Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ηλεκτρονικό δημοψήφισμα του 5SM για το προσφυγικό και τον Salvini δοκιμάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό – Κυριαρχεί η Lega

Ιταλία: Ηλεκτρονικό  δημοψήφισμα του 5SM για το προσφυγικό και τον Salvini δοκιμάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό – Κυριαρχεί η Lega
Οι Ιταλοί βουλευτές αναμένεται να κληθούν να αποφασίσουν, εάν πρέπει να αρθεί η κοινοβουλευτική ασυλία του Salvini
Δοκιμάζεται η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού στην Ιταλία, εξαιτίας ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος, που διεξάγει το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (5SM) και το οποίο αφορά άμεσα τον επικεφαλής της Lega και κυβερνητικό εταίρο του, υπουργό Εσωτερικών Matteo Salvini, ο οποίος κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα στις δημοσκοπήσεις. 
Το διακύβευμα της διαδικτυακής δημοσκόπησης της Δευτέρας (18/2) είναι αν το Κίνημα Πέντε Αστέρων θα πρέπει να υποστηρίξει την ασυλία του Salvini, o οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες σχετικά με την απόφασή του να μην επιτρέψει σε μετανάστες να επιβιβαστούν σε ιταλικά λιμάνια.
Στην ψηφοφορία θα συμμετάσχουν αποκλειστικά τα εγγεγραμμένα μέλη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
«Είμαι απόλυτα ήρεμος» δηλώνει από την πλευρά του ο Salvini για την υπόθεση αυτή.
«Οι Ιταλοί γνωρίζουν ότι, έχω ενεργήσει για το δικό τους καλό και την ασφάλειά τους», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Οι Ιταλοί βουλευτές αναμένεται να κληθούν να αποφασίσουν, εάν πρέπει να αρθεί η κοινοβουλευτική ασυλία του Salvini και να δικαστεί με την κατηγορία της «απαγωγής», που αφορά στο επεισόδιο με το πλοίο Diciotti της Ακτοφυλακής.
Ο επικεφαλής της Lega από την πλευρά του αρνείται κάθε αξιόποινη πράξη.
Ο Salvini, που προηγείται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις, θεωρείται πλέον ως ο ισχυρός άνδρας της Ρώμης, παρά το γεγονός ότι στις εκλογές του 2018 πρώτο κόμμα αναδείχθηκε το 5SM ενώ ο ίδιος και ο Luigi Di Maio είναι αντιπρόεδροι στην κυβέρνηση συνασπισμού, επισημαίνει το Bloomberg.
O  Salvini επιμένει ότι η άρνηση σε 177 μετανάστες να αποβιβαστούν στη Σικελία τον Αύγουστο 2018 ήταν μια κυβερνητική απόφαση και όχι μια μονομερής κίνηση.
Ο ίδιος κατέθεσε έγγραφο στη Γερουσία νωρίτερα τον Φεβρουάριο 2019 λέγοντας ότι ενήργησε προς το δημόσιο συμφέρον και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την επανεγκατάσταση των μεταναστών.
Ο Di Maio, ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte και ο υπουργός Μεταφορών Danilo Toninelli κατέθεσαν επίσης έγγραφα στη Γερουσία για την υποστήριξη της θέσης του Salvini ότι η απόφαση Diciotti λήφθηκε συλλογικά από την κυβέρνηση.
Το Σάββατο (16/2), ένας εισαγγελέας στην πόλη της Κατάνια της Σικελίας επιβεβαίωσε ότι έλαβε τα έγγραφα, που κατέθεσαν οι τρεις πολιτικοί ενώ εισαγγελικές αρχές απέφυγαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες, πως θα υπάρξει δικαστική έρευνα.
 
Απόλυτη υπεροχή Salvini

Την ίδια ώρα δημοσκόπηση της Euromedia για τις ευρωεκλογές δίνει στη Lega του Salvini ποσοστό 34% με κέρδη μίας ποσοστιαίας μονάδας έναντι 24% του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.
Στο 17% βρίσκονται οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλδημοκράτες και στο 11% η Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Silvio Berlusconi.
Στο 5% βρίσκεται το ακροδεξιό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας», που θεωρείται εν δυνάμει κυβερνητικός εταίρος της Lega, εάν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές το καλοκαίρι του 2019 και το κόμμα του Salvini επιλέξει να κυβερνήσει, χωρίς το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με το οποίο έχει σημαντικές πολιτικές διαφορές.  

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης