Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Ορατά σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική αγορά κατοικιών - Παραμένουν οι προκλήσεις

DBRS: Ορατά σημάδια ανάκαμψης στην ελληνική αγορά κατοικιών - Παραμένουν οι προκλήσεις
Έκθεση της DBRS για την Ελλάδα
Η αγορά ακινήτων της Ελλάδας παρουσιάζει «σημάδια ανάκαμψης», με τις τιμές να παίρνουν την ανιούσα έπειτα από «ελεύθερη πτώση» που ακολούθησε το 2008, σχολιάζει σε έκθεσή της η DBRS.
Ο καναδικός οίκος σχολάζει πως η ελληνική οικονομία επανήλθε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και το 2018.
Σε ό,τι αφορά στην αγορά κατοικιών, η βελτίωση ώθησε σε ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας, μια ιστορικά σημαντική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης για την Ελλάδα. Η ανάκαμψη των αδειών οικοδόμησης σε ορισμένες αγορές, σηματοδοτεί την αρχή μιας τέτοιας ανάκαμψης από το σημερινό πολύ χαμηλό επίπεδο.
Οι αγορές χρέους θα ωφεληθούν, επίσης, καθώς η ανάκαμψη της αγοράς κατοικιών υποστηρίζει την καλύτερη απόδοση των στεγαστικών δανείων και καλυμμένων ομολόγων, σχολιάζεται.
«Ένας ανοιχτός δρόμος για την ανάκαμψη είναι η αυξημένη φορολογία της περιουσίας.
Οι υψηλότεροι φορολογικοί συντελεστές και η αποτελεσματικότερη είσπραξη έχουν αυξήσει τα έσοδα, αυξάνοντας όμως και το κόστος για τους πολίτες.
Παρόλα αυτά, χωρίς την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, η αγορά κατοικίας ενδέχεται να έχει ήδη απορροφήσει τις αρνητικές επιπτώσεις των πρόσφατων αλλαγών.
Αλλά τώρα, μετά από δέκα χρόνια συρρίκνωσης, η ελληνική αγορά κατοικιών εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης.
Στις αστικές περιοχές, οι τιμές των κατοικιών παρουσίασαν απότομη πτώση 42,6% από το ρεκόρ του 2008, ενώ στην Αθήνα οι τιμές μειώθηκαν κατά 44,2%.
Ωστόσο, το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο , κατά 2,5%.
Η ανάλυση δείχνει ότι το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3,7% (σε ετήσια σύγκριση) στην Αθήνα, 1,9% στη Θεσσαλονίκη, 1,2% σε άλλες πόλεις και 1,6% σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Επιπλέον, για τους πρώτους δέκα μήνες του 2018, ο αριθμός των οικοδομικών αδειών αυξήθηκε κατά 10,9% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017.
Τόσο η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όσο και η αυξημένη εξωτερική ζήτηση φαίνεται να αποτελούν τους βασικούς κινητήριους μοχλούς», σχολιάζεται.
Η βελτίωση των κεφαλαιαγορών για τις ελληνικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των καλυμμένων ομολόγων, θα μπορούσε στο μέλλον να συμβάλει στην ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ζήτηση για βραχυπρόθεσμα ενοίκια στην Αθήνα και σε άλλες τουριστικές περιοχές.
Ο τουρισμός ήταν ένας από τους τομείς που υποστήριζαν την ελληνική οικονομία κατά τη διάρκεια των κρίσιμων χρόνων.
Το 2017, προέκυψαν άμεσα έσοδα 18,3 δισ. ευρώ.
«Σε γενικές γραμμές, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των πωλήσεων στα ακίνητα, κατά 25,3%, από το 2015 έως το 2017, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσαν οι συμβολαιογράφοι.
Επίσης, οι καθαρές εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων αυξήθηκαν κατά 172,3% τους πρώτους εννέα μήνες του 2018 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2017».
Ωστόσο, το μεγάλο απόθεμα στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να ασκεί πίεση στις τιμές κατοικιών, υπογραμμίζεται.
«Επί του παρόντος, υπάρχουν 6,5 εκατομμύρια κατοικίες στην Ελλάδα, για πληθυσμό 9 εκατομμυρίων κατοίκων, επισημαίνεται.
Οι επενδύσεις στη στέγαση θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ανάκαμψη.
Από το 1995 έως το 2008, αντιπροσώπευε κατά μέσο όρο το 40% των συνολικών επενδύσεων.
Μετά από οκτώ χρόνια ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής στήριξης, η Ελλάδα αποχώρησε από το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής.
Η επιτυχής ολοκλήρωση του μνημονίου αποτελεί σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης και της σταθερότητας.
Παρά την πρόοδο, οι προκλήσεις για την Ελλάδα παραμένουν σημαντικές.
Η πρόσφατα εγκριθείσα Συμφωνία των Πρεσπών ανασχημάτισε το πολιτικό τοπίο. Σύμφωνα με την άποψη της DBRS, η μειοψηφική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την παραίτηση του εταίρου, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει προκλήσεις στην εφαρμογή των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων», σχολιάζει ο καναδικός οίκος.
Τα διαγράμματα της έκθεσης:

Image
Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης