Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τόσκας: Τα συμφέροντά μας επιβάλλουν η πΓΔΜ να είναι κοντά σε εμάς, παρά κοντά σε άλλους

Τόσκας: Τα συμφέροντά μας επιβάλλουν η πΓΔΜ να είναι κοντά σε εμάς, παρά κοντά σε άλλους
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας, υπογράμμισε την ανάγκη να αναλογιστούμε τι θα γίνει αν ναυαγήσουν όλες οι Συμφωνίες κι έτσι βρεθεί η γειτονική χώρα χωρίς συλλογική ομπρέλα
Οφείλουμε να κλείσουμε τις διαφορές μας στα Βαλκάνια και να ασχοληθούμε με την κύρια απειλή για την κυριαρχία μας που είναι από ανατολικά, αλλά και να ευχηθούμε να ευοδωθούν οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να δημιουργήσει καλύτερο κλίμα και από ανατολικά, τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Τόσκας κατά την τοποθέτησή του στην συζήτηση στην Ολομέλεια για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.
Όπως επισήμανε, οι μαξιμαλιστικές αντιλήψεις ότι τάχα μπορούμε να τα έχουμε όλα δικά μας είναι εκ του πονηρού και οι υποκριτικές φωνές της αντιπολίτευσης είναι επικίνδυνες, ενώ η πατριωτική αντίληψή μας επιβάλλει να είμαστε πραγματιστές, τα συμφέροντά μας επιβάλλουν η γειτονική χώρα να είναι κοντά μας, παρά κοντά σε άλλους, κι επιπλέον να είναι σταθερή.
Απέναντι στους προβληματισμούς που καταγράφηκαν στην Επιτροπή, ο κ. Τόσκας υπογράμμισε την ανάγκη να αναλογιστούμε τι θα γίνει αν ναυαγήσουν όλες οι Συμφωνίες κι έτσι βρεθεί η γειτονική χώρα χωρίς συλλογική ομπρέλα.
Επικαλέστηκε αναφορές του καθηγητή Αλιβιζάτου και άλλων, σύμφωνα με τις οποίες η γειτονική χώρα το πιθανότερο θα εισαχθεί στους διεθνείς οργανισμούς με το προηγούμενο συνταγματικό της όνομα «δηλαδή σκέτο Μακεδονία», θα έχει φανεί -σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις- ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να ενσωματώσει μια μικρή χώρα σε μια ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων και αυτό θα επιβεβαιώσει τις κριτικές για μια αδύναμη Ευρώπη διευρύνοντας έτσι το χάσμα εντός του ΝΑΤΟ κι πιθανόν να ανοίξει έτσι ορέξεις σε τρίτους.
Επίσης, θα έχουμε μια χώρα στα βόρεια, πολύ πιθανό σύμμαχο της Τουρκίας -όπως έγινε μετά το 1992 και μετά την επιπόλαιη πολιτική που ακολουθήθηκε από τότε- θα έχουμε πιθανόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή και ίσως μια χώρα χωρισμένη έτσι ώστε να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μιας μεγάλης Αλβανίας και μιας μεγάλης Βουλγαρίας.
Και θα έχουμε μια χώρα, επίσης στα βόρειά μας, που θα γήπεδο επίλυσης των διαφορών των μεγάλων δυνάμεων, πράγμα που προφανώς δεν μας συμφέρει γιατί δεν θέλουμε αυτή η χώρα να είναι έρμαιο διαφιλονικούμενων βλέψεων επεκτατικών εν πολλοίς στο πλαίσιο της διαιώνισης του βαλκανικού ζητήματος.
Όπως υπογράμμισε ο κ. Τόσκας, μας συμφέρει ως χώρα η Βόρεια Μακεδονία να μην αποτελεί στόχο διαμελισμού επίδοξων δημαγωγών από οποιαδήποτε πλευρά, ούτε να είναι στόχος διαφόρων σφαιρών επιρροής στο όνομα φαντασμάτων και ιδεολογικών εφευρημάτων που τόσο ταλαιπώρησαν τα Βαλκάνια.
 Προσέθεσε επίσης ότι δεν μπορούμε να συμπλέουμε με κανέναν εθνικισμό, είτε αυτός είναι μεγαλορωσικός είτε έχει σχέση με μεγάλη Αλβανία και μεγάλη Βουλγαρία γιατί αυτό συνεπάγεται στην πραγματικότητα τεχνητή υποδαύλιση «ημέτερων» ανιστόρητων εθνικισμών.
«Ο ρεαλισμός και οι γεωπολιτικές συνθήκες επιβάλλουν να κλείσουμε μέτωπα, αυτοί που θέλουν μέτωπα ανοιχτά για να συσπειρώνουν ακροδεξιά στοιχεία και να φοβίζουν τον "εσωτερικό εχθρό" ας σκεφτούν τις πρακτικές που οδήγησαν στον ατυχή πόλεμο του 1897 κι εννοώ την "εθνική εταιρεία", τους προπάτορες δηλαδή της ΧΑ που πάντοτε υπονόμευαν τη χώρα, είτε με σβάστικα είτε χωρίς.
Κι επειδή -όπως είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ- κάποιοι ανιστόρητοι είπαν ότι επωφελείται η Τουρκία, κάλεσε να δούμε ποιοι επωφελήθηκαν από την δική μας αδράνεια τόσων ετών.
Ο κ. Τόσκας επισήμανε ακόμη ότι με την κύρωση υλοποιούνται τα βήματα και οι υποχρεώσεις της ελληνικής πλευράς σύμφωνα με τις προβλέψεις της ήδη εγκεκριμένης από την Βουλή, Συμφωνίας των Πρεσπών που υλοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα και σταθεροποιεί και αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Αν. Μεσογείου».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης