Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Alpha Bank: Ένα κυπριακό deal με ουρά - Δεσμευτικές προσφορές για διαχείριση NPEs 3,9 δισ.

tags :
Alpha Bank: Ένα κυπριακό deal με ουρά - Δεσμευτικές προσφορές για διαχείριση NPEs 3,9 δισ.
Κατατίθενται οι δεσμευτικές προσφορές για την ανάληψη διαχείρισης NPEs 3,9 δις ευρώ. Οι έξι «μνηστήρες» και πως θα γίνει το deal
Στην τελική ευθεία εισέρχεται το πρώτο εγχείρημα ανάθεσης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( Non Performing Exposures- NPEs) από εγχώριο τραπεζικό όμιλο καθώς εντός των επομένων ημερών αναμένεται να κατατεθούν δεσμευτικές προσφορές για τα NPEs του ομίλου στην Κύπρο.
Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού πέρασαν έξι επενδυτές ( APS, Alvarez & Marsal, Altamira ), οι οποίοι αφού ολοκληρώσουν το έλεγχο επί δείγματος του χαρτοφυλακίου δανείων θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές στα τέλη του μήνα.  
Οι επενδυτές καλούνται να αγοράσουν θυγατρική του ομίλου Alpha Bank, η οποία θα «προικοδοτηθεί» με τετραετή ανάληψη διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, ονομαστικής αξίας 3,9 δισ. ευρώ.
Στην εταιρεία θα μεταφερθεί και μέρος του προσωπικού του ομίλου Alpha στην Κύπρο, που ασχολείται με τη διαχείριση του παραπάνω χαρτοφυλακίου NPEs.  
Το έσοδο της συναλλαγής θα αποτελέσει κεφαλαιακό κέρδος για τον όμιλο, ενώ η μείωση του προσωπικού θα οδηγήσει στην ενίσχυση της προ προβλέψεων κερδοφορίας καθώς η εξοικονόμηση δαπανών εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη από το συνολικό κόστος  διαχείρισης των δανείων από τρίτο. 
Ρόλο βέβαια θα παίξει το πλέγμα κινήτρων, το οποίο θα δοθεί στους εργαζόμενους για να λύσουν τις συμβάσεις τους με τον όμιλο Alpha και να υπογράψουν νέες με την προς πώληση θυγατρική.
Το ίδιο μοντέλο είναι πιθανόν να υιοθετηθεί και για μέρος των εν Ελλάδι NPEs του ομίλου, είτε με πώληση της Cepal Hellas, που ελέγχεται από την Alpha και την Centerbridge, είτε με σύσταση νέας θυγατρικής, στην οποία θα ανατεθεί η διαχείριση μέρους των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας.
Σημειώνεται ότι στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Eurobank, η οποία, όμως, συνδέει την πώληση της FPS με τη διάθεση μέρους των ομολογιών  ενδιάμεσης διαβάθμισης ( mezzanine note) της τιτλοποίησης καταγγελμένων δανείων ονομαστικής αξίας 7 δισ. ευρώ. 
Την ανάθεση διαχείρισης για το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στην Ελλάδα εξετάζει και η Πειραιώς, όπως αποκάλυψε το Bankingnews.gr.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης