Σκουρλέτης: Νέο πολιτικό τοπίο με δύο πόλους - Πιο καθαρό το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ

Σκουρλέτης: Νέο πολιτικό τοπίο με δύο πόλους - Πιο καθαρό το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ
Νομίζω ότι θα βρεθεί η λύση στο ζήτημα των κόκκινων δανείων είπε ο κ.Σκουρλέτης
Για τη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού τοπίου, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη διαμόρφωση δύο πόλων, ενός προοδευτικού και ενός συντηρητικού κάνει λόγο ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.
«Έχοντας βγει πλέον από τα μνημόνια διαμορφώνεται ένα άλλο πολιτικό τοπίο, το οποίο θα χαρακτηρίζεται από τη διαμόρφωση δύο πόλων, ενός προοδευτικού με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά που θα περιλαμβάνει κι άλλες - μικρότερες σε αυτή τη φάση τουλάχιστον - πολιτικές δυνάμεις, είτε ανένταχτους πολίτες, ένας προοδευτικός πόλος, ένας προοδευτικός αστερισμός, ο οποίος θα αντιπαρατεθεί με τον συντηρητικό πόλο πάνω στη βάση της πρότασης που έχει ο καθένας για τη νέα εποχή που ήδη έχουμε μπει» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει τη δημοσκόπηση του Έθνους της Κυριακής που καταγράφει κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «είναι ορατό στον οποιονδήποτε ζει και εργάζεται σε αυτή τη χώρα, ότι τους τελευταίους μήνες διαπιστώνει μία μεταστροφή θετική προς την κυβέρνηση».
«Ο οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος μπορεί να το διαπιστώσει αυτό και δεν το θεωρώ καθόλου τυχαίο, είναι αποτέλεσμα της συνειδητοποίησης πια από ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας, ότι έχει ανοίξει ένας διαφορετικός δρόμος για τους ίδιους τους πολίτες αυτής της χώρας, που μας απομακρύνει αργά και σταθερά από αυτό που γνωρίζαμε τα προηγούμενα χρόνια, από τις πολιτικές της λιτότητας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαθιστά προς το καλύτερο τη σχέση του με την κοινωνία, μια σχέση η οποία είχε πολλά ερωτήματα εκ μέρους των πολιτών, αμφισβητήσεις, αγωνίες, διλήμματα.
Θεωρώ ότι αυτά σε μεγάλα βαθμό απαντώνται και έτσι το κρίσιμο ζήτημα που είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην κυβέρνηση, αυτό καθημερινά κερδίζεται.
Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ ως χώρος πολιτικός, είτε στο οργανωμένο του κομμάτι ή στις κοινωνικές του αναφορές, νομίζω ότι ιδιαίτερα και μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ και τις τελευταίες αντιπαραθέσεις στα μεγάλα ζητήματα που υπήρξαν στην πολιτική ζωή του τόπου εμφανίζεται με μια πιο σαφή πολιτική ταυτότητα, με πιο σαφή χαρακτηριστικά» υποστήριξε ο κ.Σκουρλέτης.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για την πλειοψηφία που διαθέτει με τους 6 ανεξάρτητους βουλευτές, ο κ.Σκουρλέτης είπε πως δεν αποδέχεται τον όρο «δανεικός βουλευτής».
«Αυτό περισσότερο έχει να κάνει με μία προσπάθεια να υποτιμήσουν συγκεκριμένες επιλογές που γίνονται από μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου στην βάση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα [...]
Το κάθε μέλος του ελληνικού κοινοβουλίου τοποθετείται με βάση την ευθύνη που έχει απέναντι στην ιστορία, με βάση τη συνείδησή του και την ευθύνη που έχει απέναντι στον ελληνικό λαό.
Μην προσπαθούμε να διακωμωδήσουμε, να ευτελίσουμε τις επιλογές του καθενός μιλώντας για δανεικούς, αποστάτες ή διάφορα άλλα πράγματα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα» είπε ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος αναφέρθηκε και στο μείζον ζήτημα των «κόκκινων δανείων».
«Μιλάμε για ένα νέο σχέδιο προστασίας που ταυτόχρονα θα προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα υπαρκτό πρόβλημα [...]
Το αποτέλεσμα της λύσης, η επιλογή που θα γίνει θα είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας συγκερασμού διαφορετικών οπτικών.
Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει με κοινωνικά κριτήρια κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας, οι τράπεζες από την άλλη θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, αυτά πάντοτε δεν ταυτίζονται, πρέπει να βρούμε τη "χρυσή τομή" [...]
Έχουν γίνει καταρχήν αρκετά βήματα, έχει υπάρξει μια επεξεργασία αρκετό καιρό τώρα, δεν ξεκινά μια συζήτηση εκ του μηδενός, νομίζω θα βρεθεί μία λύση» είπε ο κ.Σκουρλέτης.
Ερωτηθείς για την προοπτική ευρύτερων συναινέσεων στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση της διάλυσης της Βουλής σε περίπτωση μη συμφωνίας στο προτεινόμενο πρόσωπο για την προεδρία της Δημοκρατίας υπάρχει μία καταρχήν κοινή προσέγγιση του ζητήματος με τη ΝΔ.
«Υπάρχουν κάποιες σκέψεις, προφανώς με βάση την εμπειρία της λειτουργίας του πολιτεύματός μας και θα πρέπει να δούμε τι βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε. Δεν αλλάζει -νομίζω και ορθώς- η βασική επιλογή που είναι ο χαρακτήρας του πολιτεύματός μας, δηλαδή η έμμεση εκλογή -αυτό δεν πρέπει να το αλλάξουμε- αλλά από εκεί και πέρα να δούμε και τις περιπτώσεις όπου υπάρχει κάποια εμπλοκή στη διαδικασία να αποσυσχετιστεί όσο είναι δυνατόν αυτό από τη διάλυση της Βουλής» υποστήριξε ο κ.Σκουρλέτης, ο οποίος σε ότι αφορά το άρθρο 16 για τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων ξεκαθάρισε ότι «μόνο αντικείμενο μεγάλης πολιτικής κόντρας μπορεί να αποτελέσει η πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρησή του γιατί έχουμε εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση με τη ΝΔ».
«Πραγματικά υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε πάρα πολλά ζητήματα.
Θα έλεγε κανείς ότι αυτό δικαιολογεί τη διαπίστωση ότι όντως υπάρχει ένας προοδευτικός χώρος και ένας συντηρητικός χώρος, άρα αυτό έχει και την αντανάκλασή του και στο πώς προσεγγίζει τα ζητήματα του συντάγματος και των αλλαγών σε αυτό» τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS