Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μαυρωτάς: Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει σεβασμός και στην πολιτιστική κληρονομιά

Μαυρωτάς: Βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει σεβασμός και στην πολιτιστική κληρονομιά
Επερώτηση του βουλευτή του Ποταμιού για τα πολυώροφα κτίρια στην Ακρόπολη
Το σημαντικό ζήτημα που έχει προκύψει με την ανέγερση πολυώροφων κτιρίων στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, φέρνει με ερώτησή του στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος του Ποταμιού και βουλευτής Αττικής Γιώργος Μαυρωτάς.
Με ορατό τον κίνδυνο υποβάθμισης για το παγκόσμιο σήμα κατατεθέν της Αθήνας και ενίσχυσης της οπτικής όχλησης στην περιοχή του Μακρυγιάννη, ο κ. Μαυρωτάς θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στους αρμόδιους Υπουργούς κ. Ζορμπά και κ. Σταθάκη, λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες ανησυχίες και διαμαρτυρίες των περιοίκων και όχι μόνο.
Ζητά ενημέρωση σχετικά με το σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο οι αρμόδιες Υπηρεσίες επέτρεψαν την έκδοση οικοδομικής άδειας για κτίρια με περισσότερους από 8 ορόφους και θέτει το ερώτημα εάν τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες.
Τέλος ο βουλευτής του Ποταμιού ρωτά τους κ.κ. Υπουργούς εάν προτίθενται να διερευνήσουν τη θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης στην ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς περιοχή γύρω από την Ακρόπολη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Θέμα: Κίνδυνος εμφάνισης «τείχους» πολυώροφων κτιρίων κάτω από τον Βράχο της Ακρόπολης

«Το τελευταίο διάστημα η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αθηναίων εκδίδει οικοδομικές άδειες στην περιοχή Μακρυγιάννη για κτίρια με μεγάλο αριθμό ορόφων, σε αντίθεση με την προηγούμενη πρακτική, σύμφωνα με την οποία εκδίδονταν άδειες για μέχρι οκταώροφα κτίρια.
Εντωμεταξύ οι όροι δόμησης της περιοχής επιτρέπουν συντελεστή δόμησης 3,6 και μέγιστο ύψος 32 m και επιβάλλουν έλεγχο αρχαιολογίας. Στις άδειες που είχαν εκδοθεί μέχρι και πρόσφατα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) δεν είχε επιτρέψει ποτέ πάνω από οκτώ (8) ορόφους.
Σε μια περιοχή λοιπόν, της οποίας η πολεοδομική συγκρότηση χαρακτηρίζεται στον μεγαλύτερο βαθμό από εξα-επταώροφες αστικές πολυκατοικίες, ξεκίνησε πλέον η ανέγερση νέων, δεκαώροφων κτιρίων, με συνέπεια κάτοικοι και επισκέπτες να βρίσκονται αντιμέτωποι με τη δημιουργία ενός «τείχους» πολυώροφων κτιρίων κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.
Οι κάτοικοι της περιοχής, που πρόσφατα είδαν το πρώτο δεκαώροφο κτίριο να ανεγείρεται, ήδη οργανώνονται ώστε να προλάβουν, σε νέες περιπτώσεις που προκύπτουν, να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως για παράδειγμα κατά της Υπουργικής Απόφασης για ένα εννιαώροφο κτίριο για το οποίο μόλις εγκρίθηκε η οικοδομική άδεια, ώστε να επιτύχουν αναστολή της εκτέλεσής της, πριν να είναι και πάλι αργά, δηλαδή πριν να ξεκινήσει η ανέγερσή του.
Παράλληλα, στέλνουν σχετικά ψηφίσματα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προς τον Δήμαρχο Αθηναίων.
Στο πλευρό τους, έχουν ταχθεί η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας και πολυάριθμοι εξωραϊστικοί σύλλογοι και πρωτοβουλίες πολιτών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές του Δήμου Αθηναίων.
Με δεδομένο ότι η περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, μνημείο που αποτελεί το πιο σημαντικό τοπόσημο της χώρας και ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως, δέχεται ούτως ή άλλως ασφυκτικές τουριστικές πιέσεις, χωρίς οποιοδήποτε σχεδιασμό, εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας των υποδομών κτλ.
Με δεδομένο ότι η οπτική όχληση που προξενείται από την ανέγερση ιδιαίτερα υψηλών κτιρίων είναι απολύτως μη αναστρέψιμη, μιας και το κόστος αποκατάστασης (αποζημίωσης και κατεδάφισης) αλλά και άλλοι παράγοντες το καθιστούν απαγορευτικό, όπως έχει δείξει και η εμπειρία από κτίρια στον περιβάλλοντα χώρο του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης,  

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Αποτελεί προτεραιότητά σας η προστασία και η ανάδειξη του μνημείου της Ακρόπολης και, αν ναι, πώς αυτό συνάγεται από την ανοχή των κρατικών υπηρεσιών στη σημαντική επιβάρυνση του τοπίου στις περιοχές που περιβάλλουν το μνημείο;

2) Με ποιο σκεπτικό οι αρμόδιες Υπηρεσίες επέτρεψαν την έκδοση οικοδομικής άδειας για κτίρια με περισσότερους από 8 ορόφους; Τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες; Με ποιον τρόπο θα αποφευχθούν τυχόν παρατυπίες στο μέλλον όταν μάλιστα δημιουργούνται τετελεσμένα;

3) Εξετάζετε τη θέσπιση ηπιότερων όρων δόμησης στη περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, με όρους που θα διασφαλίζουν την προστασία του οπτικού περιβάλλοντος του μνημείου της Ακρόπολης;

4) Σκοπεύετε να προχωρήσετε σε επανεξέταση των διοικητικών πράξεων που αφορούν στις εγκρίσεις ανέγερσης πολυώροφων κτιρίων στην περιοχή Μακρυγιάννη;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Μαυρωτάς - Αττική»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης