Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

SSM: Όσο επιτυγχάνονται οι ενδιάμεσοι στόχοι στα NPEs θα δοθεί χρόνος έως το 2020 στις ελληνικές τράπεζες για νέα κεφάλαια...και η Πειραιώς

SSM: Όσο επιτυγχάνονται οι ενδιάμεσοι στόχοι στα NPEs θα δοθεί χρόνος έως το 2020 στις ελληνικές τράπεζες για νέα κεφάλαια...και η Πειραιώς
Οι εποπτικές αρχές δεν πιέζουν, είναι ελαστικές αλλά ποιος έχει μεγαλύτερη δύναμη ο SSM ως εποπτική αρχή ή οι αγορές και επενδυτές που ζητούν εμπροσθοβαρή εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών στην Ελλάδα;
Με διάθεση να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών έχει αποφασίσει να ακολουθήσει την εξής στρατηγική στις ελληνικές τράπεζες.
Όσο οι τράπεζες στην Ελλάδα επιτυγχάνουν τους ενδιάμεσους στόχους μείωσης των NPEs θα παίρνουν συνεχείς παρατάσεις στα σχέδια για κεφαλαιακές ενισχύσεις.
Με βάση ελληνικές τραπεζικές πηγές που έχουν καλή γνώση των σχεδιασμών ο SSM έχει αποφασίσει να αναιρέσει την καταληκτική ημερομηνία τέλη Οκτωβρίου 2019 για την Πειραιώς ώστε να ενισχύσει τα κεφάλαια της αρκεί να επιτυγχάνει τους ενδιάμεσους τριμηνιαίους στόχους μείωσης των NPEs.
Με βάση καλά ενημερωμένες πηγές εάν π.χ. επιδείξει συνέπεια στους ενδιάμεσους στόχους το χρονικό όριο τέλη Οκτωβρίου 2019 θα αναιρεθεί και δυνητικά μπορεί να φθάσει έως το Καλοκαίρι του 2020.
Εάν η Πειραιώς πιάνει τους τριμηνιαίους στόχους μείωσης των NPEs μπορεί να πάρει χρόνο έως το Καλοκαίρι του 2020 ώστε να βρει κεφάλαια.
Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες τράπεζες, ο SSM αναγνωρίζει – όπως αναφέρουν ελληνικές τραπεζικές πηγές – ότι υπάρχουν αντικειμενικά ζητήματα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να προκληθεί τραπεζική κρίση.
Να σημειωθεί ότι εάν ξεσπούσε τραπεζική κρίση στην Ελλάδα, ο θεσμός που θα δεχόταν τα περισσότερα πυρά θα ήταν ο SSM κυρίως γιατί ασκεί εποπτεία των τραπεζών και οποιαδήποτε αποτυχία θα βάρυνε καίρια τις εποπτικές αρχές.
Επίσης φαίνεται ότι ο SSM δεν θέλει εν μέσω προεκλογικής περιόδου στην Ελλάδα οι τράπεζες να βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης.
Ο μόνος τρόπος για να μην εμπλακούν είναι ο κλάδος να περάσει σε μια φάση ουδετερότητας.
Τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι η πρόσφατη ανακίνηση ξανά του τραπεζικού προβλήματος στην Ελλάδα, με τα δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για επανάληψη του 2015…έχει ενοχλήσει τον SSM αλλά και την ΕΚΤ.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν μια πρόκληση 83 δισεκ. NPEs με τα κεφάλαια τους να τελούν υπό αμφισβήτηση όπως και οι προβλέψεις.
Όμως ο SSM φαίνεται διατεθειμένος να μην συμβάλλει στην επιδείνωση του ήδη αρνητικού κλίματος.
Δεν περιμένουμε εκπλήξεις από τον SSM υποστηρίζουν έλληνες τραπεζίτες, οι εποπτικές αρχές θα παρακολουθούν στενά τις τράπεζες αλλά χωρίς να πάρουν μέτρα που θα έθεταν εν αμβιβόλω την προσπάθεια εξυγίανσης.
Συν τοις άλλοις υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που δεν πρέπει να λησμονείται.
Την νέα στοχοθεσία για την μείωση των NPEs ο SSM την έχει εγκρίνει.
Δεν μπορεί να ζητήσει να ακυρωθούν όσα σχέδια έχουν εγκριθεί στην λογική των εμπροσθοβαρών λύσεων.
Ο SSM θα στηρίξει τα σχέδια των εμπροσθοβαρών λύσεων αλλά δεν θα τα επιβάλει.
Όμως γεννάται ένα ερώτημα, οι αγορές απαιτούν εμπροσθοβαρείς λύσεις, τα short funds έχουν αποδεκατίσει τις χρηματιστηριακές αξίες και αποτιμήσεις των τραπεζών, θέλουν να επιβάλλουν την δική τους ατζέντα.
Οι εποπτικές αρχές δεν πιέζουν, είναι ελαστικές αλλά ποιος έχει μεγαλύτερη δύναμη ο SSM ως εποπτική αρχή ή οι αγορές και επενδυτές που ζητούν εμπροσθοβαρή εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών στην Ελλάδα;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης