Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παναγιώτης Καρκατσούλης στο ΒΝ: Η Δημόσια Διοίκηση λειτουργεί για το συμφέρον του υπουργού και του εκάστοτε κόμματος

Παναγιώτης Καρκατσούλης στο ΒΝ: Η Δημόσια Διοίκηση λειτουργεί για το συμφέρον του υπουργού και του εκάστοτε κόμματος
Ο Δρ. Π. Καρκατσούλης είναι υποψήφιος στην Α' Αθηνών με το Κίνημα Αλλαγής
Ο Δρ. Παναγιώτης Καρκατσούλης καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, βραβευμένος το 2012 ως ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στον κόσμο και υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας με το Κίνημα Αλλαγής με συνέντευξή του στο bankingnews, συμμερίζεται απόλυτα την άποψη του μέσου πολίτη που λέει ότι η κρατική μηχανή δημιουργήθηκε για να κάνει προσλήψεις και όχι να υπηρετήσει το Δημόσιο συμφέρον.
Ο καθηγητής Παναγιώτης Καρκατσούλης υποστηρίζει ότι η πελατειακή σχέση δεν εξαντλείται στην πρόσληψη και ο σκοπός του πελατειακού κράτους είναι η συντήρηση του πολιτικού συστήματος.
Επισημαίνει ότι δεν μπορεί η επανεκλογή τους να έχει ως τίμημα την χρεωκοπία της χώρας.
Ο Δρ. Π. Καρκατσούλης, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει νέους Οργανισμούς που λειτουργούν ως υποδοχές για την εξυπηρέτηση κομματικής πελατείας.
Εξηγεί γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική αλλά και για τους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης.
Θεωρεί ότι το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ένα υπουργείο φάντασμα και η έλευση των Μνημονίων έφερε μόνο περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.
Ακολουθεί η συνέντευξη του Δρ. Παναγιώτη  Καρκατσούλη και υποψήφιου βουλευτή στην Α΄ Αθήνας με τον ΚΙΝΑΛ στον δημοσιογράφο Νίκο Θεοδωρόπουλο.

Ξέρετε καλύτερα από τον καθένα τη δημόσια διοίκηση και, κυρίως, που πονάει. «Χτίστηκε» για να εξυπηρετήσει τα πολιτικά ρουσφέτια και όχι να εξυπηρετήσει τον πολίτη και γενικότερα το κράτος. Αυτό ισχυρίζεται ο μέσος πολίτης. Συμφωνείτε ή πρόκειται για μία ακραία άποψη που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

Παναγιώτης Καρκατσούλης: Συμφωνώ απολύτως! Μάλιστα, θεωρώ ότι ξέρουμε πολύ λίγα σε σχέση με το ελληνικό πελατειακό κράτος. Πολλοί θεωρούν ότι η πελατειακή σχέση εξαντλείται στην πρόσληψη στο δημόσιο ενός συγγενούς πρώτου βαθμού του πελάτη με την διαμεσολάβηση του πάτρωνα, του πελατοκράτη.
Χρειάζεται βαθύτερη μελέτη και συστηματική έρευνα για να αποκαλυφθεί ότι το ελληνικό πελατειακό κράτος συγκροτείται στη βάση ενός συστήματος αξιών και εγχειρημάτων που επικαθορίζουν κάθε τμήμα του διοικητικού κράτους.
Σκοπός του πελατειακού κράτους είναι ένας: Η συντήρηση του πολιτικού συστήματος. Αυτό επικάθηται, σκλαβώνει το κράτος και το υποτάσσει στις δικές του προτεραιότητες.
Αντί, δηλαδή, το κράτος να αποτελεί ένα εργαλείο εφαρμογής των δημόσιων πολιτικών χρησιμοποιείται για να εξυπηρετήσει την αναπαραγωγή του πολιτικού συστήματος.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι αμερόληπτοι εφαρμοστές των πολιτικών αλλά γίνονται υποχείρια εξυπηρέτησης κομματικών συμφερόντων.
Από πελατειασμό υποφέρουν όχι μόνο το ανθρώπινο δυναμικό αλλά και οι δομές και οι υποδομές του κράτους, όπως επίσης και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Διασπορά, silo, φορμαλισμός, αναποτελεσματικότητα και πολύ χαμηλή αποδοτικότητα χαρακτηρίζουν αποφάσεις, διαδικασίες, δομές, ανθρώπινο δυναμικό,  παρεχόμενες υπηρεσίες και προϋπολογισμούς των δημοσίων οργανώσεων.
Η χρεωκοπία της χώρας και η καχεκτική της ανάπτυξη είναι τα φυσιολογικά επακόλουθα αυτών των διοικητικών παθολογιών.

Σε ένα υποθετικό σενάριο να αναλάβετε αύριο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι αρκετό για να προχωρήσετε σε τεκτονικές αλλαγές που χρειάζεται το Δημόσιο ή πρέπει να αναλάβετε όλα τα υπουργεία για να μπορέσετε να επιβάλλετε την τάξη;  

Παναγιώτης Καρκατσούλης: Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι ένα υπουργείο-φάντασμα.
Πέρα από τον ηχηρό τίτλο του δεν έχει καμία αποφασιστική αρμοδιότητα για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Στην πάροδο των χρόνων έχασε το κύρος που είχε το παλαιό Υπουργείο Προεδρίας Κυβερνήσεως.
Απεμπόλησε σταδιακά αρμοδιότητες και συρρικνώθηκε.
Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δημιουργήθηκε κάτι άλλο, απαλλαγμένο από τις αδυναμίες του.
Η πανσπερμία των δομών και των αρμοδιοτήτων οδηγεί στην ανυπαρξία ενός ισχυρού φορέα συντονισμού των διοικητικών μεταρρυθμίσεων.
Επείγει, συνεπώς, η ανάληψη δράσης για την δημιουργία ενός ισχυρού μεταρρυθμιστικού κέντρου στο επίπεδο του Πρωθυπουργού.
Η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Υπουργού Επικρατείας που έχει την ευθύνη του συντονισμού του κυβερνητικού έργου θα μπορούσε να είναι μια εναλλακτική.
Η ενδυνάμωση του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα μπορούσε να είναι μια δεύτερη.

Στα χρόνια των Μνημονίων υπήρξαν ουσιαστικές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση, ή ήταν εστιασμένες στις αποδοχές και στις προσλήψεις;

Παναγιώτης Καρκατσούλης: Δυστυχώς, ήταν εστιασμένες μόνο στις προσλήψεις και τις αποδοχές.
Για την ακρίβεια, αυτές αποτελούσαν του δύο από τους τρεις πυλώνες των αλλαγών στη δημόσια διοίκηση.
Ο πρώτος είχε να κάνει με την μείωση του απόλυτου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.
Ο στόχος επετεύχθη μέσω των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και του φραγμού στις προσλήψεις.
Ο δεύτερος αφορούσε την μείωση της μισθολογικής δαπάνης η οποία κυμάνθηκε μεσοσταθμικά στο 40% των αποδοχών των υπαλλήλων. Ενώ σ’ αυτούς του δύο πυλώνες οι στόχοι που είχαν τεθεί επετεύχθησαν, στον τρίτο που αναφερόταν στην «απο-πολιτικοποίηση» της διοίκησης τα αποτελέσματα δεν ήταν εξ ίσου θετικά.
Μια σειρά αποσπασματικών μέτρων με επίκεντρο τις κρίσεις των διευθυντών και των γενικών διευθυντών οδήγησαν σ’ ενα ρυθμιστικό πλαίσιο με θετικές, εν γένει, διατάξεις το οποίο, όμως, από την ψήφισή του το 2016 και μέχρι σήμερα έχει εφαρμοστεί επιλεκτικά και, σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματά του είναι πτωχά.
Σημειωτέον, ότι οι μαζικές προσλήψεις που σημειώνονται εντός του εκλογικού κύκλου δυναμιτίζουν τις όποιες απόπειρες εξορθολογισμού του συστήματος διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού.

Ο μέσος πολίτης πιστεύει ότι ο Οργανισμός Αποξήρανσης Κωπαΐδας λόγω της  οικονομικής κρίσης έχει καταργηθεί. Πόσο χρόνο πρέπει να διαθέσετε για να βρείτε ότι ο Οργανισμός υπάρχει και έχει ενταχθεί στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;  

Παναγιώτης Καρκατσούλης: Εγώ μπορώ να το βρω εύκολα αλλά οι περισσότεροι πολίτες δεν μπορούν.
Το πρόβλημα με τους παρασιτικούς οργανισμούς έγκειται στην αδυναμία ριζικής αντιμετώπισής τους.
Εάν, όμως, αξιολογούνταν ως προς το έργο τους, σε τακτά χρονικά διαστήματα, τότε πολλοί εξ αυτών θα είχαν καταργηθεί. Είναι προφανές ότι ο παράγοντας που  συντηρεί εν ζωή τους άχρηστους οργανισμούς είναι ο πελατειασμός.
Ακόμη και σήμερα, δέκα χρόνια από την έναρξη των μνημονίων, πολλοί από τους παρασιτικούς οργανισμούς που βρίσκονται στο στάδιο της εκκαθάρισης και της διάλυσής τους, χρησιμοποιούνται από την κυβέρνηση ως αποθετήρια για την τοποθέτηση κομματικών στελεχών ως μελών ΔΣ και λοιπών οργάνων διοίκησης με μοναδικό σκοπό να προσπορίζονται τις αμοιβές από τα έξοδα παράστασης. Δυστυχώς, με την τελευταία διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχουν δημιουργηθεί πολλοί τέτοιοι νέοι οργανισμοί που λειτουργούν ως υποδοχές για την εξυπηρέτηση κομματικής πελατείας.

Είναι γνωστή η ρήση του Παύλου Μπακογιάννη: Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μπορούμε να το μεταφέρουμε στη Δημόσια Διοίκηση;

Παναγιώτης Καρκατσούλης: Τα προβλήματα της δημόσιας διοίκησης είναι όλα επιλύσιμα και μάλιστα σχετικά εύκολα και σύντομα.
Η θετική εμπειρία από μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας (ΑΣΕΠ, ΚΕΠ, Καποδίστριας, Διαύγεια) δείχνει ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία ακόμη και θεμελιώδη προβλήματα οργάνωσης και λειτουργίας του κράτους μας.
Δυσεπίλυτο παραμένει το πρόβλημα της αναπαραγωγής του πολιτικού συστήματος, τα στελέχη του οποίου πρέπει να επιλέγονται με κριτήριο την ικανότητά τους να λύνουν τα δημόσια προβλήματα κι όχι με τα ρουσφέτια. Δεν μπορεί η επανεκλογή τους να έχει ως τίμημα την χρεωκοπία της χώρας.  
 
Φθάσατε στα ανώτατα κλιμάκια της ιεραρχίας της Δημόσιας Διοίκησης αλλά στη συνέχεια μετακινηθήκατε στον πολιτικό στίβο. Αυτό έγινε διότι η Δημόσια Διοίκηση  είναι ένα εργαλείο άσκησης πολιτικής της εκάστοτε κυβερνητικής εξουσίας;

Παναγιώτης Καρκατσούλης: Αποφάσισα να ασχοληθώ με την ενεργό πολιτική προκειμένου ακόμη περισσότεροι συμπολίτες μας να κατανοήσουν την κρισιμότητα των αλλαγών που πρέπει να γίνουν στη δημόσια διοίκηση.
Η διοίκηση πρέπει να απαλλαγεί από τον πελατειασμό, να έχει επαγγελματισμό και να λειτουργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον κι όχι το συμφέρον του εκάστοτε υπουργού και του κόμματος του.
Γι’ αυτά αγωνίζομαι, δεκαετίες τώρα, από διάφορες θέσεις και γι αυτά συνεχίζω να αγωνίζομαι από την θέση του πολιτικού.

Οι χρόνοι απονομής της Δικαιοσύνης μήπως ναρκοθετούν το θεσμό της Δημοκρατίας;

Παναγιώτης Καρκατσούλης: Αναμφίβολα, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης υπονομεύει το κράτος δικαίου, απομακρύνει τις επενδύσεις και φτωχαίνει την ποιότητα της δημοκρατίας μας.
Πολλαπλά προβλήματα, πολλά εκ των οποίων ανάγονται στον πελατειασμό έχουν οδηγήσει πολλά δικαστήρια, σχεδόν, σε καθεστώς αρνησιδικίας.
Άμεσες αλλαγές πρέπει να δρομολογηθούν που έχουν να κάνουν με την περιστολή της πολυνομίας και της κακονομίας καθώς και με την αναδιοργάνωση του τρόπου οργάνωσης και λειτουργίας των δικαστηρίων.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης