Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βερναρδάκης: Ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία η Αναθεώρηση του Συντάγματος

Βερναρδάκης: Ύψιστη κοινοβουλευτική διαδικασία η Αναθεώρηση του Συντάγματος
Απόλυτη η ανάγκη για συναίνεση στη Συνταγματική Αναθεώρηση, σύμφωνα με τον υπ. Επικρατείας
Ως ένας εκ των παραγόντων που θα καθορίσουν την νέα εποχή, χαρακτήρισε τη Συνταγματική Αναθεώρηση ο υπουργός Επικρατείας, Χρ. Βερναρδάκης μιλώντας στο Κοινοβούλιο.
Όπως υπογράμμισε «ηπαραγωγική ανασυγκρότηση και η συνταγματική αναθεώρηση με κοινό παρονομαστή την ανάδειξη της εργασίας στο βασικό πλεονέκτημα της χώρας είναι τα πεδία που θα ορίσουν την νέα εποχή».
Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, η συναίνεση δεν είναι μία χωρίς ιδεολογία κανονιστική διαδικασία που μπορεί να ελεγχθεί με νομικούς φορμαλισμούς και για τον λόγο αυτό η αναθεώρηση που συζητάμε  θα αποδειχθεί η ισχυρότερη και σοβαρότερη αναθεωρητική διαδικασία.
Διότι - όπως εξήγησε - υπάρχει μεν μεγάλο πεδίο διαφοράς μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, όμως μέσα από αυτή τη διαφορά ότι αναθεωρηθεί θα έχει προκύψει από ισχυρή σύγκλιση κι όχι από θεσμικές μικροδιευθετήσεις.
Πάντως, ο κ. Βερναρδάκης εντόπισε την βασικότερη διαφορά στο ποιά κατεύθυνση θα λάβουν οι δημόσιες ρυθμιστικές πολιτικές τα επόμενα χρόνια.
"Η δική μας άποψη είναι ότι η ριζική αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και η αναγνώριση στο Σύνταγμα της εγγύησης του κράτους μέσω καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών και εισοδηματικών ενισχύσεων του επιπέδου διαβίωσης η ενίσχυση της καθολικής πρόβασης στο εθνικό σύστημα Υγείας, της διασφάλισης της κοινωνικής ασφάλισης ως ενιαίου συστήματος καθολικής κάλυψης, στον ορισμό των κοινωνικών αγαθών του νερού, της ενέργειας, των δικτύων, η ένταξη νέων δικαιωμάτων στο Σύνταγμα, όπως αυτά που σχετίζονται με την αναπηρία, η ενίσχυση των δικαιωμάτων της εργασίας και της συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε" τόνισε.
Αντιπαρέβαλλε την άλλη πλευρά στην οποία - όπως ανέφερε - έχουμε την κατεύθυνση του μικρότερου κοινωνικού κράτους και της μικρότερης δυνατής ρύθμισης.
Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, η άποψη που εμφυλοχωρεί στην πρόταση της ΝΔ είναι μια άποψη που βρίσκεται πολύ μακριά ακόμη και από το φιλελεύθερο υπόδειγμα: ότι το κράτος οφείλει να παρεμβαίνει ρυθμίζοντας ανισότητες συμφερόντων όταν αυτές μπορεί να είναι επώδυνες από την κρατική συνοχή.
Παρατήρησε δε ότι η πιο κραυγαλέα περίπτωση είναι η συνταγματοποίηση του δημοσιονομικού κόφτη σε όλα τα επίπεδα κρατικής οργάνωσης αλλά και στην αναθεώρηση του άρθρου 16.
Καταλήγοντας, ο υπουργός Επικρατείας, ανέφερε ότι παρόλα τούτα υπάρχουν περιθώρια και ώριμα σημεία σύγκλισης όπως αυτά για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών και στο 101Α και την επιλογή διοικήσεων στις Ανεξάρτητες Αρχές.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης