Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (Versal): Το ράλι των τραπεζικών μετοχών «ξύπνησε» το Χρηματιστήριο Αθηνών

Κων. Φέγγος (Versal): Το ράλι των τραπεζικών μετοχών «ξύπνησε» το Χρηματιστήριο Αθηνών
Άρθρο του Κωνσταντίνου  Φέγγου, πρόεδρος της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
Η βδομάδα που πέρασε προσέφερε δυσθεώρητες αποδόσεις στα Ελληνικά χαρτοφυλάκια που είχαν επιμείνει στις τράπεζες παρά την απαξίωση των τελευταίων 6 μηνών.
Οι αποδόσεις σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν το 50% σε μια βδομάδα, ενώ αν δούμε τις αποδόσεις από το τέλος Ιανουαρίου σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούν το 70%.  
Το θεαματικό είναι ότι οι περισσότερες μετοχές του Ελληνικού χρηματιστηρίου έχουν «γυρίσει ανοδικά».  
Αυτό είναι ένα τεχνικός όρος που σημαίνει ότι έχουν ξεπεράσει κάποια τεχνικά όρια τιμών και δίνουν στόχο για συνέχιση της ανόδου.
Όλοι συνεπώς απορούν τι άλλαξε τόσο δραστικά και ξαφνικά γίναμε Ελντοράντο.  
Κατά τη δική μου εκτίμηση πολύ λίγα πράγματα άλλαξαν, οπότε οι επενδυτές πρέπει να παραμείνουν επιφυλακτικοί.  
Επιφυλακτικοί, όταν μιλάμε για επενδυτές, δεν σημαίνει πλήρη αποχή από τα τεκταινόμενα.  
Σημαίνει ότι δεν ενθουσιάζονται και δεν ανοίγονται περισσότερο από ότι δικαιολογεί η μέχρι τώρα επενδυτική τους συμπεριφορά.
Κατά τη δική μου εκτίμηση, το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, παίχτηκε υπερβολικά, αν και ήταν και παραμένει εξαιρετικά απίθανο σενάριο.  
Αυτό έδωσε την ευκαιρία σε κάποια funds να παίξουν επιθετικά την αγορά προς τα κάτω και μάλιστα με ελάχιστα κεφάλαια, καθώς η ελληνική αγορά είναι εξαιρετικά αδύναμη μετά από 10 χρόνια κρίσης.  
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έλεγξε την υπόθεση, τα βρήκε όλα καλά και βρεθήκαμε στις 600 μονάδες του Δείκτη.
Το βασικό πρόβλημα που παραμένει και αφορά τη συνεχή αναβλητικότητα της κυβέρνησης στην επίλυση των κόκκινων δανείων, δεν «πέρασε» στον πολύ κόσμο μέχρι να αναφερθεί η ανακεφαλαιοποίηση.
Τι άλλαξε.  
Η επίλυση του θέματος με τα Σκόπια, ικανοποίησε τους ξένους και ειδικά τους Αμερικάνους (ανεξάρτητα από τις επιπλοκές που θα δημιουργήσει στη χώρα) και νέα κεφάλαια τοποθετήθηκαν.  
Θα μπορούσε να θεωρηθεί ανταμοιβή ή θα μπορούσε να θεωρηθεί επενδυτική επιλογή λόγω της μείωσης των εξωτερικών κινδύνων της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, τα κεφάλαια αυτά δεν βρήκαν πρόθυμους πωλητές για να αγοράσουν, κυρίως γιατί το πρόβλημα του Ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει η απαξίωση και ο χαμηλός τζίρος.
 Όσοι έχουν μετοχές τις έχουν αγοράσει με πολύ «αγάπη» (αν υπάρχει τέτοιος όρος στις επενδύσεις) πριν από χρόνια σε συνήθως ψηλότερα επίπεδα τιμών και τις έχουν καταχωνιάσει και περιμένουν καλύτερες μέρες.  
Όταν στην αγορά βρεθούν αγοραστές είναι δύσκολο να βρεις κομμάτια.
Σε όλη αυτή την άνοδο, τα funds που είχαν σορτάρει τις τράπεζες δεν φαίνεται να ενοχλήθηκαν και παραμένουν short, τουλάχιστον με βάση τα επίσημα στοιχεία.  
Αυτό επιτείνει την αβεβαιότητα, γιατί είτε οι short, αντισταθμίζουν τις θέσεις τους με άλλο όνομα και κάποτε θα μάθουμε ότι οι θέσεις έκλεισαν μαζικά, είτε κάτι ξέρουν είτε σε κάτι προσβλέπουν που είναι πολύ αρνητικό για την αγορά.
Η ραγδαία άνοδος οδήγησε τον γενικό Δείκτη πάνω από τις 682 μονάδες που περνά ο εκθετικός κινητός μέσος όρος των 200 ημερών πάνω από τις 705 μονάδες που προσδιορίζεται άλλο σημείο αντίστασης και μέχρι τις 720 μονάδες, όπου βρίσκεται ακόμη μία αντίσταση.  Μετά διορθώσαμε και το κλείσιμο της Παρασκευής μας βρίσκει στις 712 μονάδες.
Μετά τις 720 μονάδες η επόμενη αντίσταση είναι οι 750 μονάδες, αλλά θα ήταν καλό για την αγορά, να γίνει πρώτα μια διόρθωση ακόμη και μέχρι τις 682 μονάδες για να δοθεί η αίσθηση ότι κατοχυρώνουμε το επίπεδο και πλέον βρισκόμαστε σε ανοδική αγορά.
Σε κάθε περίπτωση οι πολύ γρήγορες κινήσεις της αγοράς, πάντα εμπεριέχουν κινδύνους και η σωστή διαχείριση βραχυπρόθεσμων θέσεων με stop loss, take profit, average down και άλλα μπορούν να προστατεύσουν όσους θέλουν να εκμεταλλευτούν την απότομη άνοδο, για όσο αυτή συνεχίσει να είναι απότομη.
 
Κων. Φέγγος
Πρόεδρος Versal Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης