σημείωσε πως μόλις επικυρωθεί η ένταξη της πΓΔΜ από τα Κοινοβούλια των μελών του ΝΑΤΟ, θα γίνει το 30ό μέλος της Συμμαχίας.
«Η ένταξή σας θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια, κάτι που είναι καλό για το ΝΑΤΟ» ανέφερε ο γγ της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι μέχρι να επικυρωθεί η συμφωνία ένταξης από τα Κοινοβούλια, οι εκπρόσωποι των Σκοπίων θα συμμετέχουν ως «προσκεκλημένοι» στις συνόδους του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως αυτή η «ιστορική μέρα» δεν συνέβη απλά και πως προηγήθηκε μία «μακρά πορεία».
«Πρέπει να αναγνωρίσω [...] τους πρωθυπουργούς Zaev και Τσίπρα.
Θα ήταν σίγουρα πιο εύκολο γι' αυτούς να μην το κάνουν» επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι δεν φοβήθηκαν να επενδύσουν πολιτικό κεφάλαιο προς όφελος των δύο χωρών, του ΝΑΤΟ και της ευρύτερης περιοχής.
Επίσης, δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε πως το πιο σημαντικό είναι ότι «ποτέ ξανά» δεν θα μείνει μόνη της η χώρα.
«Για μας το ΝΑΤΟ διασφαλίζει ειρήνη και σταθερότητα.
Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε η περιοχή μας να είναι πιο ειρηνική, πιο σταθερή, πιο προβλέψιμη και πιο ευημερής» υποστήριξε.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν αντιρρήσεις από τα Κοινοβούλια των χωρών του ΝΑΤΟ, ο γ.γ. της Συμμαχίας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι όλα θα πάνε «ομαλά» και πως δεν θα υπάρχουν «εκπλήξεις».
«Είμαι πραγματικά εντυπωσιασμένος από το θάρρος και την προσήλωση των δύο κυβερνήσεων, από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Zoran Zaev.
Αυτοί είναι ηγέτες που φτιάχνουν, που διαμορφώνουν την ιστορία», είπε ο Stoltenberg σημειώνοντας πως η επίλυση αυτής της διαφωνίας άνοιξε τον δρόμο για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Τέλος, ο Dimitrov εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ακόμα και οι «εχθροί» της συμφωνίας θα πειστούν μόλις δουν τα αποτελέσματα και τόνισε τη σημασία της «φιλίας» και της «συμμαχίας» μεταξύ γειτονικών χωρών.

Κυρώθηκε από το ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ

Κυρώθηκε σήμερα από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα και τόνισε ότι η ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία θα επιφέρει περισσότερη ασφάλεια και ευημερία στα Βαλκάνια.
Ειδικότερα, απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων, Nikola Dimitrov, τόνισε ότι «με το να γίνετε το 30ο μελος της συμμαχίας θα διασφαλιστεί η μακροχρόνια σταθερότητα και ασφάλεια», ενώ πρόσθεσε «η ιστορική ημέρα δείχνει ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές σε δημοκρατίες που αναλαμβάνουν τις υποχρεώσεις της συμμαχίας».
Από την πλευρά του ο Dimitrov στον δικό του χαιρετισμό έκανε λόγο για «ένα μεγάλο ταξίδι» για την «Μακεδονία που σε λίγες ημέρες θα γίνει Βόρεια Μακεδονία».
«Με αυτό υλοποιούμε μια δέσμευση που πήραν οι πατέρες μας στις 23 Δεκεμεβρίου 1993 ότι ο μεγαλύτερος στρατηγικός στόχος είναι η ένταξη στον ΝΑΤΟ.
Ήταν καθήκον της δικής μας γενιάς.
Δεν ήταν κάτι πολύ πιθανό να συμβεί» είπε.
O ίδιος αναφέρθηκε και στους Αλέξη Τσίπρα και Zoran Zaev επισημαίνοντας ότι η ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία «αυτό συνέβη χάρη στην ηγεσία του Zaev και του Τσίπρα που άνοιξαν το δρόμο προς αυτή την ιστορική συμφιλιωση που έδειξαν ότι το απίθανο είνα πιθανό».
«Με τις τελευταίες εξελίξεις με τους γείτονες μας δείξαμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα και να το λύσουμε. Νιώθω ότι έχω ιστορικό προνόμιο να εκπροσωπω τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας» κατέληξε ο Dimitrov.
Σημειώνεται ότι με στην τελετή υπογραφής του πρωτοκόλλου στη έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες παρίσταντο ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Jens Stoltenberg, ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Nikola Dimitrov και εκπρόσωποι των 29 χωρών μελών.

Η διαδικασία προσχώρησης

«Βάσει της καθιερωμένης διαδικασίας ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα βήματα που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου οι Πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό όνομα, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ανέφερε η ανακοίνωση της πΓΔΜ.
Κατά συνέπεια, η Βόρεια Μακεδονία θα μπορεί αρχικά να συμμετέχει ως παρατηρητής σε όλες τις συνεδριάσεις, ενώ επίσημο μέλος θα γίνει -κατά πάσα πιθανότητα- το 2020 όταν οι διαδικασίες επικύρωσης έχουν ολοκληρωθεί από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, το πρωτόκολλο αναμένεται να εισαχθεί αύριο (7/2/2019) στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Παρασκευή να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.


 
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης