Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Παρά την συμφωνία για τον νέο νόμο Κατσέλη, οι τραπεζίτες δεν είναι ενθουσιασμένοι, διαχειρίσιμες οι προβλέψεις – Όλο το πλαίσιο

Παρά την συμφωνία για τον νέο νόμο Κατσέλη, οι τραπεζίτες δεν είναι ενθουσιασμένοι, διαχειρίσιμες οι προβλέψεις  – Όλο το πλαίσιο
Τελικώς μπορεί να ειπωθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί ο νέος νόμος Κατσέλη για ψηφοθηρικούς λόγους και οι τράπεζες μπορούν να πουν ευτυχώς που δεν ήταν χειρότερα
Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 14 Φεβρουαρίου μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών για τον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν ήταν ένα deal από το οποίο οι τράπεζες κέρδισαν ουσιώδη ή πολλά…
Ωστόσο οι προβλέψεις που θα κληθούν να διενεργήσουν θεωρούνται διαχειρίσιμες.
Αν και είναι πολύ πρόωρο να ειπωθεί ποιο θα είναι το κόστος αλλά μάλλον θα είναι κάτω από 1 δισεκ. ευρώ – ωστόσο ακόμη αυτό δεν έχει αποτιμηθεί -
Τουναντίον ήταν μια συμφωνία ισορροπιών που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ενθουσιασμό από τις τράπεζες.
Μάλιστα όπως σχολίαζαν τραπεζίτες «η συμφωνία θα μπορούσε να είναι και πολύ χειρότερη, δεν είναι αυτό που αναμέναμε…οπότε αυτό έχουμε ως νόμο πλέον».
Το σχόλιο αυτό αντικατοπτρίζει μια πραγματικότητα.
Οι τράπεζες το μόνο που κέρδισαν ήταν τα 50 εκατ τον χρόνο η κάθε μια επιδότηση ή 200 εκατ ευρώ ετησίως και αυτό έχει προφανώς μια σημασία αλλά από εκεί και πέρα υπάρχουν και επιβαρύνσεις.
Τελικώς μπορεί να ειπωθεί ότι θα χρησιμοποιηθεί ο νέος νόμος Κατσέλη για ψηφοθηρικούς λόγους και οι τράπεζες μπορούν να πουν ευτυχώς που δεν ήταν χειρότερα.
Μια κατάσταση όπου κανείς δεν κέρδισε ουσιωδώς αλλά και κανείς δεν έχασε ουσιωδώς.
Στην συνάντηση συμμετείχαν από τους τραπεζίτες (Καραμούζης Πρόεδρος Ένωσης Τραπεζών, Καραβίας CEO Eurobank, Μυλωνάς CEO Εθνικής τράπεζας, Μεγάλου CEO Πειραιώς, Ψάλτης CEO Alpha bank και Καλαντώνης μέλος της Ένωσης και αναπληρωτής CEO της Eurobank) και από την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας και οι συναρμόδιοι υπουργοί.
Η συμφωνία τραπεζιτών και κυβέρνησης περιλαμβάνει τις εξής 8 βασικές παραμέτρους οι οποίες είναι οι εξής…

1) Το όριο της εμπορικής αξίας του ακινήτου διαμορφώθηκε στα 200 χιλιάδες ευρώ και οριοθετεί το πλαίσιο στην προστασία πρώτης κατοικίας.

Πρακτικά εμπορικό ακίνητο με εμπορική αξία κάτω των 200 χιλιάδων θα μπορεί να ενταχθεί στο νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.

2) Η αντικειμενική αξία του ακινήτου ορίστηκε στα 250 χιλιάδες ευρώ.

Ακίνητο με 250 χιλιάδες ευρώ αντικειμενική αξία και χαμηλότερα εντάσσεται στο πλαίσιο της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

3) Το ύψος των δανείων που μπορεί να ενταχθούν στον νέο νόμο Κατσέλη καθορίζεται σε 130 χιλιάδες ευρώ.

Εάν ένας δανειολήπτης έχει 90 χιλιάδες στεγαστικό και 30 χιλιάδες καταναλωτικά και κάρτες συνολικό χρέος 120 χιλιάδες ευρώ π.χ. εντάσσεται στο νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.

4)Θα δοθεί επιδότηση για 25 χρόνια στους δανειολήπτες και κατ΄ ουσία στις τράπεζες εφόσον πληρούνται αυστηρά κριτήρια όπως συνέπεια στην νέα ρύθμιση.


5)Το εισόδημα ορίστηκε σε εύρος μεταξύ 25 με 30 χιλιάδες ευρώ.

Για να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στον νέο νόμο Κατσέλη θα πρέπει να έχει εισόδημα έως 30 χιλιάδες ευρώ υπό κάποια κριτήρια

6)Κούρεμα θα υφίσταται πάνω από το 120% της αξίας του ακινήτου.


7)Στον νέο νόμο εντάσσονται και όλα τα επιχειρηματικά δάνεια που φέρουν εγγύηση πρώτη κατοικία


8) το ελληνικό δημόσιο θα επιδοτήσει τις δόσεις με 50 εκατ σε κάθε τράπεζα ή 200 εκατ συνολικά για τις μεγάλες τράπεζες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης