Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Σημαντική πρόοδος για τις ιταλικές τράπεζες στη μείωση των NPΕs – Παραμένει η αβεβαιότητα

DBRS: Σημαντική πρόοδος για τις ιταλικές τράπεζες στη μείωση των NPΕs – Παραμένει η αβεβαιότητα
Έκθεση της DBRS για τις ιταλικές τράπεζες 
Οι ιταλικές τράπεζες έχουν επιτύχει σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPΕs), αναφέρει σε έκθεσή της η DBRS, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η αβεβαιότητα παραμένει στο τραπεζικό σύστημα της γειτονικής χώρας.
Ο λόγος των NPΕs ως προς το σύνολο μειώθηκε στο 9,3% στα τέλη του 2018, από 14,6% ένα χρόνο νωρίτερα -στο ήμισυ του ποσού – ρεκόρ το 2015.
Σύμφωνα με την άποψη του καναδικού οίκου, οι τράπεζες θα αναλάβουν περαιτέρω ενέργειες το 2019 για να περιορίσουν το χάσμα με τους Ευρωπαίους συνομηλίκους, μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεων χαρτοφυλακίων NPEs σε funds.
Βέβαια, εκτιμάται ότι νέα NPEs θα εισέλθουν στο σύστημα το τρέχον έτος, περιορίζοντας έτσι τις προσπάθειες των τραπεζών.
Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι από τον Ιούνιο του 2019, οι ιταλικές τράπεζες θα πρέπει να αποκλειστούν σταδιακά από τους συντελεστές καθαρής χρηματοδότησης (NSFR), σχεδόν το ήμισυ των εκκρεμών 240 δισ. ευρώ σε T-LTRO τα οποία λήγουν τον Ιούνιο του 2020.
«Στο πλαίσιο αυτό, η DBRS θεωρεί ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες για ένα νέο πρόγραμμα από την ΕΚΤ», εκτιμάται
Ο οίκος υπενθυμίζει ότι οι προβλέψεις υποχώρησαν για τις τράπεζες το 2018, με τον μέσο CET1 να φθάνει το 12,6%, από 13,1% ένα0020ρόνο νωρίτερα.
Η Ιταλία βυθίστηκε τεχνικά σε ύφεση το 2018, καθώς η οικονομία συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο στο τέλος του 2018.
«Οι οικονομικές προοπτικές για το 2019 αναθεωρήθηκαν πρόσφατα επί τα χείρω από ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε 0,6% και 0,2% αντίστοιχα.
Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η DBRS αναμένει από τις ιταλικές τράπεζες να λάβουν πρόσθετα μέτρα για να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους και να υποστηρίξουν την κερδοφορία».

Image
Image
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης