Με αγορές από BofA, MS οι τράπεζες έως +7% και το ΧΑ +0,84% στις 677 μον. στόχος οι 720 μον. - Επίκειται νέα αύξηση short θέσεων

Με αγορές από BofA, MS οι τράπεζες έως +7% και το ΧΑ +0,84% στις 677 μον. στόχος οι 720 μον. - Επίκειται νέα αύξηση short θέσεων
Ο Γενικός Δείκτης στα υψηλά από τις αρχές Οκτώβριου 2018, ενώ προσέγγισε τις 680 μονάδες, τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών
(upd18)Τραπεζική άνοδος με επίκεντρο την Εθνική +6,75% και Πειραιώς +5,06% σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο κόντρα στις short θέσεις των funds που επιμένουν και με σποραδικές αγορές από Bank of America Merill Lynch και Morgan Stanley.
Ανοδικά έκλεισαν και οι υπόλοιπες τράπεζες με την Alpha Bank +2,15% και τη Eurobank +1,54% ενώ στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν μεικτές τάσεις.
Η συναλλακτική δραστηριότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο, ενώ στις δημοπρασίες πραγματοποιήθηκε πακέτο 16 εκατ. τεμαχίων στην Eurobank στην τιμή 0,56 ευρώ
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 677 μονάδες, επίπεδα που έχει να καταγράψει από τις αρχές Οκτωβρίου 2018, με
στήριξη στις 645-655 μονάδες και την πρώτη αντίσταση τις 680 μονάδες στον κινητό μέσο των 200 ημερών όπου θα ανοίξει ο δρόμος για την ζώνη των 700-720 μονάδων
Σήμερα, σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με ελληνικό 10ετές στο 3,77% και το ιταλικό 10ετές στο 2,84% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 93 μονάδες βάσης.
Εν τω μεταξύ, τα short funds συνεχίζουν την αύξηση των θέσεων τους γατί ποντάρουν ότι οι ενέργειες και πρωτοβουλίες στήριξης των τραπεζών θα χρονοτριβήσουν και στην μακρά προεκλογική περίοδο ενώ θεωρούν ότι τα senior bond που θα εκδοθούν από τις τράπεζες θα εμπεριέχουν μεγαλύτερο ρίσκο γιατί οι προβλέψεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τον πιστωτικό κίνδυνο, ο φόβος αυτός θα αποτελεί στρατηγικό μειονέκτημα των τραπεζών για εύλογο βάθος χρόνου.
Νέα σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των επικεφαλής των τραπεζών και στελέχη της κυβέρνησης αλλά και μέ τους θεσμούς μέσω τηλεδιάσκεψης καθώς έχει προκύψει εμπλοκή από τον SSM για την προστασία πρώτης κατοικίας.
Οι σοβαρές ενστάσεις από τον  SSM  για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη έγκειται  τόσο για την επιδότηση των 50 εκατ ανά τράπεζα, για την διάρκεια του νόμου αλλά και για τα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας
Εν τω μεταξύ βασικό θέμα το οποίο οι τράπεζες δεν θα κάνουν πίσω και θα είναι απόλυτες είναι ο διάδοχος νόμος Κατσέλη να είναι αδιαίρετος, να μην διασπαστεί όπως έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση δηλαδή άλλος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας και άλλος νόμος για το πλαίσιο του πτωχευτικού δικαίου
Από την άλλη, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει στην DGComp, Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ, την πρόταση για το APS ή  Ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια και περιμένει την έγκριση, ωστόσο κλειδί για το Ιταλικό μοντέλο ή APS είναι το rating δηλαδή η βαθμολογία που θα λάβουν τα προβληματικά δάνεια και ανοίγματα που θα ενταχθούν στον μηχανισμό της τιτλοποίησης καθώς έχει άμεση εξάρτηση από το ποσό των προμηθειών που θα πληρώνουν οι τράπεζες ετησίως.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Coca Cola ενώ πτωτικά έκλεισαν ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Lamda, Sarantis
Με απώλειες έκλεισε και ο ΟΤΕ -0,56% ενώ σύμφωνα με τα αποτελέσματά του, τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν κατά 28,3% (εξαιρουμένων των έκτακτων εξόδων) μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας, αφού ανήλθαν σε 53,1 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2018, από 41,4 εκατ. ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2017, με προτεινόμενο μέρισμα 0,46 ευρώ έναντι €0,35 ανά μετοχή που διανεμήθηκε πέρυσι.
Πτωτικές τάσεις καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με το ενδιαφέρον να παραμένει επικεντρωμένο στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο με τον Dax στην Γερμανία -0,05% και τον FTSE MIB στην Ιταλία -0,65%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,84% στις 677 μονάδες έχοντας υψηλό στις 679,60 μονάδες και χαμηλό στις 671,59 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 60 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 45,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 39,2 εκατ. μετοχές  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,64 εκατ. ευρώ και όγκου 16,6 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 16 εκατ. τεμάχια αξίας 8,96 εκατ. ευρώ και η Εθνική διακίνησε 500 χιλ. τεμάχια αξίας 677 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo, 47,5 χιλ. τεμάχια αξίας 700 χιλ. ευρώ και ο Ικτίνος 58 χιλ. τεμάχια αξίας 306 χιλ. ευρώ.


Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με οριακό θετικό πρόσημο ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά  με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,10% και τον Γενικό Δείκτη +0,04%
Περί τις 14:40, κορυφώθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική με κέρδη έως +9,26% αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,89% ωθώντας στα υψηλά της ημέρας τον Γενικό Δείκτη στο +1,21%
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε κοντά στα υψηλά της ημέρας στο +3,11% στις 470,20 μονάδες. .


Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Τα συγχαρητήριά του για την κύρωση και υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών απέστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ D. Trump με επιστολές του προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Z. Zaev καθώς και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
O αμερικανός πρόεδρος κάνει λόγο για το πιο ιστορικό επίτευγμα στα Βαλκάνια, από τη Συμφωνία του Ντέιτον ενώ όπως αναφέρει ελπίζει ότι η Συνθήκη της Πρεσπών θα αποτελέσει έμπνευση και για άλλες χώρες της περιοχής.
Την απειλή του ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ θα προχωρήσει στην επιβολή πρόσθετων τελωνειακών δασμών στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα επανέλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump ενώ επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι είναι σκληροί διαπραγματευτές  
Δεύτερη επίσκεψη μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα του Επιτρόπου P. Moscovici στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Γάλλος αξιωματούχος αφικνείται την άλλη Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου στην χώρα μας έχοντας προηγουμένως επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του στο Forum των Δελφών,
Ωστόσο, πριν ή μετά το συνέδριο αναμένεται να έχει επαφές με πρόσωπα του οικονομικού επιτελείου στην Αθήνα ενώ η άφιξη του επιτρόπου θα πραγματοποιηθεί μία μέρα μετά της ανακοίνωσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα.  
Έκθεση για την οικονομία της Ιταλίας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν, στην οποία θα επισημαίνεται πως οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης Conte για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη απέτυχαν.
Σε δημοσίευμα της η ιταλική εφημερίδα La Repubblica παρουσιάζει μέρος της έκθεσης αυτής, στην οποία επισημαίνεται ότι οι δύο κύριες μεταρρυθμίσεις των Matteo Salvini και Luigi Di Maio, δηλαδή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και το εισόδημα των πολιτών, είναι οι κύριες αιτίες που ευθύνονται για τη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.
Βάσει του δημοσιεύματος, στην έκθεση της Κομισιόν θα επισημαίνεται πως οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν το σύμβολο και το στίγμα της πολιτικής των Salvini – Di Maio έχουν αρνητικά αποτελέσματα για την ιταλική οικονομία ενώ υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης της και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη..
Από την άλλη, την θέση ότι χρειάζεται χρόνος για να εφαρμοστεί και να αποδώσει το κυβερνητικό πρόγραμμα για την πορεία της ιταλικής οικονομίας διατύπωσε ο υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Matteo Salvini.
Η Βρετανία σημειώνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με πιθανές αλλαγές επί της συμφωνίας για το Brexit, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει «πολύ σκληρή δουλειά» που πρέπει να γίνει, δήλωσε σήμερα (21/2/2019) ο εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May.
«Παραμένει ακόμα θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει με μια συμφωνία και αυτό σημαίνει ότι όλοι εργάζονται με ενέργεια για να εξασφαλιστούν οι διαβεβαιώσεις που χρειάζεται το Κοινοβούλιο», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Κλιμακώνεται η πολιτική και οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα, την ώρα που ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, J. Guaido μεταβαίνει στα σύνορα με την Κολομβία προκειμένου να παραλάβει την ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν αποστείλει οι ΗΠΑ.
Σημειώνεται πως το καθεστώς Maduro εναντιώνεται σφόδρα στην παραλαβή της βοήθειας αυτής, υποστηρίζοντας πως αποτελεί το προοίμιο μιας στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα ενώ όπως αναφέρεται τον Guaido θα συνοδεύουν και άλλοι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα  έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη +0,26%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,34% στις 2.751,80 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε ανοδικά +0,40% στις 28628,50 μονάδες

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αρνητικά πρόσημα καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,05%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,15%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με πτώση -0,65%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,01% ενώ ο FTSE 100 κινείται πτωτικά -1,04%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται πτωτικά -0,35%, ο S&P με πτώση -0,44%, ο Nasdaq καταγράφει απώλειες -0,65% ενώ το ETF GREC κινείται με άνοδο +0,26% (7,62 δολ.)

Νέα τραπεζική άνοδος με ικανοποιητικές συναλλαγές – Στο επίκεντρο η Εθνική   

Ισχυρά κέρδη καταγράφηκαν στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική και Πειραιώς και ακολούθησαν Alpha Bank και Eurobank..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,36 ευρώ με άνοδο +6,75% με όγκο 7,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,14 ευρώ με άνοδο +2,15% με όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,83 ευρώ με άνοδο +5,06% με όγκο 2,7 εκατ. χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 362 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,56 ευρώ με άνοδο +1,54% με όγκο 22,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,22 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9880 ευρώ με πτώση -1,59% και κεφαλαιοποίηση 441 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1180 ευρώ με άνοδο +5,36% με όγκο 307 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 54 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος  έκλεισε στα 13,50 ευρώ με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 268 εκατ.ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ,  Coca Cola.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, Lamda, Sarantis
H Coca Cola έκλεισε στα 30,32 ευρώ με άνοδο +1,10% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,27 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,64 ευρώ με πτώση -0,56% και αποτίμηση 5,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,3390 ευρώ με άνοδο +0,60% και αποτίμηση 311 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,6840 ευρώ με άνοδο +1,45% και κεφαλαιοποίηση 391 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,10 ευρώ με άνοδο +1,11% και αποτίμηση 2,90 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,50 με άνοδο +0,72% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,85 ευρώ με πτώση -0,63% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,35 ευρώ με άνοδο +0,95% και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,09 ευρώ με άνοδο +0,22 και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,78 ευρώ με πτώση -10,14% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,58 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 827 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,57 ευρώ με πτώση -0,11% και με την κεφαλαιοποίηση στα 237 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,085 ευρώ με άνοδο +0,59% με την κεφαλαιοποίηση 80 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,78% και στην Ιταλία 2,85% με διαφορά spread 93 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,78% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,85% να σταθεροποιείται.
Τα ελληνικά ομόλογα διακρατούν τα κέρδη τους καθώς στις 5 ή 12 Μαρτίου επίκειται έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο επιτόκιο 4% με 3,95%.  
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% ωστόσο η ύφεση στην οικονομία είναι σοβαρό ζήτημα.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 93 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,63 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,30%...
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,02 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,22% με απόδοση αγοράς 2,23% και απόδοση πώλησης 2,21%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 103,82 μονάδες βάσης και απόδοση 2,47%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 101,83 μονάδες βάσης και απόδοση 3,06% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99,98 μονάδες βάσης και απόδοση 3,38% πλησιάζει το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,91 μονάδες βάσης και απόδοση 3,77% με απόδοση αγοράς 3,78% και απόδοση πώλησης 3,76%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 95,64 μονάδες βάσης και απόδοση 4,32%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 92,68 μονάδες βάσης και απόδοση 4,61%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 92,65 μονάδες βάσης και απόδοση 4,73%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 365 μονάδες βάσης από 367 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 402 μονάδες βάσης από 416 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,85% - Σε ιστορικό χαμηλό η Πορτογαλία

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,85%.
Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι λόγω της επιβράδυνσης στην Ευρώπη οι επενδυτές στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα ενώ το Πορτογαλικό 10ετές σημείωσε ιστορικό χαμηλό.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/2/2019 στο 0,13% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,86% με το ιστορικό χαμηλό 0,82% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,51% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,50% που  σημειώθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,21% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,85% με χαμηλό 2,80% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS