Η Πολωνία αποσύρεται από τη Σύνοδο Κορυφής στο Ισραήλ

Η Πολωνία αποσύρεται από τη Σύνοδο Κορυφής στο Ισραήλ
Η Βαρσοβία αποσύρθηκε από τη Σύνοδο Κορυφής στο Ισραήλ
Την απόσυρσή της από τη Σύνοδο Κορυφής χωρών της κεντρικής Ευρώπης που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη, στο Ισραήλ, ανακοίνωσε η Πολωνία, έπειτα από κατηγορίες για αντισημιτισμό που εκτόξευσε εναντίον της ο νέος επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.
Η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής των τεσσάρων χωρών της ομάδας του Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία) ματαιώθηκε, ανακοίνωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε πως δεν θα πραγματοποιηθεί πλήρης σύνοδος κορυφής, διευκρινίζοντας ωστόσο πως οι τρεις πρωθυπουργοί -της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και της Τσεχίας- εξακολουθούν να αναμένονται στο Ισραήλ.
«Δεν θα το πούμε Βίσεγκραντ, επειδή αυτό απαιτεί την παρουσία και των τεσσάρων χωρών.
Θα είναι μια Σύνοδος Κορυφής με μέλη της ομάδας του Βίσεγκραντ», δήλωσε.
«Οι δηλώσεις του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών είναι ρατσιστικές και απαράδεκτες.
Είναι σαφές πως ο υπουργός Εξωτερικών μας (ο Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς) δεν θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής» της ομάδας V4, δήλωσε στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
Ο νέος ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς είχε δηλώσει χθες, Κυριακή, στο διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο i24News, που έχει την έδρα του στο Ισραήλ, πως «πολυάριθμοι Πολωνοί είχαν συνεργαστεί με τους ναζί και, όπως είχε πει ο (πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ) Γιτζάκ Σαμίρ, “οι Πολωνοί ρουφούν τον αντισημιτισμό με το γάλα της μητέρας τους”».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS