Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pence: Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για τον Maduro - Guaido: Πρέπει να αποκατασταθεί η δημοκρατία

Pence: Όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για τον Maduro - Guaido: Πρέπει να αποκατασταθεί η δημοκρατία
Για την πλήρη στήριξη του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, διαβεβαίωσε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Juan Guaidó
Για την πλήρη στήριξη του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, διαβεβαίωσε σήμερα (25/2/2019) ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Juan Guaidó, τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.
«Προς εσάς πρόεδρε Guaidó, ένα πολύ απλό μήνυμα του προέδρου Trump: είμαστε 100% στο πλευρό σας», δήλωσε ο Pence στον Guaidó, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην Μπογοτά, όπου διεξάγεται η Σύνοδος της Ομάδας της Λίμας, με επίκεντρο νέα μέτρα που θα ληφθούν σε βάρος της κυβέρνησης του Nicolas Maduro.
Επιπλέον, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση του Trump εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα για τον Maduro.
«Ελπίζουμε σε μια ειρηνική μετάβαση προς τη Δημοκρατία.
Όμως ο πρόεδρος Trump ήταν σαφής: όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», τόνισε ο Pence, ενώπιον της Ομάδας της Λίμας, που συγκλήθηκε στην Μπογοτά για να συζητήσει πώς θα διευθετηθεί η κρίση στη Βενεζουέλα, παρουσία του Guaidó.
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, από την πλευρά του, ζήτησε από τους συμμετέχοντες σε αυτή τη σύνοδο να επιδείξουν αποφασιστική στάση απέναντι στον Maduro.
«Είναι σημαντικό να αποκατασταθεί η δημοκρατία στη Βενεζουέλα, διότι εκείνοι που σήμερα σφετερίζονται την εξουσία απειλούν τη σταθερότητα της ηπείρου (…). Το να είστε ανεκτικοί με τον σφετερισμό της εξουσίας θα συνιστούσε απειλή για ολόκληρη την Αμερική», υπογράμμισε ο Guaidó.
Από την άλλη, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ivan Duque, που έχει επανειλημμένως καταγγείλει τη «δικτατορία» στη Βενεζουέλα, ζήτησε να υπάρξει «μια σθεναρότερη και αποτελεσματικότερη περικύκλωση» της κυβέρνησης του Maduro.
«Αυτή η σύνοδος πρέπει να χρησιμεύσει προκειμένου να υπάρξει μια περικύκλωση ισχυρότερη, αποτελεσματικότερη, που θα συμβάλει στο να οικοδομήσουμε σύντομα αυτή τη μετάβαση, που επιζητά ο λαός της Βενεζουέλας», πρόσθεσε ο Duque.

Νέες κυρώσεις της Ουάσιγκτον

Οι ΗΠΑ επέβαλαν, εν τω μεταξύ, οικονομικές κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων κυβερνητών πολιτειών της Βενεζουέλας, που πρόσκεινται στον «πρώην πρόεδρο Nicolas Maduro», όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Οι κυβερνήτες κατηγορούνται ότι «εμπλέκονται σε μια ενδημική διαφθορά και ότι εμποδίζουν τη διανομή πρωτογενούς ανθρωπιστικής βοήθειας, γεγονός που εντείνει την ανθρωπιστική κρίση, την οποία προκαλεί το παράνομο καθεστώς του Μαδούρο», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin, επανέλαβε «την πλήρη στήριξη» των ΗΠΑ προς τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Juan Guaidó.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ενέταξε στη μαύρη λίστα με τις κυρώσεις τα ονόματα τεσσάρων κυβερνητών, των οποίων τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τις ΗΠΑ θα «παγώσουν».
Βάσει των κυρώσεων, απαγορεύεται επίσης σε κάθε Αμερικανό υπήκοο να συνεργαστεί μαζί τους.
Μεταξύ των τεσσάρων πολιτικών προσώπων βρίσκεται ο Ομάρ Πριέτο Φερνάντες, ο κυβερνήτης της πολιτείας Ζούλια, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
«Ενώ ο λαός της Βενεζουέλας υποφέρει από την έλλειψη πρόσβασης σε απαραίτητα προϊόντα, ο Πριέτο απείλησε την 12η Φεβρουαρίου με επισκέψεις» από τις αρχές «στα σπίτια των μελών της αντιπολίτευσης, που βοηθούν στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας» τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.
Επιπλέον, κυρώσεις επιβάλλονται σε βάρος του Ραμόν Καρισάλες, του κυβερνήτης της πολιτείας Απουρέ (δυτικά), το Χόρχε Γκαρθία Καρνέιρο, του κυβερνήτη της πολιτείας Βάργκας από το 2008 και του Ραφαέλ Λακάβα, της πολιτείας Καραμπόμπο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης