Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αρνητική η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για τις ελληνικές τράπεζες - Δικαιολογούνται τα 115 εκατ. short θέσεις των Oceanwood, Lansdowne

Αρνητική η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για τις ελληνικές τράπεζες - Δικαιολογούνται τα 115 εκατ. short θέσεις των Oceanwood, Lansdowne
Οι αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δικαιολογούν βαθμό τα 115 εκατ. μετοχές σε short θέσεις στο ΧΑ
Αρνητική όπως αναμενόταν ήταν η έκθεση αξιολόγησης της Κομισιόν για τις ελληνικές τράπεζες, αφού διατυπώνει ενστάσεις και για το διάδοχο νόμο Κατσέλη ενώ χαρακτηρίζει ελλιπή τα εργαλεία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Η Κομισιόν, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών είναι ποιοτικά υποβαθμισμένα, καθώς δεν είναι δυνατόν από τα 25 δισ. κεφάλαια τα 16 δισ. να είναι DTC (αναβαλόμενες φορολογικές απαιτήσεις) και 21,8 δισ. αναβαλόμενοι φόροι (DTA).
Συγκεκριμένα «κίτρινη κάρτα» στην ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση των NPLs, βγάζει η Κομισιόν, καθώς όπως σημειώνει παρά την πρόοδο, τα εργαλεία για τη μείωσή τους δεν έχουν επαληθεύσει τις προσδοκίες, επιβεβαιώνοντας πρόσφατο δημοσίευμα του bankingnews.gr.
Την ίδια ώρα, η ΕΕ εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και την κουλτούρα των πληρωμών, καθώς τονίζει την ανάγκη να υπάρξει εξειδίκευση του διάδοχου νόμου Κατσέλη.
Η ΕΕ ζητά βελτιώσεις σχετικά με τη διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι είτε αποτυγχάνουν, είτε ολοκληρώνονται επειδή πλειοδοτούν οι τράπεζες.
Ειδικότερα, στην έκθεσή της για τη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της Ελλάδας, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα 27 Φεβρουαρίου 2019, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τραπεζικό τομέα της Ελλάδας, το χρηματοπιστωτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις.
Σύμφωνα με την  Κομισιόν η σημαντικότερη πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες είναι η μείωση του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) στις ελληνικές τράπεζες, τα οποία παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, με την ΕΕ να τονίζει ότι η χαμηλή κερδοφορία περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών.
Όσον αφορά τις προτάσεις του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος για τη μείωση των NPLs, η Κομισιόν σημειώνει ότι βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο.
Πρόσφατα αποδυναμώθηκε η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, όπως σημειώνεται.
Τα capital controls «χαλαρώνουν» σταδιακά, ωστόσο παραμένουν κάποιοι περιορισμοί.
Η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών είναι κατάλληλη σε γενικές γραμμές, ωστόσο βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χαμηλή κερδοφορία και τη φτωχή ποιότητα των κεφαλαίων.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού τομέα είναι καθοριστική προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη.
H πτώση της λειτουργικής κερδοφορίας περιορίζει τα περιθώρια ελιγμών των ελληνικών τραπεζών όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των NPLs.
Επίσης, ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί το ύψος της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTCs).
Σύμφωνα με την Ε.Ε. περαιτέρω προσπάθειες για τη μείωση των NPLs θα προστατέψουν το μεταρρυθμιστικό momentum και θα ενισχύσουν την αξιοπιστία μεσοπρόθεσμα, ενώ παράλληλα θα διαβεβαιώσουν τις αγορές και τους μετόχους για την εφαρμογή των κατάλληλων χρηματοoικονομικών πρακτικών.
Η αξιοπιστία παραμένει το «κλειδί» μετά το τέλος του προγράμματος από τον ESM, προκειμένου να αποκατασταθεί η πλήρης πρόσβαση στις αγορές - τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις τράπεζες - και να παρασχεθούν οι κατάλληλες διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα.
Όπως τονίζεται, η παροχή ενός συνολικού εφαρμόσιμου συστήματος για την υποστήριξη της επίλυσης του ζητήματος των NPLs  θα ωφελήσει τόσο τις τράπεζες όσο και το κράτος.
Η επιτάχυνση του ρυθμού μείωσης των NPLs θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να εκπληρώσουν την αποστολή τους, η οποία είναι να παράσχουν χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία, ενώ ενδεχομένως θα προσελκύσει και επενδυτές. 
H Κομισιόν καλεί για την άμεση λήψη μέτρων τα οποία θα βελτιώσουν τις κρατικές εγγυήσεις που σχετίζονται με τα τραπεζικά δάνεια.

Δικαιλογούνται οι short θέσεις

Οι αδυναμίες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως καταγράφονται στην έκθεση αξιολόγησης, με έμφαση στα αδύναμα κεφάλαια και στη χαμηλή κερδοφορία, δικαιολογούν σε μεγάλο βαθμό τα 115 εκατ. μετοχές σε short θέσεις των Oceanwood, Marshall και Lansdowne.
Γιατί λοιπόν σορτάρουν λοιπόν τα hedge funds στις ελληνικές τράπεζες.
Γιατί ενώ ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών της ΕΚΤ έχει διαμηνύσει ότι θα δώσει παράταση έως το Καλοκαίρι του 2020 στην Πειραιώς… τα funds που σορτάρουν την αγορά Oceanwood και Lansdowne;
Γιατί ενώ η Eurobank έχει ανακοινώσει το πιο ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των NPEs με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας…τα funds που διατηρούν τις ανοικτές πωλήσεις τους στην μετοχή συνεχώς τις αυξάνουν;
Γιατί ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί έστω και για ψηφοθηρικούς λόγους να στηρίξει τις τράπεζες είτε μέσω του διαδόχου νόμου Κατσέλη, είτε με την εφαρμογή του APS του Ιταλικού μοντέλου στην Ελλάδα….τα short funds επιμένουν….short.
Γιατί ενώ δημιουργείται ένα πέπλο προστασίας στις ελληνικές τράπεζες από τον SSM, την κυβέρνηση, τελικώς οι short επιμένουν short;
«Το βασικό σενάριο των short funds είναι ότι τα NPEs και η διαδικασία εξυγίανσης θα χρονοτριβήσει τόσο πολύ που το πρόβλημα των τραπεζών θα καταστεί τόσο οξύ που θα απαιτηθούν άμεσες σχεδόν εξαναγκαστικές λύσεις.
Πιστεύουν ξεκάθαρα ότι θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια από 8 έως 12 δισεκ. νέα κεφάλαια για να υπάρξει πλήρης και ουσιαστική εξυγίανση και λόγω των νέων κεφαλαίων το dilution των παλαιών μετόχων θα είναι ακραίο.
Οι παλαιοί μέτοχοι θα εξαφανιστούν.
Επίσης υποστηρίζουν ότι τα senior bond που θα εκδοθούν για το APS ή Ιταλικό μοντέλο στα προβληματικά δάνεια που θα φέρει την εγγύηση του δημοσίου εμπεριέχει σημαντικούς κινδύνους για τις συστημικές τράπεζες που θα τα διακρατήσουν.
Ο κίνδυνος είναι τέτοιας κλίμακας που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ζημίες όσο και τα μεσαία mezzanine ομόλογα που θα εκδοθούν από τις τράπεζες.
Ωστόσο για κάθε τράπεζα υπάρχουν και ειδικοί λόγοι πέραν της ανάγκης νέων κεφαλαίων και του dilution που θα υποστούν.
Για την Πειραιώς θεωρούν ότι ακόμη και εάν καταφέρει να βρει τα 500 εκατ δεν επαρκούν για την εξυγίανση και θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια από 2 έως 3 δισεκ. ευρώ.
Για την Eurobank θεωρούν ότι το σχέδιο μείωσης των NPEs που έχει ανακοινωθεί με την απορρόφηση της Grivalia και το σχέδιο επιτάχυνσης θα καθυστερήσει να υλοποιηθεί.
Για την Alpha bank ότι θα υποχρεωθεί να φέρει εμπροσθοβαρώς τα σχέδια μείωσης των NPEs και λόγω αυτής της παραμέτρου θα μειώσει το πλεονάζον κεφάλαιο της.
Να σημειωθεί ότι για Πειραιώς και Alpha bank τα short funds θεωρούν ότι έχουν ένα επιπλέον μειονέκτημα χαμηλό δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις coverage ratio NPEs.
Όμως το βασικό επιχείρημα των short funds είναι η ανάγκη για νέα κεφάλαια στις ελληνικές τράπεζες τα οποία θα οδηγήσουν σε ακραίο dilution τους παλαιούς μετόχους των τραπεζών.
Πως θα πειστούν τα funds ότι οι τράπεζες δεν χρειάζονται νέα κεφάλαια;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης