Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Καναδάς άρχισε τη διαδικασία έκδοσης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei στις ΗΠΑ

Ο Καναδάς άρχισε τη διαδικασία έκδοσης της οικονομικής διευθύντριας της Huawei στις ΗΠΑ
Κατηγορείται ότι παρέκαμψε τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν
Τη διαδικασία έκδοσης στις ΗΠΑ της Meng Wanzhou, οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Huawei, άρχισε η καναδική δικαιοσύνη, με το Πεκίνο να καταγγέλλει ένα «σοβαρό πολιτικό περιστατικό» που πιθανόν να επιδεινώσει τη διμερή διπλωματική κρίση.
Ένα μήνα μετά τη δημοσίευση από την αμερικανική δικαιοσύνη μιας μακράς λίστας κατηγοριών σε βάρος του κινεζικού κολοσσού και της Meng Wanzhou, η οποία συνελήφθη στις αρχές Δεκεμβρίου 2018 στον Καναδά, «οι υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης του Καναδά εξέδωσαν σχετική εντολή κινώντας επίσημα τη διαδικασία έκδοσης», ανακοίνωσε η καναδική κυβέρνηση.
Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί τον κολοσσό Huawei και την οικονομική του διευθύντρια ότι παρέκαμψαν τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν, αλλά και ότι μέσω δύο θυγατρικών, υπέκλεψαν βιομηχανικά μυστικά του αμερικανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου T-Mobile.
Η Huawei διέψευσε επανειλημμένα ότι διέπραξε το παραμικρό αδίκημα.
Ο υπ΄αριθμόν 2 κολοσσός κατασκευής smartphones παγκοσμίως δηλώνει ότι δεν «γνωρίζει για παρατυπίες εκ μέρους της Meng Wanzhou» και ότι «είναι πεπεισμένος πως τα αμερικανικά δικαστήρια θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα».
Η Κίνα ανακοίνωσε το Σάββατο (2/3/2019) ότι διαμαρτυρήθηκε επισήμως στις καναδικές αρχές.
«Πρόκειται για ένα σοβαρό πολιτικό περιστατικό», κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας την «έντονη δυσαρέσκεια και την κατηγορηματική αντίθεση» του Πεκίνου.
Για την κινεζική πρεσβεία στον Καναδά, «δεν πρόκειται για μια απλή δικαστική υπόθεση, αλλά για πολιτική δίωξη σε βάρος μιας κινεζικής εταιρείας υψηλής τεχνολογίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης