Σερβία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Vucic - Τον κατηγορούν για διαφθορά και χειραγώγηση των ΜΜΕ

Σερβία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου Vucic - Τον κατηγορούν για διαφθορά και χειραγώγηση των ΜΜΕ
Ο Vucic ήταν κυβερνητικός εταίρος του Slobodan Milosevic την περίοδο 1998-2000 και υπουργός Πληροφοριών την περίοδο της σκληρής καταστολής της ελευθερίας των ΜΜΕ
Εντείνονται οι διαμαρτυρίες και οι διαδηλώσεις κατά του προέδρου της Σερβίας Alexander Vucic καθώς για μια ακόμη νύχτα χιλιάδες Σέρβοι διαδήλωσαν στο κέντρο του Βελιγραδίου κατηγορώντας τον για διαφθορά και φίμωση των ΜΜΕ.
Φορώντας χειρουργικές μάσκες χλεύασαν την εμφάνιση του Σέρβου προέδρου σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας δίπλα από ένα άρρωστο παιδί με τους επικριτές του να τον κατηγορούν για «κυνική ενέργεια»
Για δωδέκατο Σάββατο το πλήθος συγκεντρώθηκε στην κεντρική Πλατεία των Φοιτητών και έκανε πορεία προς το κτίριο της κυβέρνησης και της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTS, για να καταγγείλει τη φίμωση των MME.
Στην κεφαλή της πορείας υπήρχε ένα πανό με το σύνθημα «1of5million», «μια κινητοποίηση πέντε εκατομμυρίων», ειρωνική αναφορά σε μια δήλωση που είχε κάνει ο Vucic για τις κινητοποιήσεις τον Δεκέμβριο, λέγοντας ότι δεν θα ικανοποιούσε το παραμικρό αίτημα της αντιπολίτευσης ακόμα κι αν μαζεύονταν «5 εκατομμύρια» μέλη της.
Οι οργανωτές των κινητοποιήσεων λένε μέχρι σήμερα πως το κίνημα παραμένει ακηδεμόνευτο από πολιτικά κόμματα, πάντως πριν από μία εβδομάδα αποδέχθηκαν το κοινωνικό «συμβόλαιο» που πρότειναν πολιτικοί της αντιπολίτευσης, μια σειρά μεταρρυθμίσεων.
Ο Vucic ήταν κυβερνητικός εταίρος του Slobodan Milosevic την περίοδο 1998-2000 και υπουργός Πληροφοριών την περίοδο της σκληρής καταστολής της ελευθερίας των ΜΜΕ.
Οι διαδηλώσεις εναντίον του επαναλαμβάνονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Βελιγράδι και άλλες πόλεις. Η πρώτη τέτοια κινητοποίηση οργανώθηκε την 8η Δεκεμβρίου, με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων και με την υποστήριξη της λεγόμενης Συμμαχίας για τη Σερβία, ενός ετερόκλιτου συνασπισμού κομμάτων της αντιπολίτευσης από όλο το σερβικό πολιτικό φάσμα -- από την αριστερά ως την άκρα δεξιά. Σπίθα ήταν η επίθεση εναντίον του Borko Stefanovic, ηγέτη ενός μικρού κόμματος της σερβικής αριστεράς, τον Νοέμβριο.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS