Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προς πρόωρες εκλογές η Ισπανία μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού 2019 - Στο υπουργικό συμβούλιο 15/2 οι αποφάσεις Sanchez

Προς πρόωρες εκλογές η Ισπανία μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού 2019 - Στο υπουργικό συμβούλιο 15/2 οι αποφάσεις Sanchez
Μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού, αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις του πρωθυπουργού Pedro Sanchez
(upd) Πιο κοντά στις πρόωρες εκλογές βρίσκεται η Ισπανία, καθώς καταψηφίστηκε ο προύπολογισμός του 2019.
Ο πρωθυπουργός Pedro Sanchez συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για την Παρασκευή 15/2, στη διάρκεια του οποίου αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του.
Οι προϋπολογισμοί που κατέθεσε η κυβέρνησης μειοψηφίας του Sanchez δεν έλαβαν την έγκριση του σώματος, καθώς από τους 348 παρόντες βουλευτές, οι 191 καταψήφισαν , οι 156 υπερψήφισαν, ενώ ένας απείχε της ψηφοφορίας.
Ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Pablo Casadο, δήλωσε ότι δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.
Σε περίπτωση προκήρυξης πρόωρων εκλογών, επικρατέστερες ημερομηνίες είναι η 14η Απριλίου 2019 και η 28 Απριλίου, ωστόσο δεν αποκλείεται και η ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών με τις ευρωεκλογές στις 26 Μαϊου.
Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες του Λαϊκού Κόμματος, των Ciudadanos και του ακροδεξιού VOX συμμετείχαν από κοινού σε αντικυβερνητική διαδήλωση πριν από τρεις ημέρες, ζητώντας την παραίτηση Sanchez κα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκίνησε στην Ισπανία η δίκη των 12 Καταλανών πολιτικών με τις κατηγορίες της στάσης και της εξέγερσης μεταξύ άλλων, για τα
Η δίκη αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον και θεωρείται βέβαιο ότι θα καθορίσει την ατζέντα σε περίπτωση κήρυξης πρόωρων εκλογών.
Νωρίτερα, τα καταλανικά κόμματα ανακοίνωσαν ότι θα καταψηφίσουν τον προϋπολογισμό του 2019 που έχει καταθέσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας.
O βουλευτής του PDeCAT Carles Campuzano, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «δεν υπάρχει κάποια αλλαγή» στο σχέδιο του κόμματος να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Ο Joan Tarda, βουλευτής του άλλου κόμματος που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας, του ERC, είπε πως το κόμμα του σχεδιάζει κι αυτό να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, αποκλείοντας απροσδόκητες αλλαγές της τελευταίας στιγμής.
Τα καταλανικά κόμματα είχαν ζητήσει, μεταξύ άλλων, να δοθεί στην περιφέρεια το δικαίωμα να διοργανώσει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική στήριξή τους – ένα αίτημα που η κυβέρνηση αρνήθηκε να εξετάσει.
Νωρίτερα, ο Ισπανός πρωθυπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.
«Ενδέχεται τις επόμενες ώρες να προκηρύξω πρόωρες εκλογές» φέρεται να δήλωσε ο Pedro Sanchez, ενόψει της σημερινής (13/2/2019) ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2019.
Οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία κατέχουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των εδρών στη Βουλή και για την έγκριση του προϋπολογισμού χρειάζονται τη στήριξη των κομμάτων των αυτονομιστών της Καταλονίας.
Χθες, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο Reuters, ότι ο Sanchez σχεδιάζει να προκηρύξει αμέσως μετά πρόωρες εκλογές.
Οι πηγές δήλωσαν ότι η ημερομηνία πρόωρων εκλογών δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ωστόσο είπαν ότι η 14η Απριλίου προβάλλεται ως η πιο πιθανή με δεύτερη ενδεχόμενη την 28η Απριλίου.
Όπως σημείωσαν, ο Sanchez επιθυμεί τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν ώστε να κινητοποιήσει ψηφοφόρους που κλίνουν προς την Αριστερά ενάντια στην απειλή ερχομού της Δεξιάς στην εξουσία.
Η ψήφιση του προϋπολογισμού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, που μέχρι σήμερα δηλώνουν ότι θα τον καταψηφίσουν.
Ζητούν, μεταξύ άλλων, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης της Καταλονίας, που απαγορεύεται από το ισπανικό Σύνταγμα, με αντάλλαγμα τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού.
Θεωρητικά τα κόμματα μπορεί να αλλάξουν στάση μέχρι και την τελευταία στιγμή.
«Η ιδέα είναι να ανακοινώσουμε την προκήρυξη εκλογών το ταχύτερο δυνατόν μόλις (η ψηφοφορία) για τον γενικό προϋπολογισμό χαθεί», τόνισε μια πηγή στο Reuters, καθώς οι βουλευτές συζητούν την πρόταση του νομοσχεδίου προϋπολογισμού ενόψει της αυριανής κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας.
Μια ακόμη ανώτερη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε τον σχεδιασμό της ισπανικής κυβέρνησης, σημειώνοντας πως: «Είναι πιθανό, μόλις η ψηφοφορία (για τον προϋπολογισμό) τελειώσει».



Προβάδισμα για τους σοσιαλιστές στις δημοσκοπήσεις, ενισχύεται το ακροδεξιό Vox

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) καταγράφει μικρό προβάδισμα, ενώ έδαφος κερδίζει το ακροδεξιό VOX.
Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Celeste - Tel, οι σοσιαλιστές συγκεντρώνουν ποσοστό 24%.
Ακολουθεί στη δεύτερη θέση το Λαϊκό Κόμμα με 23%.
Στην τρίτη θέση με ποσοστό 19% βρίσκονται οι φιλελεύθεροι Ciudadanos.
Οι Unidos Podemos ακολουθούν στην τέταρτη θέση με ποσοστό 16%.
Έδαφος κερδίζει το ακροδεξιό κόμμα VOX το οποίο συγκεντρώνει ποσοστό 9%.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης