Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Βαρόμετρο» για τις διεθνείς χρηματαγορές οι δύο εκθέσεις αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου

«Βαρόμετρο» για τις διεθνείς χρηματαγορές οι δύο εκθέσεις αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου
Οι εκθέσεις Κομισιόν και ΔΝΤ θα εξετασθούν λεπτομερώς από τους επενδυτές
Ενδιαφέροντα σημεία όχι μόνο για τα μεγάλα αγκάθια της 2ης αξιολόγησης («κόκκινα» δάνεια, νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, ληξιπρόθεσμα χρέη Δημοσίου κ.ά.) αλλά και για άλλα μείζονα ζητήματα (δικαστικές αποφάσεις, αύξηση κατώτατου μισθού κ.ά.) ενσωματώνουν οι δύο εκθέσεις των δανειστών, που θα δοθούν τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου στη δημοσιότητα.
Πρόκειται για δύο κείμενα με εξαιρετικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις αγορές, λόγω της δεύτερης ομολογιακής έκδοσης που έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Το νέο χρεόγραφο, διάρκειας 7 ή 10 ετών (σ.σ. το πιθανότερο σενάριο είναι για 10ετές ώστε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις χρηματαγορές), θα εκδοθεί την επομένη της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s (1η Μαρτίου).
Βαρόμετρο για τα ελληνικά σχέδια θα είναι η δεύτερη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας που θα δημοσιοποιήσει στις 27 Φεβρουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Από τα αποτελέσματα της έκθεσης αυτής θα εξαρτηθεί αν θα επιστραφεί στην Ελλάδα η πρώτη δόση, ύψους 650 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης στα χαρτοφυλάκια ΑΝFA’s και SMP’s.
Επιπλέον, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των 16 μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν θα καταργηθεί και το επιτοκιακό πέναλτι των 100 εκατ. ευρώ που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους από το δεύτερο πρόγραμμα.
Οι αποφάσεις για τα δύο μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους θα ληφθούν από το Eurogroup της 11ης Μαρτίου ενώ αρχές Μαρτίου τα χαρτιά του για την Ελλάδα θα ανοίξει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οπως προανήγγειλε χθες ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Τζέρι Ράις, εκείνο το διάστημα θα εξεταστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου και εν συνεχεία θα δοθεί στη δημοσιότητα η πρώτη έκθεση μεταπρογραμματικής παρακολούθησης της Ελλάδας. Θα στηρίζεται σε στοιχεία που συνέλεξαν το προηγούμενο διάστημα τα τεχνικά κλιμάκια του Ταμείου από τις ελληνικές αρχές και τις τράπεζες.
Ερωτηθείς για τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα ο κ. Ράις απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τα «κόκκινα» δάνεια, παραπέμποντας στο κείμενο συμπερασμάτων που εξέδωσε το ΔΝΤ μετά την ολοκλήρωση της πρόσφατης επίσκεψής τους στην Αθήνα. «Δεν έχω να πω περισσότερα από όσα αναφέραμε στην ανακοίνωση. Βλέπουμε περαιτέρω τόνωση της ανάπτυξης, που θα φτάσει το 2,4% φέτος (σ.σ. έναντι της σημερινής πρόβλεψης της Κομισιόν για 2,2%), αλλά βλέπουμε ενισχυμένα καθοδικά ρίσκα, συμπεριλαμβανομένων δημοσιονομικών ρίσκων».
Για τις τράπεζες, είπε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, «παραπέμπω στην ανακοίνωση», όπου αναφέρονται τα εξής:
«Η επαναφορά του τονωτικού ως προς την ανάπτυξη τραπεζικού δανεισμού θα χρειαστεί άμεσες, ολοκληρωμένες και καλά οργανωμένες δράσεις για να βοηθήσει την εξυγίανση των ισολογισμών.
Χρειάζονται συντονισμένα βήματα από βασικούς φορείς για την υποστήριξη της ταχύτερης μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης