Ανησυχία στη Βόρεια Μακεδονία για την επιστροφή τζιχαντιστών στη χώρα

Ανησυχία στη Βόρεια Μακεδονία για την επιστροφή τζιχαντιστών στη χώρα
Ανησυχία στη Βόρεια Μακεδονία για τους τζιχαντιστές
Το πρόβλημα του επαναπατρισμού των πρώην μαχητών του Ισλαμικού Κράτους απασχολεί έντονα τις υπηρεσίες ασφαλείας στην Ευρώπη, μετά την είδηση ότι οι σκοπιανές αρχές συνέλαβαν και απέτρεψαν τρομοκρατική επίθεση των τζιχαντιστών.
Ειδικότερα, στις 15 Φεβρουαρίου 2019, το υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ανακοίνωσε ότι εμπόδισε μία σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.
Μάλιστα, προχώρησε σε αρκετές επιδρομές μετά από ανταλλαγή πληροφοριών με μία «συνεργαζόμενη χώρα»- όπως ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών- για πιθανά σχέδια και προθέσεις υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους να προχωρήσουν σε τρομοκρατικές ενέργειες.
Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι κατέσχεσε αντικείμενα και συσκευές που συνδέονται με ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα.
Νωρίτερα η αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια είχε προειδοποιήσει τους πολίτες της για τα ταξίδια στην Βόρεια Μακεδονία με την ένδειξη ότι υπάρχει «αυξημένος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων εμπνεόμενων από εξτρεμιστική ιδεολογία στην Βόρεια Μακεδονία».
Οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας εκτιμούσαν το 2016 ότι περίπου 150 υπήκοοι της εγκατέλειψαν την χώρα για να δώσουν μάχες στο πλευρό των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ.
Οι περισσότεροι από αυτούς ανήκουν στην μουσουλμανική αλβανόφωνη μειονότητα.

Ο πονοκέφαλος των τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Η είδηση των επιδρομών και των συλλήψεων των τζιχαντιστών, αν και δεν δόθηκε ακριβής αριθμός από τις αρχές, επανέφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα του επαναπατρισμού των μελών του Ισλαμικού Κράτους και ο φόβος ότι οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε μελλοντικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη.
Από το 2018, όταν οι συμμαχικές δυνάμεις με την υποστήριξη των Αμερικανών αλλά και ο συριακός στρατός πέτυχαν αποφασιστικές νίκες εναντίον των τζιχαντιστών σε Ιράκ και Συρία, η Βόρεια Μακεδονία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δέχθηκε να επαναπατρίσει και να δικάσει 7 μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία αλλά και την έκκληση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, οι ευρωπαϊκές χώρες να πάρουν πίσω τους πολίτες τους που πολέμησαν στο πλευρό των τζιχαντιστών προκαλεί νέο «κύμα» ανησυχίας στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Ήδη Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία δεν δείχνουν διατεθειμένες να συζητήσουν επαναπατρισμούς τζιχανιστών.
Τον Ιανουάριο το Παρίσι ανακοίνωσε ότι εξετάζει την επιστροφή 130 ανδρών και γυναικών, οι οποίοι θα δικαστούν.
Ωστόσο, από τότε δεν έχει υπάρξει κάποια πρόοδος.
Την υπόθεση στη Γαλλία παρακολουθεί στενά και η Γερμανία, η οποία υπολογίζεται ότι είχε τους περισσότερους μαχητές στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Ο φόβος των αρχών είναι ότι ακόμη κι αν καθίσουν στο εδώλιο των κατηγορούμενων οι τζιχαντιστές ελάχιστοι θα καταδικαστούν, καθώς τα στοιχεία εναντίον τους έχουν συλλεχθεί από τον στρατό και μπορεί να θεωρηθούν ανεπαρκή.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περισσότεροι από 42.000 ξένοι μαχητές εντάχθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος το διάστημα από το 2001 έως το 2016, εκ των οποίων οι περίπου 5.000 εκτιμάται ότι προήλθαν από χώρες της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS