Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ρήγας: Η αμυντική βιομηχανία πυλώνας για τη βιομηχανική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας

Ρήγας: Η αμυντική βιομηχανία πυλώνας για τη βιομηχανική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας
"Η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, αποτελεί μια υπαρκτή παραγωγική δύναμη με προοπτικές ανάπτυξης", σύμφωνα με τον Π. Ρήγα
«Η αμυντική βιομηχανία με την ανάπτυξή της και τη διεύρυνση των πεδίων δράσης της, μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πυλώνα για τη βιομηχανική ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας,  μιλώντας σήμερα, Σάββατο 2 Μαρτίου, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ο κ. Ρήγας, αφού τόνισε ότι «Άμυνα και Οικονομία αποτελούν διαχρονικά τους κεντρικούς πυλώνες ισχύος των σύγχρονων κρατών, αλληλένδετες έννοιες και αλληλοτροφοδοτούμενες λειτουργίες που εδράζονται στον σκληρό πυρήνα του κράτους και των όποιων υπερκρατικών οργανισμών και συνασπισμών» και ότι «η άμυνα πατάει στις δυνατότητες που της παρέχει η οικονομία, ενώ η οικονομία αναπτύσσεται στο περιβάλλον που διαμορφώνει η άμυνα», κάνοντας αναφορά στο το χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, είπε πως  «το ζητούμενο είναι να αυξηθεί η συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, κρατικής και ιδιωτικής, στην κάλυψη των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα να βοηθηθεί ο εξαγωγικός της χαρακτήρας».
Σημείωσε ότι «για πρώτη φορά στη χώρα μας αποκτήσαμε Εθνική Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική, η οποία σε επίπεδο σχεδιασμού και θεσμοθέτησης έχει προχωρήσει, δίνοντάς μας και τις κατευθύνσεις για τα παραπέρα βήματα», προσθέτοντας ότι «προτεραιότητά μας είναι η κάλυψη των σημερινών αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και η διερεύνηση της κάλυψης των μελλοντικών τους αναγκών, μέσα σε ένα πλαίσιο διαρκώς αυξανόμενης ελληνικής προστιθέμενης αξίας και απόκτησης τεχνογνωσίας για την εγχώρια βιομηχανία».
Υπογράμμισε ότι «χρειαζόμαστε την αμυντική βιομηχανία, από τη μια μεριά της αυτονομίας αλλά και από τη μεριά της συμπληρωματικότητας.
Αυτή είναι η χρυσή τομή για οικονομίες του δικού μας μεγέθους».
Σύμφωνα με τον κ. Ρήγα, «η Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, αποτελεί μια υπαρκτή παραγωγική δύναμη με προοπτικές ανάπτυξης στη βάση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας.
Είναι ένας δυναμικός κλάδος που όχι απλά είναι βιώσιμος, αλλά εμφανίζει αξιοπιστία και ανταγωνιστικότητα και έχει μεγάλες προοπτικές διείσδυσης στις διεθνείς αγορές.
Η εξωστρέφεια είναι όρος επιβίωσης της αμυντικής βιομηχανίας.
Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να διευκολύνουμε τη δημιουργία κοινοπραξιών ελληνικών εταιρειών για να παίρνουν μέρος σε διεθνείς διαγωνισμούς.
Στηρίζουμε μεμονωμένες αλλά και συλλογικές προσπάθειες με πολλαπλούς τρόπους».
Ακόμη, ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι «η Άμυνα πρέπει να υπηρετεί την ειρήνη ως δύναμη αποτροπής και η οικονομία να υπηρετεί τις ανάγκες της κοινωνίας για αναπτυξιακή προοπτική» και ευχήθηκε «να έρθει η ώρα, μετά από τόσους αιώνες αιματηρής ανθρώπινης ιστορίας, όπου οι πόλεμοι θα μπορούσαν να γίνουν παρελθόν ή έστω αν δεν γίνουν παρελθόν, να γίνει παρελθόν ο πόλεμος με τη μορφή της αιματηρής αναμέτρησης».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι «οι διεθνοποιημένες δομές σε επίπεδο οικονομίας, αλλά και οι διακρατικές συνεργασίες σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην τεχνολογία, συνθέτουν το νέο σκηνικό άμυνας και ασφάλειας.
Σε αυτό το πλαίσιο, νέες απειλές εμφανίζονται στο προσκήνιο αλλά και νέες προκλήσεις προβάλλουν», αλλά και πως «το δίλημμα “ασφάλεια ή δημοκρατία”, που τίθεται από ορισμένους, είναι ψευδεπίγραφο.
Η ασφάλεια εγγυάται τη δημοκρατία και η δημοκρατία δίνει περιεχόμενο στην ασφάλεια, προσανατολίζοντάς την στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας».
Ακόμη, επεσήμανε ότι η Ελλάδα, μια χώρα που συνιστά πόλο γεωπολιτικής σταθερότητας, βρίσκεται σε μια περιοχή που περιβάλλεται από εστίες αστάθειας αλλά και πολεμικών εντάσεων.
«Είμαστε μια χώρα που βρέθηκε στο επίκεντρο δύο διεθνών κρίσεων και τις αντιμετώπισε και τις δύο με επιτυχία: την οικονομική και την προσφυγική κρίση».
Μάλιστα, στο οικονομικό σκέλος, όπως ανέφερε «ήδη βρισκόμαστε σε τροχιά ανάπτυξης και διαμορφώνουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο φιλικό προς τους επενδυτές, αλλά και κοινωνικά δίκαιο».
Ως προς την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση, «μόνη πραγματική λύση είναι να σταματήσουν οι πόλεμοι και ταυτόχρονα οι χώρες που έχουν ένα υψηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης να χτίσουν γέφυρες ανάπτυξης με τις χώρες που υστερούν οικονομικά, αντί να ορθώνουν τείχη αποκλεισμού προς τους ανθρώπους», τόνισε ο κ. Ρήγας.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης