Τελευταία Νέα
Πολιτική

Καζάνι που βράζει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και η συνάντηση Τσίπρα - Zaev στο Μόναχο

Καζάνι που βράζει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και η συνάντηση Τσίπρα - Zaev στο Μόναχο
Οικονομία και καθημερινότητα συνιστούν τα δύο βασικά πεδία της πολιτικής αντιπαράθεσης
Στα απόνερα των Πρεσπών, το πολιτικό σκηνικό θυμίζει «καζάνι που βράζει» με κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση να ανεβάζουν στροφές δίνοντας τον τόνο για το πως θα εξελιχθεί η πορεία από εδώ και στο εξής μέχρι την προσφυγή στις κάλπες.
Οικονομία και καθημερινότητα συνιστούν τα δύο βασικά πεδία της πολιτικής αντιπαράθεσης για το κυβερνών κόμμα και τη ΝΔ ενώ ζητούμενο για όλες τις πλευρές είναι να προσελκυθούν οι ψηφοφόροι του προοδευτικού κέντρου με τον Πάνο Καμμένο να εξακολουθεί να πυροβολεί την κυβέρνηση.
Στο μεταξύ, από την εβδομάδα που διανύουμε καθίσταται υποχρεωτική η χρήση του ονόματος Βόρεια Μακεδονία όπως δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.
Έτσι, οι Βόρειοι γείτονες αλλάζουν οριστικά όνομα καθώς σήμερα αναμένεται να αποσταλεί από την Αθήνα η ρηματική διακοίνωση που θα ενημερώνει πως ολοκληρώθηκε η διαδικασία τόσο της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών όσο και του πρωτοκόλλου ένταξης της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ.
Σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα ενός της εβδομάδας η Ελλάδα και οι Βόρειοι γείτονες θα υποβάλλουν κοινή επιστολή προς το γραμματέα Ηνωμένων Εθνών για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της συμφωνίας. Η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας θα ενημερώσει κράτη, μέλη και διεθνείς οργανισμούς για τις αλλαγές ενώ θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση παλιών ονομασιών και βέβαια να δημοσιεύσει τις αλλαγές στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Τετ α τετ Τσίπρα - Zaev στη διάσκεψη του Μονάχου

Από τη στιγμή που τα Σκόπια θα ενημερώσουν τον ΟΗΕ ότι άλλαξαν το συνταγματικό τους όνομα πλέον όλα τα κράτη θα είναι υποχρεωμένα να αποκαλούν τη γειτονική μας χώρα Βόρεια Μακεδονία.
Στο εσωτερικό των Σκοπίων αναμένεται να ξεκινήσουν από σήμερα οι αλλαγές στις ονομασίες των δρόμων των κτιρίων και θα πρέπει να αλλάξουν όλα τα δημόσια έγγραφα.
Σε αυτό το πλαίσιο, την επόμενη εβδομάδα, το γραφείο συνδέσμων των Σκοπίων στην Αθήνα θα αναβαθμιστεί και η πρεσβεία της Βόρειας Μακεδονίας στην Αθήνα θα είναι γεγονός.
Εν τω μεταξύ, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι το τετ α τετ Τσίπρα - Zaev δρομολογείται προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου ή το το Σάββατο 16 του μήνα, οι δύο πρωθυπουργοί αναμένεται να συναντηθούν στην  55η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται από τις 15 μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου.
Εκεί, θα πραγματοποιηθεί και το πρώτο τους ραντεβού μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών και από τις δύο χώρες.
Επισήμως, δεν επιβεβαιώνεται η συνάντηση, ωστόσο, Αλέξης Τσίπρας και ZoranZaev θα βρεθούν στη γερμανική πόλη προκειμένου να βραβευτούν για τη συνεισφορά τους στην ασφάλεια των Βαλκανίων στο πλαίσιο της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών.
Εκτός απροόπτου, λοιπόν, οι δύο άνδρες θα έχουν την ευκαιρία στο Μόναχο, να συζητήσουν περί της επόμενης ημέρας της συμφωνίας αναφορικά με την εφαρμογή της για την απαλοιφή όλων των αλυτρωτικών αναφορών, για τα ταξιδιωτικά έγγραφα, για το μείζον θέμα με τα εμπορικά σήματα ή ακόμα και οικονομικές συμφωνίες καθώς επίσης και τη σωστή χρήση του νέου ονόματος απ’ όλους.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης