Τελευταία Νέα
Speculator

O Salvini σχεδιάζει να «καθαρίσει» όλη την διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και η περίπτωση της ΤτΕ – Στουρνάρα

tags :
O Salvini σχεδιάζει να «καθαρίσει» όλη την διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας και η περίπτωση της ΤτΕ – Στουρνάρα
Ο Matteo Salvini, ο επικεφαλής της Lega δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ιταλίας και η Consob, η ρυθμιστική αρχή της χρηματιστηριακής αγοράς της χώρας, πρέπει να μειωθούν στο μηδέν
Ο επικεφαλής της Lega Μ. Salvini στην Ιταλία και μέλος της κυβέρνησης σχεδιάζει να «καθαρίσει» όλη την διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας.
Ο Matteo Salvini, ο επικεφαλής της Lega δήλωσε ότι η Τράπεζα της Ιταλίας και η Consob, η ρυθμιστική αρχή της χρηματιστηριακής αγοράς της χώρας, πρέπει να "μειωθούν στο μηδέν, περισσότερο από το να αλλάξουν ένα ή δύο άτομα".
Επίσης τόνισε ότι οι "απατεώνες" που προκάλεσαν απώλειες στους Ιταλούς αποταμιευτές θα πρέπει "να καταλήξουν στη φυλακή για πολλά χρόνια".
Δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα που θέλει να αφανίσει τον Στουρνάρα στην ΤτΕ αλλά και ο Salvini στην Ιταλία θέλει να αντικαταστήσει την διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας.
Στην Ιταλία η Κεντρική Τράπεζα προέβη σε μείωση των εκτιμήσεων της για την πορεία του ΑΕΠ
Η Ιταλία σημείωσε τεχνική ύφεση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, ενώ η Τράπεζα της Ιταλίας μείωσε την πρόβλεψη του ΑΕΠ για το 2019 σε 0,6% σε σύγκριση με μια πρόβλεψη της τάξης του 1% από την κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε την πρόβλεψη του ΑΕΠ για την Ιταλία από 1,2% σε 0,2% για το 2019, υπονοώντας ότι η πρόβλεψη του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ιταλίας όχι μόνο θα χαθεί, αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις Ρώμης και Βρυξελλών τους προσεχείς μήνες.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Mario Draghi, είναι Ιταλός και πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας, προειδοποίησε πέρυσι ότι η ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας απειλείται από τις λαϊκιστικές κυβερνήσεις, χωρίς να κάνει άμεση αναφορά στην Ιταλία.
Εάν ο Salvini οδηγήσει την Ιταλία στις εκλογές τότε έρχονται δύσκολες ημέρες για την κεντρική τράπεζα.
Ο Di Maio και άλλοι πέντε υπουργοί των πέντε αστέρων δήλωσαν ότι θέλουν να εμποδίσουν τον Luigi Federico Signorini, τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή της Τράπεζας της Ιταλίας, να ανανεώσει τη θητεία του, σύμφωνα με την La Repubblica.

Τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα;

Νόμο που θα οριοθετεί την διάρκεια της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος σχεδιάζει να φέρει η κυβέρνηση με βάση ορισμένες πηγές από κυβερνητικούς παράγοντες είχαμε αναφέρει πρόσφατα στο bankingnews.
Ωστόσο η κυβέρνηση το έχει διαψεύσει…σκέψεις πάντως υπάρχουν.
Λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική νομοθεσία, δεν υπάρχει όριο για την θητεία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος που είναι προκαθορισμένη σε 6 χρόνια.
Π.χ. ο Γιάννης Στουρνάρας ο διοικητής της ΤτΕ η θητεία του έχει ξεκινήσει από τα μέσα του 2014 και λήγει Μάιο 2020 δηλαδή 6 χρόνια.
Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου η θητεία του διοικητή και των μελών του διοικητικού συμβουλίου δεν μπορεί να ανανεωθεί δεύτερη φορά.
Η ελληνική κυβέρνηση εφόσον φέρει νόμο για την διάρκεια της θητείας του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος το προσεχές διάστημα, ουσιαστικά θα φρενάρει τα σχέδια του Γιάννη Στουρνάρα να ανανεωθεί η θητεία του από την πιο φιλική κυβέρνηση της ΝΔ.
Εφόσον έρθει τέτοιος νόμος – ο οποίος θα τύχει μεγάλης αποδοχής από την ελληνική βουλή, θα ξεπερνούσε τις 220 ψήφους - ούτε η ΕΚΤ, ούτε κανένας θεσμικός φορέας δεν μπορεί να αντιδράσει καθώς το ίδιο καθεστώς ισχύει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Η θητεία 6 ετών είναι ενδεικνυόμενη καθώς υπερκαλύπτει την διάρκεια μιας κυβέρνησης στην 4ετία και ταυτόχρονα δεν χάνει την ανεξαρτησία και αυτοτέλεια του ο θεσμός της ΤτΕ.
Θα είναι θεσμικό παράδοξο έως στρέβλωση ένας κεντρικός τραπεζίτης να παραμείνει 12 χρόνια ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
Ούτως ή άλλως ο κεντρικός τραπεζίτης διορίζεται από την κυβέρνηση, οπότε εκ πρωίμου έχει χάσει την αυτοτέλεια του.
Εάν θέλουμε ανεξάρτητη αρχή που θα σέβεται τους κανόνες η θητεία έως 6 έτη θα πρέπει να είναι το μέγιστο της θητείας ενός κεντρικού τραπεζίτη στην Ελλάδα.

Υποσημείωση

Εφόσον έρθει νόμος για την θητεία του κεντρικού τραπεζίτη, όπως ισχύει και στην ΕΚΤ τότε ο Γιάννης Στουρνάρας έχει ημερομηνία λήξεως Μάιος 2020 δηλαδή σε 15 μήνες από σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης