Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μπορεί η Πειραιώς να πήρε παράταση έως τα μέσα του 2020 αλλά τον Δεκέμβριο 2019 πρέπει να πληρώσει 160 εκατ για τα Cocos

Μπορεί η Πειραιώς να πήρε παράταση έως τα μέσα του 2020 αλλά τον Δεκέμβριο 2019 πρέπει να πληρώσει 160 εκατ για τα Cocos
Το κλειδί για την αποτροπή ατυχήματος και για τον μετριασμό των κεφαλαιακών αναγκών είναι ο χρόνος.
Είναι ξεκάθαρο ότι η τράπεζα Πειραιώς απολαμβάνει της στήριξης του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών γιατί μετά την παράταση έως το Καλοκαίρι του 2019…μετατέθηκε για τον Οκτώβριο του 2019 και εσχάτως για το Καλοκαίρι του 2020.
Η τράπεζα Πειραιώς με 6,7 δισεκ. κεφάλαια ή 14,2% common equity tier 1 μπορεί να κινείται στα όρια που θέτουν οι εποπτικές αρχές αλλά έχει την στήριξη του SSM που δεν ασκεί πιέσεις στην Πειραιώς.
Εάν σήμερα η Πειραιώς είχε ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα για να βρει κεφάλαια το πιθανότερο σενάριο θα ήταν ότι θα είχε κρατικοποιηθεί.
Όμως είναι ξεκάθαρο ότι ο SSM δεν θέλει τραπεζικό ατύχημα και κατανοεί ότι εν μέσω προεκλογικής περιόδου μια τράπεζα με 28,5 δισεκ. NPEs και 860 εκατ προ προβλέψεων έσοδα θέλει χρόνο…
Το κλειδί για την αποτροπή ατυχήματος και για τον μετριασμό των κεφαλαιακών αναγκών είναι ο χρόνος.
Όταν οι εποπτικές αρχές δεν πιέζουν μια τράπεζα δεν κινδυνεύει ανεξαρτήτως της ασφυκτικής πίεσης που ασκούν οι αγορές στην μετοχή.
Υπό αυτό το πρίσμα η Πειραιώς έχει κερδίσει χρόνο έως το Καλοκαίρι του 2020.
Βέβαια ορισμένοι υποστηρίζουν ότι ο SSM όχι ειδικά για την Πειραιώς αλλά γενικά για τις ελληνικές τράπεζες θα σκληρύνει την στάση του και θα πιέσει για εμπροσθοβαρείς λύσεις μετά τις ευρωεκλογές.
Οι ευρωεκλογές είναι κρίσιμες για την Ευρώπη, οι εθνικιστές ενισχύονται και για λόγους στρατηγικής ο SSM δεν θα ήθελε να εμπλακεί σε αυτή την προεκλογική περίοδο…
Μετά όμως θα έχουν αποχωρήσει από την εικόνα, ο Draghi της ΕΚΤ, ο Moscovici ως Επίτροπος, οπότε δεν θα αποκλειόταν να ασκηθεί πίεση…
Για την Πειραιώς το μεγάλο στοίχημα είναι διττό.
Από την μια πρέπει να μειώσει τα NPEs από 28,5 δισεκ. με 48,8% coverage ratio και από την άλλη να πληρώσει τα 160 εκατ των cocos των ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές αρχές Δεκεμβρίου 2019.
Υπενθυμίζεται ότι η Πειραιώς δεν έχει περιθώριο να μην πληρώσει τα 160 εκατ που αντιστοιχούν σε 8% επιτόκιο για τα 2 δισεκ. cocos γιατί ήδη έχει αναβάλλει την πληρωμή μια φορά.
Οι επιλογές είναι δύο να πληρωθούν τα 160 εκατ ή να μην πληρωθούν και το κράτος να ασκήσει υποχρεωτικά τα δικαιώματα του και να μετατρέψει τα 2 δισεκ. cocos σε μετοχές με βάση την ονομαστική αξία τα 6 ευρώ όπερ σημαίνει το ΤΧΣ και το κράτος από 26% θα βρεθούν στο 58%.
Για την Πειραιώς το πρόβλημα δεν είναι η ρευστότητα.
Διαθέτει 1,3 δισεκ. αλλά το κατά πόσο με 210-220 εκατ σε τριμηνιαία βάση PPΙ μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος…..της πληρωμής των τόκων των ομολόγων μετατρέψιμων σε μετοχές.

Υποσημείωση

Η διοίκηση της Πειραιώς πρόσφατα δήλωσε ότι μόνο 2,5 δισεκ. προβληματικά δάνεια θα πωλήσει και ότι θα ακολουθήσει σχέδιο διαχείρισης.
Το βασικό πρόβλημα της Πειραιώς είναι ότι εάν σήμερα ακολουθούσε το μοντέλο Eurobank και μείωνε κατά 50% τα NPEs δηλαδή τα 28,5 δισεκ. μειώνονταν στα 14 δισεκ. αυτό θα συνεπάγετο 2,6 δισεκ. κεφαλαιακή επιβάρυνση – πάντα κατά το μοντέλο Eurobank -.
Με 6,7 δισεκ. CET1 κεφάλαια η Πειραιώς εάν δαπανούσε 2,6 δισεκ. στο πλαίσιο μιας εμπροσθοβαρούς εξυγίανσης θα βρισκόταν στα 4 δισεκ. όπερ σημαίνει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα υποχωρούσε στο 8,4%.
Άρα δεν μπορεί να υλοποιήσει εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των NPEs ελλείψει πλεονασματικού κεφαλαίου.
Αυτή είναι η αιτία που η κεφαλαιοποίηση έχει υποχωρήσει στα 313 εκατ ευρώ, γιατί οι long επενδυτές βλέπουν αυτή την δυσκολία και οι short εκμεταλλεύονται αυτή την αδυναμία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης