Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας από Λετονία για τον κεντρικό τραπεζίτη

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Παράβαση της κοινοτικής νομοθεσίας από Λετονία για τον κεντρικό τραπεζίτη
O πρώην κεντρικός τραπεζίτης Ilmars Rimsevics και η ΕΚΤ είχαν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
H Λετονία παραβίασε τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την απαγόρευση στον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας, που είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), να ασκεί τα καθήκοντά του, απεφάνθη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε μία ευρύτερα αναμενόμενη απόφαση.
Ο Ilmars Rimsevics τέθηκε σε διαθεσιμότητα πέρυσι με κατηγορίες για διαφθορά, αφήνοντας τη Λετονία χωρίς ψήφο στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. της ΕΚΤ και θέτοντας υπό αμφισβήτηση ένα βασικό στοιχείο της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας.
"Το Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση για τη διαθεσιμότητα του Διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας", ανέφερε το Δικαστήριο σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι "η Λετονία δεν προσκόμισε ενδείξεις σοβαρής κακοδιαχείρισης, την οποία προσάπτει στον διοικητή της κεντρικής τράπεζάς της".
Η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη μετά την εισήγηση τον Δεκέμβριο της Γενικής Συνηγόρου Τζουλιάνε Κόκοτ ότι η Λετονία δεν κατάφερε να προσκομίσει ενδείξεις διαφθοράς - την οποία αρνείται ο Ρόμσεβιτς - και ότι η διαθεσιμότητά του κατά τη διάρκεια της έρευνας ισοδυναμούσε με την απομάκρυνσή του.
Σε μία πρωτοφανή περίπτωση για την ΕΚΤ, ο Ilmars Rimsevics κρατήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και εμποδίστηκε επί μήνες να ορίσει έναν αναπληρωτή για να εκπροσωπεί τη Λετονία στις συνεδριάσεις του ΔΣ της ΕΚΤ. Ο Ilmars Rimsevics και η ΕΚΤ προσέφυγαν κατά της Λετονίας στο δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η απομάκρυνση ενός κεντρικού τραπεζίτη, χωρίς να έχει αποδειχθεί ένοχος για σοβαρή κακοδιαχείριση, παραβιάζει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας.
Αν και η απόφαση αποτελεί νίκη για τον Ilmars Rimsevics, είναι απίθανο αυτός να επανέλθει στη θέση του και ο υποδιοικητής Ζότζα Ραζμούσα θα εκπροσωπεί τη Λετονία στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ έως τη λήξη της θητείας του διοικητή αργότερα φέτος.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης