Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε απόφαση της Κομισιόν σε βάρος συστήματος φοροαπαλλαγών του Βελγίου για μεγάλες εταιρίες

tags :
Το Δικαστήριο της ΕΕ ακύρωσε απόφαση της Κομισιόν σε βάρος συστήματος φοροαπαλλαγών του Βελγίου για μεγάλες εταιρίες
Η υπόθεση αφορούσε την ολλανδική εταιρία Magnetrol και το Βέλγιο
Πιθανό πλήγμα στην εκστρατεία της ΕΕ κατά της φοροαποφυγής μεγάλων πολυεθνικών εταιριών κατέφεραν σήμερα δικαστές της ΕΕ, ακυρώνοντας απόφαση της Κομισιόν κατά ενός συστήματος φοροαπαλλαγής του Βελγίου για 35 περίπου μεγάλες εταιρίες.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της φοροαποφυγής, της οποίας ηγήθηκε η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, απαιτήθηκε από την Ιρλανδία να ανακτήσει περίπου 13 δισεκ. ευρώ από την κατασκευάστρια εταιρία των iPhone, την Apple, και από το Λουξεμβούργο να ανακτήσει έως 30 εκατ. ευρώ από την Fiat Chrysler, 250 εκατ. ευρώ από την Amazon και περίπου 120 εκατ. ευρώ από τη γαλλική Engie. Από την Ολλανδία ζητήθηκε να ανακτήσει 20-30 εκατ. ευρώ από την Starbucks.
Δεν είναι ακόμα σαφές πόσο μεγάλο αντίκτυπο μπορεί να έχει σε άλλες υποθέσεις η σημερινή απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου.
"Το Γενικό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση της Επιτροπής αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές που δόθηκαν από το Βέλγιο με αποφάσεις", ανέφερε το δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
"Η Κομισιόν έκρινε εσφαλμένα ότι το βελγικό σύστημα σχετικά με τα πλεονάζοντα κέρδη πολυεθνικών εταιριών συνιστά καθεστώς ενισχύσεων".
Η υπόθεση αφορούσε την ολλανδική εταιρία Magnetrol και το Βέλγιο, που παρέπεμψαν τις υποθέσεις τους στο Γενικό Δικαστήριο αφού η Κομισιόν ζήτησε το 2016 από το Βέλγιο να ανακτήσει περίπου 700 εκατ. ευρώ από τις εταιρίες οι οποίες ευνοήθηκαν από το πρόγραμμα αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης