Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: "Παγώνει" η ρωσική Gazprombank τους λογαριασμούς της πετρελαϊκής PDVSA

Βενεζουέλα:
Η Gazprombank, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας έχει από το 2013 υπογράψει συμφωνία με την PDVSA για χρηματοδότηση 1 δις δολαρίων για την εταιρεία Petrozamora 
Σε μια απροσδόκητη ανακοίνωση προχώρησε σήμερα (17/2_) η ρωσική τράπεζα Gazprombank η οποία αποφάσισε να παγώσει τους λογαριασμούς της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας PDVSA της Βενεζουέλας και να σταματήσει τις συναλλαγές με την εταιρεία, φοβούμενη τις αμερικανικές κυρώσεις. 
Πρόκειται για μια εξέλιξη που θεωρείται τεράστιο πλήγμα στην κυβέρνηση Maduro καθώς η Ρωσία είναι από τους μεγαλύτερους συμμάχους του Maduro στην "μαχη" για να κρατηθεί στην εξουσία.
Όπως αποκαλύπτει πηγή της Gazprombank στο Reuters «όλοι οι λογαριασμοί της PDVSA είναι από σήμερα «παγωμένοι» και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν συναλλαγές».
Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της εταιρείας που επικαλείται το Reuters η κρατική πετρελαϊκή PDVSA ενημέρωνε από τις αρχές Φεβρουαρίου τους πελάτες των κοινοπραξιών της να καταθέσουν έσοδα από πωλήσεις πετρελαίου στους λογαριασμούς της στη Gazprombank» γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της μετά το πάγωμα που επέβαλε η ρωσική τράπεζα.
Η Ουάσινγκτον έχει επιβάλλει κυρώσεις από τις 28 Ιανουαρίου σε όποιον συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Βενεζουέλα σε μια προσπάθεια να αποκλειστεί η πρόσβαση του Προέδρου της Βενεζουέλας Maduro στα έσοδα που έχει η χώρα από το πετρέλαιο με σκοπό να αναλάβει την ηγεσία της χωρας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Juan Guaido.
Η Gazprombank είναι ο τρίτη μεγαλύτη τράπεζα της Ρωσίας με τεράστια περιουσιακά στοιχεία μεταξύ των οποίων και τις μετοχές του ενεργειακού γίγαντα Gazprom.
Η τράπεζα συνεργαζόταν εδώ και πολλά χρόνια με την PDVSA.
Το 2013, η PDVSA δήλωσε ότι υπέγραψε συμφωνία με την Gazprombank για χρηματοδότηση 1 δις δολαρίων για την εταιρεία Petrozamora.
Η πηγή δήλωσε ότι οι λογαριασμοί της Petrozamora ήταν επίσης παγωμένοι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης