Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Tα ερωτήματα για το διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών και την στρατηγική της ΔΕΗ

Tα ερωτήματα για το διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών και την στρατηγική της ΔΕΗ
Πληθαίνουν τα γκρίζα σημεία για την στρατηγική διαχείρισης της ΔΕΗ σε σχέση με τις ζημιές από τα CO2
Πόλεμο στην ενεργειακή αγορά άναψαν τα όσα δηλώθηκαν από την πλευρά του προέδρου της ΔΕΗ κ. Εμ. Παναγιωτάκη και του Γενικού Διευθυντή του Ομίλου Μυτιληναίου κ. Ντίνου Μπενρουμπή.
Από την μια ο κ. Παναγιωτάκης χαρακτήρισε μη προσφορές το σύνολο των προσφορών που υπήρξαν στον διαγωνισμό των λιγνιτικών και επανήλθε στην πρόταση πωλήσης - μεταβίβασης χαρτοφυλακίων πελατών που είχε κάνει κατά την β αξιολόγηση, η οποία δεν είχε αντιμετωπιστεί θετικά από τους εναλλακτικούς παρόχους αλλά ούτε και από τους θεσμούς.
Ο κ. Μπενρουμπή παίρνοντας τον λόγο χαρακτήρισε παράνομη την λειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και επέρριψε στην ΔΕΗ ευθύνες για την ζημιογόνο λειτουργία της, που επιβαρύνει το σύνολο της αγοράς ηλεκτρισμού.
Το παίσιο που δημιουργείται επιβαρύνεται από την δυσαρέσκεια της βιομηχανίας συνολικά για την αύξηση των τιμολογίων της, με το κόστος που ανεβάζει η ΔΕΗ λόγω των CO2.
Συνολικά η κριτική που ασκείται στην ΔΕΗ έχει να κάνει με το ότι, επιμένει στην λειτουργία των λιγνιτικών με τα αυξημένα CO2 χωρίς να  εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες εκσυγχρονισμού μονάδων, είτε απαλασσόμενη από αυτές, διατηρώντας μάλιστα ορισμένες εν λειτουργία με υπέρβαση των ορίων που είχαν από τις Βρυξέλλες και περιορίζοντας τον ανταγωνισμό να λειτουργήσει για να προσφέρει ανταγωνιστικότερες λύσεις.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ, όποτε του δοθεί η ευκαιρία καταδεικνειύει την ανάγκη για παραμονή στο σύστημα μονάδων όπως η Καρδιά είτε το Αμύνταιο.
 
Ο διαγωνισμός και οι αποτιμήσεις

Παράλληλα ο κ,Παναγιωτάκης δεν διευκρίνισε ποιά είναι τα κριτήρια αποτίμησης, που επιθυμεί για τις μονάδες της ΔΕΗ κατόπιν της επιδείνωσης των δεδομένων τους τελευταίους μήνες με την αύξηση των τιμών των CO2.
Αντίθετα έσπευσε να ανακοινώσει νέο ταξίδι στην Κίνα για προσέλκυση επενδυτών, χωρίς όμως να έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό αναφορικά με τα δεδομένα του άγονου διαγωνισμού.
Όπως ανέφερε εξαλλου ο πρόεδρος της ΔΕΗ στην επιστολή προς Ristori και Laitenberger τις προηγούμενες ημέρες,σημείωσε τα εξής:
"Σε ότι αφορά σε ζητήματα όπως η επανάληψη της αποτίμησης με συνυπολογισμό παραμέτρων που ενδεχομένως δεν είχαν ληφθεί υπόψη, η ΔΕΗ προφανώς δεν έχει αντίρρηση.
Προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική συνεργασία του Trustee με τον ανεξάρτητο εκτιμητή.
Σε κάθε περίπτωση βαρύνοντα ρόλο για το Δ.Σ. της ΔΕΗ θα έχει το fairness opinion που θα πάρουμε για το τίμημα.
Παρέθεσα εντελώς συνοπτικά τις απόψεις και προτάσεις της ΔΕΗ για την επιτυχία της αποεπένδυσης, η οποία -επαναλαμβάνω- αποτελεί στρατηγικό μας στόχο.  Βεβαίως πρέπει να διασφαλιστεί μια δίκαιη τιμή, λαμβανομένων φυσικά υπόψη των συνθηκών.
Πιστεύω ότι και σεις θα συμφωνείτε ότι άλλο δίκαιη τιμή με τον επιβαλλόμενο ρεαλισμό, και άλλο εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ με ζημιά ή μηδενικό όφελος.
Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση."
Αφήνεται δηλαδή ξεκάθαρα να γίνει αντιληπτό ότι στις αποτιμήσεις που έλαβαν χώρα, τα κριτήρια και οι παράμετροι συγκεντρώνουν σοβαρές πιθανότητες να μην ήσαν αξιόπιστα.
Η επιστολή του προέδρου της ΔΕΗ προς τις Βρυξέλλες μια μόλις ημέρα μετά την έκθεση - κόλαφο της Επιτροπής για τα ενεργειακά ερμηνέυθηκε σαν μια προσπάθεια εξομάλυνσης σε λεκτικό επίπεδο, που δεν δείχνει ουσιαστική αναπροσαρμογή της στάσης και φιλοσοφίας της επιχείρησης.
Παράλληλα η δημοσιοποίηση, ότι η ΔΕΗ κάνει πίσω στην έκδοση του ομολόγου μπορεί να ερμηνευθεί κατ αρχάς σαν έλλειψη ετοιμότητας και παράλληλα σαν δυστοκία ανάκτησης της εμπιστοσύνης της αγοράς υπό τις παρούσες συνθήκες.

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης