Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ο νέος ρόλος των πόλεων στα παγκόσμια ζητήματα - Η περίπτωση της Αθήνας

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ο νέος ρόλος των πόλεων στα παγκόσμια ζητήματα - Η περίπτωση της Αθήνας
Τι ανέφερε ο Δήμαρχος Αθηνών, Γ. Καμίνης
Ο ρόλος των πόλεων στα παγκόσμια ζητήματα με επίκεντρο την περίπτωση της Αθήνας, αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών που συντόνισε ο George Fertitta, CEO  & Principal-Communications and Internal management, Bloomberg Associates, ενώ  αναδείχτηκαν τα οφέλη από τη συνεργασία του δήμου με τον ιδιωτικό τομέα.
Τη δική του εμπειρία κατέθεσε ο κ. Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηνών, υπενθυμίζοντας πως ανέλαβε  το τιμόνι του Δήμου σε μια δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα λόγω κρίσης και χρειάστηκε να ξεφύγουμε από τα στερεότυπα περί συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως ανέφερε «στραφήκαμε σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και αρχίσαμε να δημιουργούμε νέα δίκτυα μαζί τους.
Στραφήκαμε στην ψηφιακή τεχνολογία, συνεργαστήκαμε με μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft και άλλες.
Κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης, δημιουργήσαμε το open society.  Θέλουμε να υπάρχει διασύνδεση είτε με δίκτυα όπως το eurocities, είτε με θεματικές ενότητες όπως η θάλασσα.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκε ένα δίκτυο αλληλεγγύης μεταξύ πόλεων.
Και πείσαμε κάποιες πόλεις να δεχτούν πρόσφυγες.
Το μέλλον ανήκει στις πόλεις.
Ελπίζουμε ο επόμενος δήμαρχος να συνεχίσει αυτή την προσπάθεια και εμείς θα τον βοηθήσουμε».
Από την πλευρά του, ο κ. Μάνος Μοσχόπουλος, Senior Program Officer, Open Society Foundation, ο οποίος έχει δημιουργήσει το μεταναστευτικό συμβούλιο των δήμων επεσήμανε πως «οι πόλεις είναι εκείνες που μπορούν να παρέχουν λύσεις στους πρόσφυγες και στους μετανάστες.
Και τα προβλήματα τους είναι κοινά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες με πόλεις.
 Όπως το πρόβλημα στέγασης».
Στο ερώτημα τι μπορεί να προσφέρει το Open Society που δεν μπορεί να προσφέρει η κυβέρνηση, ο κ. Μοσχόπουλος απάντησε πως «εμείς μπορούμε να φέρουμε πόρους εκεί που χρειάζονται.
Επιπλέον φέρνουμε κοντά τους κατοίκους με τους μετανάστες»
Η κα Πέγκυ Αντωνάκου,  CEO Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας υπογράμμισε πως «στην Ελλάδα ήταν ταμπού μέχρι σήμερα η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Όλες οι εταιρίες και πιο συγκεκριμένα η Microsoft έχουμε ευθύνη να επιστρέφουμε κάτι στις κοινωνίες που συμμετέχουμε.
Από την έξυπνη πόλη πρέπει να περάσουμε στη σοφή πόλη και η Αθήνα είναι πλέον κατάλληλη για να γίνει.
Η Αθηνά ήταν η θεά της σοφίας.  
Και θεωρούμε πως αν μπορούμε να αλλάξουμε μια γειτονιά, μπορούμε να αλλάξουμε μία πόλη και μια χώρα».
Ο κ. Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Executive Director, Athens Partnership, εξήγησε μέσα από ποια διαδικασία  δημιουργήθηκε μία νέα ταυτότητα πολίτη.  
«Δεν θέλαμε να παρακάμψουμε το σύστημα αλλά να συνεργαστούμε με το δήμο.
Βάλαμε τους υπαλλήλους του δήμου να συνεργαστούν με τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα», όπως είπε.
Ο κ. Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer Δήμου Αθηναίων, αναφέρθηκε στη δημιουργία του ψηφιακού συμβουλίου της Αθήνας και στην ψηφιακή στρατηγική της πόλης.  
«Καταφέραμε να περάσουμε τη συζήτηση για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα από τις κλειστές αίθουσες σε ανοιχτές.  
Χρειάστηκε να χτίσουμε γέφυρες ανάμεσα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να παράσχουμε καλύτερη καθημερινότητα στους πολίτες μας.  
Δημιουργήσαμε το ψηφιακό κέντρο «Λέλα Καραγιάννη», όπου ο κόσμος μπορεί να αποκτήσει ψηφιακές ικανότητες δωρεάν», ανέφερε.
Σχετικά με το πρόβλημα της στάθμευσης, ο κ. Χαμπίδης σημείωσε «έχουμε ήδη να δουλεύουμε την πιο έξυπνη πλατφόρμα της Ευρώπης».
Ο Δήμαρχος της Αθήνας - αφού αναφέρθηκε στην έλλειψη χώρων στάθμευσης - κατέληξε πως επιδίωξη του δήμου μέσω  του έργου του τριγώνου είναι να μην υπάρχουν ιδιωτικά αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης.Τέλος, ο συντονιστή της συζήτησης George Fertitta  ανέφερε πως ο ρόλος των πόλεων είναι να καλύψουν την αδράνεια των κυβερνήσεων υπογραμμίζοντας πως ο κ. Καμίνης είναι ένας δήμαρχος που δεν λαμβάνει τα εύσημα για όσα έχει πετύχει.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης