Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Εάν η Ελλάδα μπορεί να εναγκαλιστεί με την Ευρώπη, η Βρετανία γιατί δεν μπορεί;

Guardian: Εάν η Ελλάδα μπορεί να εναγκαλιστεί με την Ευρώπη, η Βρετανία γιατί δεν μπορεί;
Παρά τη λιτότητα που τους επιβλήθηκε, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν απομονωμένοι - Είναι κρίμα που δεν το έχει καταλάβει και η Βρετανία
Με αναφορές στην Ελλάδα αλλά και το γεγονός ότι παρ' όλο που έφτασε ένα βήμα πριν την έξοδο από την ΕΕ, τελικά… συμβιβάστηκε, ο συγγραφέας Stefan Stern με άρθρο του στον Guardian καλεί τη Βρετανία να αναθεωρήσει τα περί… Brexit.
Το άρθρο έχει τον τίτλο: «Εάν η Ελλάδα μπορεί να εναγκαλιστεί με την Ευρώπη, εμείς γιατί δεν μπορούμε;» ενώ στον υπότιτλο επισημαίνεται: «Παρά τη λιτότητα που τους επιβλήθηκε, οι Έλληνες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν απομονωμένοι.
Είναι κρίμα που δεν το έχει καταλάβει και το Ηνωμένο Βασίλειο».
Ο Stern βρέθηκε για λίγες ημέρες στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη για να παρευρέθη σε εκδήλωση (συμμετείχαν επίσης, ο Γιάννης Μπουτάρης αλλά και ο Απόστολος Τζιτζικώστας) όπου και ανακοινώθηκε η θεσμοθέτηση του πανευρωπαϊκού βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» (Empress Theophano).
Το εν λόγω βραβείο, που θα απονέμεται κάθε χρόνο από το ομώνυμο ίδρυμα, Theophano Foundation, φιλοδοξεί να επιβραβεύει προσωπικότητες ή οργανισμούς που συμβάλλουν στην κατανόηση των αρχών που συνιστούν την ευρωπαϊκή ιδέα, όπως και των ιστορικών αλληλοεξαρτήσεων των εθνών της Ευρώπης.
Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Μπουτάρης ρώτησε τον Stern: γιατί το κάνετε αυτός, ενώ από την άλλη πλευρά ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε την ανάγκη για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη όχι για λιγότερη Ευρώπη.
«Αλλά για μισό λεπτό.
Αυτή ήταν η Ελλάδα, έτσι δεν ήταν;
Η φτωχή, αδικημένη, κακοποιημένη Ελλάδα, που έχει συνθλιβεί από τους άκαρδους, τους άγριους νεοφιλελεύθερους των Βρυξελλών;
Σίγουρα η "περισσότερη Ευρώπη" θα ήταν το τελευταίο πράγμα που θα ζητούσαν μετά από χρόνια άγριας, λιτότητας που έχει επιβληθεί από την Ευρώπη;
Αντίθετα: η αστική και εθνική υπερηφάνεια που εκδηλώθηκε το πρωί ήταν αναμφισβήτητη.
Αλλά αυτή η υπερηφάνεια εμφανίζονταν κάτω από μια γαλάζια σημαία με ένα γνωστό μοτίβο χρυσών αστεριών πάνω σε αυτήν» σχολιάζει ο Stern.
Σε συνομιλία που είχε ο ίδιος με τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, ο τελευταίος του επεσήμανε ότι η ελληνική οικονομία είχε υποχωρήσει κατά 25% μετά την κρίση.
«Είχαν κάθε λόγο να έχει εξαγριωμένοι περισσότερο από τον καθένα» του ειπε.
Αντιθέτως το Ηνωμένο Βασίλειο είχε προσχωρήσει στην τότε ΕΟΚ μια γενιά μετά τους ιδρυτές.
Ήταν το λιγότερο ολοκληρωμένο κράτος-μέλος, αλλά ακόμη και αυτό ήταν πάρα πολύ για μερικούς, είπε ο Rompuy.
Παρόλο που η Βρετανία ήταν μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω του ρόλου της στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, δεν είχε προσχωρήσει στην ΕΟΚ αναζητώντας την ειρήνη, όπως είχαν πράξει και άλλα κράτη μέλη.
«Αυτό που φοβάται ο Van Rompuy, για εμάς είναι, το πόσο σκληρά θα μας βλάψουν οι πραγματικότητες της απομόνωσης,
Οι επίπονες συζητήσεις σχετικά με τη συμφωνία αποχώρησης είναι απλώς η πρώτη ένδειξη.
"Χρειάζεστε συμμάχους και φίλους για να έχετε επιρροή" είπε.
"Όταν δεν έχετε, πραγματικά έχετε πρόβλημα"» επισημαίνει ο Stern.
«Η απομόνωση φαίνεται μια κακή επιλογή, σύμφωνα με εκείνους που αισθάνονται ότι απειλούνται περισσότερο από αυτή.
Οι Έλληνες είναι γερά δεμένοι με την ΕΕ.
Αποδεικνύεται ότι ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης ρώτησε μια καλή ερώτηση.
Γιατί το κάνουμε αυτό;» καταλήγει ο Stern.
 


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης