Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Έτος περαιτέρω ενοποίησης για τις ισπανικές τράπεζες το 2019 – Θα αυξηθεί η κερδοφορία

DBRS: Έτος περαιτέρω ενοποίησης για τις ισπανικές τράπεζες το 2019 – Θα αυξηθεί η κερδοφορία
Έκθεση της DBRS για τις ισπανικές τράπεζες
Το 2019 θα αποτελέσει ένα έτος περαιτέρω ενοποίησης για το τραπεζικό σύστημα της Ισπανίας, αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS, κάνοντας λόγο για επικείμενη περαιτέρω αύξηση στην κερδοφορία (μέσω συνεργειών εσόδων και μειωμένου κόστους) του συστήματος από τις συγχωνεύσεις, αλλά και καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
Για το προηγούμενο έτος, ο καναδικός οίκος σημειώνει πως οι ισπανικές τράπεζες βελτίωσαν περαιτέρω τις επιδόσεις τους, μέσω μείωσης του κόστους και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κόντρα στα μειωμένα περιθώρια κέρδους.
Η χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσε σημαντική αναδιάρθρωση του συστήματος, με τον αριθμό των τραπεζών να μειώνεται από περίπου 45 το 2010 σε μόλις 12 μεγάλες ή μεσαίες τράπεζες το 2018.
Κατά τη διάρκεια αυτού του κύματος ενοποίησης, το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς από πλευράς καταθέσεων των πέντε μεγάλων τραπεζών, αυξήθηκε από 45% στο τέλος του 2010 σε 66% στο τέλος του 2018.

Image

Η Santander πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη εξαγορά στην Ισπανία, όταν απέκτησε την Banco Popular τον Ιούνιο του 2017.
Ωστόσο, η DBRS θεωρεί ότι είναι λιγότερο πιθανό οι βασικοί τραπεζικοί όμιλοι να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε εγχώριες συγχωνεύσεις και εξαγορές βραχυπρόθεσμα, λαμβάνοντας υπόψη τα σημερινά μερίδια αγοράς τους, την ήδη ισχυρή εγχώρια παρουσία τους και το γεγονός ότι οι περισσότεροι από αυτούς πλέον δραστηριοποιούνται διεθνώς.
Βέβαια, ο οίκος εκτιμά ότι ένα άλλο κύμα ενοποίησης θα μπορούσε να συμβεί στην Ισπανία, αλλά πιθανότατα μεταξύ μεσαίων τραπεζών.

Image

Τέσσερις κύριοι λόγοι ανοίγουν το δρόμο για περαιτέρω ενοποίηση:
(1) Οι συγχωνεύσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κερδοφορία, καθώς μπορούν να δημιουργήσουν συνέργειες μέσω της κοστολόγησης και των οικονομιών κλίμακας.
(2) Τα σημερινά τραπεζικά franchise των μεσαίων τραπεζών στην Ισπανία έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις μικρή γεωγραφική επικάλυψη.
(3) Οι συγχωνευμένες τράπεζες θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές.
(4) Οι ισολογισμοί των περισσότερων τραπεζών έχουν ήδη υποβληθεί σε πολύ σημαντική εκκαθάριση.

Image

Η DBRS θεωρεί ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην ενδεχόμενη συγχώνευση μεταξύ Unicaja Banco και Liberbank, η οποία μελετάται και από τις δύο τράπεζες, όπως ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο 2018.
Η νέα τράπεζα θα κάλυπτε μια μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή.
Εάν η συγκέντρωση υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει την έκτη μεγαλύτερη εταιρεία στην Ισπανία, με συνολικό ενεργητικό περίπου 100 δισ. ευρώ και εκτιμώμενο εγχώριο μερίδιο αγοράς στο 4%.
Οι ισπανικές τράπεζες ανέφεραν γενικά ισχυρές επιδόσεις το 2018, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 41,5%, στα 6,8 δισ. ευρώ.
Αυτό αντανακλά κυρίως χαμηλότερες προβλέψεις για ζημίες λόγω δανείων, χάρη το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον.
Συνολικά, οι προβλέψεις για εγχώριες δανειακές υποχρεώσεις μειώθηκαν κατά 49,6% σε 2,6 δισ. ευρώ (2017: 5,1 δισ. ευρώ).
Ως αποτέλεσμα, η ικανότητα των ισπανικών τραπεζών να απορροφούν τις ζημίες βελτιώθηκε, με προβλέψεις για ζημίες δανείων να αντιπροσωπεύουν το 20% (2017: 34%) του 17% του εισοδήματος πριν από προβλέψεις και φόρους (IBPT).

Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης