Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κατρούγκαλος: Τη Δευτέρα 11/2 η ρηματική διακοίνωση από την Αθήνα στα Σκόπια

Κατρούγκαλος: Τη Δευτέρα 11/2 η ρηματική διακοίνωση από την Αθήνα στα Σκόπια
Αύριο, Δευτέρα 11/2, θα αποσταλεί από την Αθήνα στα Σκόπια «η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει για την κύρωση της συμφωνίας και στη συνέχεια η Βόρεια Μακεδονία θα ενημερώσει τον ΟΗΕ, αλλά και όλα τα κράτη-μέλη που την είχαν αναγνωρίσει με τη συνταγματική της ονομασία, ούτως ώστε στο εξής η αναγνώριση να γίνεται με τη νέα συνταγματική της ονομασία», ανέφερε σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος.
Πρόσθεσε ότι από αύριο, Δευτέρα ξεκινούν και οι υποχρεώσεις της, να αλλάξει στο εσωτερικό της τις ονομασίες των δρόμων, των κτιρίων, των εγγράφων που έχουν το παλιό όνομα, όπως έχει συμφωνηθεί, ενώ διαβεβαίωσε ότι  από την ερχόμενη εβδομάδα είναι υποχρεωτική η χρήση της ονομασίας Βόρεια Μακεδονία.
«Είναι ρητή και ξεκάθαρη η Συμφωνία των Πρεσπών επ’ αυτού.
Σε όλα τα διεθνή φόρα, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, στις διμερείς σχέσεις αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, π.χ. σε όλα τα νέα έγγραφα, θα αναφέρεται η γειτονική χώρα με τη νέα συνταγματική ονομασία.
Και ανάλογα θα γίνει και ένας συστηματικός προγραμματισμός από την πλευρά τους, για την πλήρη αντικατάσταση του παλιού με το νέο όνομα στα ήδη υφιστάμενα έγγραφα και εκεί όπου χρειάζονται επιπλέον ειδικές υλικές ενέργειες, όπως π.χ. στην ονομοτοδοσία των δρόμων κ.λπ.» , είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Κάνοντας αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, τον οποίο ο ίδιος συνόδευε στην Τουρκία, σημείωσε ότι «επιτεύχθηκαν απολύτως οι αντικειμενικοί σκοποί της επίσκεψης που ήταν, πρώτον να απομειωθεί η ένταση στο Αιγαίο και δεύτερον να επανεκκινήσει ο διάλογος, με συστηματικό και ουσιαστικό προγραμματισμό των επόμενων βημάτων», κάτι που «θα γίνει άμεσα την ερχόμενη εβδομάδα στο περιθώριο της σύσκεψης υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ μεταξύ δύο παλαιών γνωρίμων, από την εποχή που ήταν επικεφαλής των γενικών επιτελείων των χωρών τους: Του υπουργού Άμυνας, του κ. Αποστολάκη και του Τούρκου ομόλογού του, του κ. Ακάρ.
Θα ακολουθήσουν επαφές σε επίπεδο γενικού γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και υφυπουργού του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την πλήρη καταγραφή της κατάστασης των πραγμάτων και του προγραμματισμού των επόμενων βημάτων».
Ο ίδιος εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία σχετικά με τη μείωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι «η εβδομάδα που πέρασε είχε τον χαμηλότερο βαθμό παραβιάσεων εδώ και πολλά χρόνια», ενώ «τις δύο ημέρες που ακολούθησαν την επίσκεψη είχαμε μηδενικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου μας».
Για την ιστορική επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αφού ανέφερε ότι η επανέναρξή της «δεν είναι θέμα που έχει μόνο ελληνικό, ή έστω πανορθόδοξο ενδιαφέρον, αλλά πραγματικά οικουμενική διάσταση», υπογράμμισε ότι «αυτή καθεαυτή η παρουσία του πρωθυπουργού, αλλά ιδίως η ομιλία του και αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη, είχαν ξεχωριστό συμβολισμό και ενέγραψαν μια σημαντική υποθήκη για τη μελλοντική επαναλειτουργία της».
Περαιτέρω, ο κ. Κατρούγκαλος εκτίμησε ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και το Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, θα αποτελέσει την κατακλείδα της προσπάθειας επανέναρξης του διαλόγου και θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ σε ό,τι αφορά τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, όπου δεν απαιτούνται επενδύσεις στις υποδομές, «αποτελεί ρεαλιστική προοπτική να δρομολογηθεί το καλοκαίρι το πρώτο πλοίο στην ακτοπλοϊκή γραμμή Θεσσαλονίκη-Σμύρνη», όπως είπε.
Για την επανέναρξη των συζητήσεων για το Κυπριακό, τόνισε ότι «αναμένεται να αρχίσουν σύντομα οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις των Υπουργείων Εξωτερικών , κάτι που ζητάει η ελληνική πλευρά από το 2016 και «επιδιώκουμε να αξιοποιηθεί η πρόοδος η οποία πραγματοποιήθηκε στο Κραν Μοντανά, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα της ασφάλειας, την κατάργηση των εγγυήσεων, του προγραμματισμού της αποχώρησης των στρατευμάτων κατοχής, ώστε να επανενωθεί το νησί στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου».
Τέλος, σχετικά για συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος στη Βουλή στις 12 και 13 Φεβρουαρίου, εκτίμησε ότι και στην ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας θα επιβεβαιωθεί η θετική δυναμική της Επιτροπής Αναθεώρησης, «ούτως ώστε να έχουμε μια αναθεώρηση με προοδευτικό και δημοκρατικό πρόσημο, που θα ενισχύει τα δικαιώματα και τη λαϊκή κυριαρχία».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης