Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): «February effect» στο ελληνικό χρηματιστήριο…

tags :
Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): «February effect» στο ελληνικό χρηματιστήριο…
Η επενδυτική κοινότητα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ΧΑ αναβαθμίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον της και τις ημερήσιες συναλλαγές
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμούς σε σχέση με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, ώστε το EWG να γνωμοδοτήσει ευνοϊκά.
Έτσι, αυξημένη κινητικότητα σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες περί το ετήσιας διάρκειας νομοθέτημα που θα αφορά την προστασία δανειοληπτών κατόχων 1ης  κατοικίας αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα επιδιωχθεί η επιτάχυνση της μείωσης των κόκκινων δανείων με την κυβέρνηση να προκρίνει και τα δύο σχέδια (σχέδιο APS του ΤΧΣ και σχέδιο της ΤτΕ με το SPV).
Η ευνοϊκή γνωμοδότηση από το EWG οδηγεί σε θετικές εξελίξεις τόσο ως προς την τελική έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου από το Eurogroup όσο και ως προς την αυξημένη πιθανότητα αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s το βράδυ της Παρασκευής 1/3, εξέλιξη που θα διευκολύνει την επιτυχή έκδοση 10ετους ομολόγου στη συνέχεια.
Ενόψει των παραπάνω, η επενδυτική κοινότητα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό χρηματιστήριο αναβαθμίζοντας το αγοραστικό ενδιαφέρον της και τις ημερήσιες συναλλαγές, επικεντρώνοντας στον τραπεζικό κλάδο που καταγράφει θεαματικές αποδόσεις, ιδιαίτερα αν αυτές υπολογισθούν από τα κατώτερα επίπεδα τιμών στις αρχές Φεβρουαρίου (+30% σχεδόν για τον τραπεζικό δείκτη εντός του Φεβρουαρίου).
Έτσι, τεχνικά ο Γενικός Δείκτης ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με τα όρια αντίσταση της περιοχής των 690-700 μονάδων, η υπέρβαση των οποίων θα απαιτήσει τη σταθεροποίηση της συναλλακτικής αναβάθμισης αλλά και τη διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο στους δεικτοβαρείς τίτλους όσο και σε άλλους της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.
Παράλληλα,  το δέλεαρ της αποκόμισης των κερδών που ενδεχομένως έχουν καταγραφεί από κάποια χαρτοφυλάκια είναι ισχυρό πιθανολογώντας αυξημένες διακυμάνσεις για τη συνέχεια.
 Από την άλλη πλευρά, οι μέχρι τώρα εξελίξεις για τον τραπεζικό κλάδο δεν σηματοδοτούν την οριστική εξάλειψη σεναρίων ενδεχόμενης ανακεφαλαιοποίησης τους στο βαθμό που οι απαιτούμενες ενισχύσεις της καθαρής τους θέσης δεν είναι δυνατό να γίνουν με ομολογιακές εκδόσεις.
Παραμένει δηλαδή η τοποθέτηση σε τραπεζικούς τίτλους μια επιλογή που ενσωματώνει επενδυτικούς κινδύνους που δεν συνάδει με ό, τι περιλαμβάνει το γενικά αποδεκτό συντηρητικό επενδυτικό προφίλ.
Την ίδια ώρα, το ελληνικό χρηματιστήριο προσφέρει εναλλακτικές επιλογές εταιρειών με κερδοφορία και υψηλή μερισματική απόδοση, μεταξύ των οποίων και εκείνη της ΤτΕ που δημοσιοποίησε χτες τα ετήσια αποτελέσματά της, πολλές από τις οποίες επισημαίνονται καθημερινά από τους διαχειριστές αλλά και το «έξυπνο χρήμα» που συνεχίζει να τις αναζητά.
Στο διεθνές περιβάλλον, καταγράφονται κάποιες θετικές εξελίξεις.
Οι σινοαμερικανικές συνομιλίες για το εμπόριο είναι πιθανό σύντομα να οδηγήσουν σε κάποια συμφωνία καθώς οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν ότι τυχόν νέος γύρος δασμών θε έχει βλαπτικές συνέπειες και για την αμερικανική οικονομία.
Η αλλαγή στάσης των Εργατικών στη Βρετανία  σε σχέση με τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος για το Brexit αφήνει περιθώρια για ολική επαναφορά των δεδομένων για τη Βρετανία σε σχέση με την Ευρώπη.
Ενόψει δε των ευρωεκλογών του Μαΐου, οι ευρωπαίοι ηγέτες κινητοποιούνται ώστε να αποτραπούν εξελίξεις που θα διαμορφώσουν συνθήκες μειωμένης συνοχής στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Δεν φαίνεται ωστόσο ότι εξελίξεις αυτές είναι ικανές να διαφοροποιήσουν τη βασική στρατηγική των διαχειριστών, με 218  από αυτούς σύμφωνα με τη  μηνιαία έρευνα της Bank of America Merrill Lynch,  να συνεχίζουν να  συστήνουν αύξηση θέσεων σε μετρητά και μείωση θέσεων σε μετοχές…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης