Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Ανησυχητική αυτή τη φορά η σύσφιξη της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ

Nomura: Ανησυχητική αυτή τη φορά η σύσφιξη της καμπύλης αποδόσεων στις ΗΠΑ
Έκθεση της Nomura για τις αγορές 
Η σύσφιξη ή ακόμη και αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων (διαφορά των αποδόσεων) μεταξύ 2ετούς και 10ετούς κρατικού ομολόγου ΗΠΑ το περασμένο έτος, δεν επέφερε τις καταστροφικές συνέπειες στις αγορές ή την ύφεση στην αμερικανική οικονομία που ανέμεναν ορισμένοι.
Επισημαίνεται πως η αντιστροφή της παραπάνω καμπύλης αποδόσεων μεταφράζεται σε πολύ αυξημένη αβεβαιότητα βραχυπρόθεσμα, όπως αντικατοπτρίζεται από το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού που ξεπερνά το μακροπρόθεσμο.
Ωστόσο, το 2019 η κατάσταση πιθανότατα θα είναι διαφορετική, προειδοποιεί η Nomura, σημειώνοντας πως η σύσφιξη της καμπύλης θα είναι αποτέλεσμα πολύ αρνητικών δεδομένων που θα επηρεάσουν σημαντικά τις αγορές.
Αρχικά, η σύσφιξη της καμπύλης και η μετέπειτα σημαντική πτώση στη Wall Street, θα επέλθει από τα μη ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία για την οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο δεύτερος λόγος θα αφορά κάποια αξιοσημείωτη προσαρμογή στον τρόπο με τον οποίο η Federal Reserve προσπαθεί να συρρικνώσει τον υπέρογκο ισολογισμό που προκάλεσαν τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.
Ο τρίτος λόγος είναι τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για την παγκόσμια οικονομία, ενώ, τέλος, ο τέταρτος λόγος θα αφορά μία σημαντική αλλαγή στην τάση της νομισματικής πολιτικής παγκοσμίως.
Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών της Νέας Υόρκης και παγκοσμίως από τον καταστροφικό Δεκέμβριο 2018, η ιαπωνική τράπεζα την αποδίδει κατά πολύ στην ασύλληπτη «ένεση» ρευστότητας που πραγματοποίησε η Κίνα τον Ιανουάριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης