Τελευταία Νέα
Οικονομία

Προβόπουλος: Η Ελλάδα δεν μπορεί να πείσει τις αγορές λόγω χρέους - Στιγματισμένη από το παρελθόν η νέα 10ετία

Προβόπουλος: Η Ελλάδα δεν μπορεί να πείσει τις αγορές λόγω χρέους - Στιγματισμένη από το παρελθόν η νέα 10ετία
«Η κοινωνία και το πολιτικό της σύστημα θα πρέπει έναν υιοθετήσουν έναν πολύ μακρύ κατάλογο μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο κ. Προβόπουλος
Ιδιαίτερα απαισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, κρούοντας παράλληλα το καμπανάκι για το θέμα του χρέους, εμφανίστηκε ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σε παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών.
Όπως υποστήριξε η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός «ευρωπαϊκού άρματος», σε περίπτωση που «διατηρηθεί ο τοξικός συνδυασμός της υποτονικής ανάπτυξης, η μεταρρυθμιστική κόπωση και η δυσκολία αναχρηματοδότησης του τεράστιου χρέους απ’ τις αγορές».
Υπογράμμισε ότι το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε ένα τέτοιο ενδεχόμενο να απφευχθεί πάση θυσία, καθώς πρέπει « να καταλήξουμε και να συμφωνήσουμε σε βασικές μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίζουν πρώτον το μεγάλο δημογραφικό πρόβλημα και δεύτερον το πρόβλημα προσέλκυσης επενδύσεων».
Σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο πλέον η χώρα «θα πρέπει να αναχρηματοδοτεί χρέος από αγορές. Κάτι πολύ δύσκολο, αλλά απαραίτητο για επιβίωση χώρας.
Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης θα μπορούσαν μόνο να βοηθήσουν.
Αφενός μειώνοντας το λόγο ΑΕΠ χρέους και δημιουργεί πρόσφορο οικονομικό κλίμα που οι αγορές το εκλαμβάνουν θετικά.
Άρα κομβικό σημείο η γρήγορη ανάπτυξη».
Οι γρήγοροι ρυθμοί ανάπτυξης, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο «θα ήταν κλειδί για τη μείωση ανεργίας, τη σύγκλιση βιοτικού επιπέδου, τη μείωση των κόκκινων δανείων, την ανάκτηση μέρους του διαθέσιμου εισοδήματος που χάθηκε λόγω της κρίσης».
Ο κ. Προβόπουλος έκανε εκτενή αναφορά στην μελέτη που είχε συντάξει το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους σύμφωνα με την οποία ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της οικονομίας ως το 2060 θα είναι -0,7%, αν και το Ταμείο δέχεται τελικώς μέση ανάπτυξη 1% εφόσον εφαρμοστούν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που θα αντιμετωπίσει το δημογραφικό και θα βοηθήσει στην αύξηση των επενδύσεων ώστε να τρέξει πιο γρήγορα η οικονομία.
«Ακόμα και το 1% ως παραδοχή, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει σύγκληση με το βιοτικό επίπεδο της Ευρωζώνης».
Μάλιστα, συνέχισε ο κ. Προβόπουλος, μέχρι τώρα είχαμε χαλαρή νομισματική πολιτική η οποία όμως πλέον θα σφίγγει.
Αυτό σημαίνει αυξημένο κόστος χρηματοδότησης τόσο για το Δημόσιο και για τις επιχειρήσεις.
Έχουμε επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, το επικείμενο brexit, εκλογές, αλλά και διεθνή εμπορικό πόλεμο.
Και όλα αυτά δημιουργούν αρνητική εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης