Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ο δημοσκοπικά παρηκμασμένος σοσιαλισμός οριακά ενισχύεται αλλά οι εθνικιστές θα είναι οι μεγάλοι νικητές των ευρωεκλογών

Ο δημοσκοπικά παρηκμασμένος σοσιαλισμός οριακά ενισχύεται αλλά οι εθνικιστές θα είναι οι μεγάλοι νικητές των ευρωεκλογών
Ο εθνικισμός στην Ευρώπη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα κίνημα εθνικοελευθερισμού απέναντι στην τυχοδιωκτική αριστερά και μονοδιάστατο φιλελευθερισμό.
Στο πλαίσιο της πολιτικής προπαγάνδας καλλιεργείται από τα αριστερά κόμματα τα μετεξελισσόμενα σε φιλελεύθερα αλλά και τα συγγενικά κεντροδεξιά η άποψη ότι οι εθνικιστές είναι ακροδεξιοί άρα είναι κάτι κακό που οι πολίτες της Ευρώπης πρέπει να καταδικάσουν.
Ωστόσο η προσέγγιση αυτή πέραν από ανόητη, πολιτικά επιπόλαιη και ιδεολογικά αμήχανη δεν απαντάει στο βασικό ερώτημα γιατί σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα ενισχύονται τα εθνικιστικά κινήματα;
Ο εθνικισμός στην Ευρώπη μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα κίνημα εθνικοελευθερισμού απέναντι στην τυχοδιωκτική αριστερά και μονοδιάστατο φιλελευθερισμό.
Η άνοδος του εθνικισμού και της πατριωτικής ακροδεξιάς αποτελεί πολιτική υγεία εμπρός στον υποκριτικό καθωσπρεπισμό της Αριστεράς και την μονοσήμαντη προσέγγιση των φιλελεύθερων.
Αν και οι φιλελεύθεροι έχουν να επιδείξουν ουσιαστικότερο ρόλο στην οικονομία της ευρωζώνης σε σχέση με τους χαμαιλέοντες αριστερούς…η πραγματικότητα είναι ότι ο αντισυστημικός εθνικισμός αποτελεί το νέο μεγάλο ρεύμα στην Ευρώπη και θα αποτελέσει την μεγάλη έκπληξη των ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών που ακολουθούν.
Βέβαια εσχάτως και τα ημιθανή σοσιαλιστικά κόμματα οριακά ανακάμπτουν αλλά η άνοδος των εθνικιστών είναι πολλαπλάσια σε σχέση με την οριακή δημοσκοπική βελτίωση των σοσιαλοδημοκρατών.
Οι περισσότεροι στην προσπάθεια τους να αναλύσουν το φαινόμενο του εθνικισμού επικεντρώνονται στα οφέλη που αποκόμισαν από την αντιμεταναστευτική ρητορική τους.
Όμως οι ροές μεταναστών προς την Ευρώπη έχουν δραστικά μειωθεί και η Συρία δεν είναι πλέον ο φόβος της Ευρώπης.
O Assad ελέγχει την Συρία μετά την κατάρρευση των τζιχαντιστών ISIS οπότε οι μεταναστευτικές ροές μειώθηκαν αισθητά….
Η βασική αιτία της ισχυρής ανόδου των εθνικιστών σε όλη την Ευρώπη είναι ξεκάθαρα ο αντισυστημικός χαρακτήρας τους.
Τα αντισυστημικά εθνικιστικά κόμματα ενάντια στα συστημικά – μεταξύ αυτών και τα αριστερά κόμματα, σοσιαλιστές και κεντροδεξιοί – και αυτό το δίπολο θα δοκιμαστεί στις εκλογές, βουλευτικές και ευρωεκλογές που ακολουθούν στην Ευρώπη.
Πριν λίγα χρόνια ήταν στο περιθώριο με ποσοστά της τάξης του 2% έως 5% και πλέον σε πολλές χώρες στην Ευρώπη αποτελούν μεγάλη έκπληξη.
Στην Ιταλία με την Lega του Salvini ξεκίνησε από το 7% και βρίσκεται στο 35% πρώτο κόμμα στην Ιταλία....που αποτελεί ρεκόρ.

Στην Ουγγαρία ο εθνικιστής Viktor Orban με το Fidez καταλαμβάνουν ποσοστά ρεκόρ 56% και κυριαρχούν πλήρως ενώ η κεντροαριστερά είναι στο 10%.
Μάλιστα ο Juncker ανέφερε ότι αποτελεί πρόβλημα για το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα η συμμετοχή του Viktor Orban και του κόμματος του Fidez.
Στην Γερμανία το AfD η Εναλλακτική για την Γερμανία οι εθνικιστές καταλαμβάνουν την 4η θέση με ποσοστά 14% δίνουν μάχη με τους σοσιαλδημοκράτες.

Η μεγάλη έκπληξη έρχεται από την Σουηδία όπου κυριαρχούν χρόνια οι σοσιαλδημοκράτες.
Το κόμμα SD οι Σουηδοί Δημοκράτες έχουν αναρριχηθεί στην τρίτη θέση με ποσοστά στο 17,6% και αποτελούν τους εθνικιστές της Σουηδίας.
Στην Φινλανδία οι Αληθινοί Φιλανδοί βρίσκονται στην 3η θέση με 9% ωστόσο τα ποσοστά τους έχουν μειωθεί σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές.
Στην Πολωνία επίσης το Νέο Δεξιό Κογκρέσο έχει ισχυροποιηθεί.
Στην Ελλάδα η Χρυσή Αυγή καταγράφει σταθερά ποσοστά της τάξης του 9% και θα είναι τρίτο κόμμα στις εκλογές που έπονται.
Στην Γαλλία με βάση δημοσκόπηση για τις ευρωεκλογές το Εθνικό Μέτωπο καταλαμβάνει ποσοστό 17% με 21% και βρίσκεται στην δεύτερη θέση.

Στην Ολλανδία το PVV το εθνικιστικό Party for Freedom βρίσκεται στην δεύτερη θέση με ποσοστά 13%.
Να σημειωθεί ότι επικρατεί πολύ μεγάλος κατακερματισμός στις πολιτικές δυνάμεις της Ολλανδίας.

Στην Τσεχία το εθνικιστικό κίνημα SPD καταλαμβάνει την 4η θέση – είχε βρεθεί και στην δεύτερη θέση – ωστόσο έκπληξη αποτελεί η δεύτερη θέση του Pirati ενός κόμματος διαμαρτυρίας με έντονα αντισυστημικά χαρακτηριστικά.
Στην Ισπανία το VOX το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα βρίσκεται στο 10% με 12% από 0,2% στις προηγούμενες εκλογές.
Στην Αυστρία το εθνικιστικό FPO είναι τρίτο κόμμα δίνει μάχη ακόμη και για την δεύτερη θέση

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η άνοδος των εθνικιστών είναι κατασκεύασμα αμερικανών και ρώσων….
Με τη στήριξη του σχεδόν ακροδεξιού Steve Bannon και την ευλογία του ρωσικού Προέδρου Putin, το σχέδιο της άκρας δεξιάς είναι να εξαπλωθεί ο εθνικσιμός που έδωσε δύναμη στο Brexit και στο Trump.
Στόχος να προκαλέσουν καταστροφή του ευρωπαϊκού σχεδίου και να διαβρώσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Ελλείψει παραδοσιακής υποστήριξης από τη διοίκηση των ΗΠΑ, οι φιλοευρωπαίοι και οι υπερασπιστές της φιλελεύθερης δημοκρατίας στην Ευρώπη δίνουν μάχη για να αμφισβητήσουν τους μύθους τις παραπληροφόρησης που έχουν διαιωνίσει οι λαϊκιστές.
Για πάρα πολύ καιρό, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, οι λαϊκιστές προτείνουν την απόλυτης εθνική κυριαρχία, ως λύση στα προβλήματα των ψηφοφόρων.
Οι προοδευτικές φωνές αντιτάσσουν τον διεθνισμό.
Οι εθνικιστές λατρεύουν το εθνικό κράτος,
Αυτή η προσέγγιση δεν δίνει ουσιώδη απάντηση στα γενεσιουργά αίτια της ισχυροποίησης της εθνικιστικής ακροδεξιάς στην Ευρώπη.

Ειδικός Συνεργάτης
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης