Κοινωνία

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ο ρόλος του Πανεπιστημίου σήμερα

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Ο ρόλος του Πανεπιστημίου σήμερα
«Η εκπαίδευση είναι ο καθρέπτης της προόδου της κοινωνίας», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως, Τομεάρχης εκπαίδευσης της ΝΔ
Μέσα από το Erasmus, υπάρχει ο στόχος να δημιουργηθεί ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο πανεπιστημίων, το οποίο θα είναι ουσιαστικά το ενιαίο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο, που θα είναι και το ίδρυμα του μέλλοντος, όπως έκανε γνωστό η Θέμις Χριστοφίδου, διευθύντρια Εκπαίδευσης, Νεότητας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κ. Χριστοφίδου στη συζήτηση  «Ο ρόλος του Πανεπιστημίου σήμερα», τόνισε ότι «η μεγαλύτερη δύναμη της Ευρώπης είναι οι νέοι της».
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ανέφερε ότι το μοντέλο της εκπαίδευσης θα αλλάξει δραματικά την επόμενη πενταετία, ένα έργο που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η επαναστατική αλλαγή θα έχει τρεις πυλώνες: Αυτονομία, Aξιολόγηση και Eξωστρέφεια.
Τρεις τομείς ωστόσο, στους οποίους όπως είπε, η Ελλάδα παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό, ζώντας με το φόβο και το ταμπού του ιδιωτικού πανεπιστημίου.
Η Νίκη Κεραμέως, Τομεάρχης εκπαίδευσης της ΝΔ, υπογράμμισε πως ο ρόλος του Πανεπιστημίου δεν είναι μόνο να παρέχει πτυχία αλλά και να γεφυρώσει το χάσμα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
«Η εκπαίδευση είναι ο καθρέπτης της προόδου της κοινωνίας», είπε η κ. Κεραμέως και πρόσθεσε πως πρέπει να γίνει πράξη το αυτοδιοίκητο και να δοθεί η δυνατότητα για μη κρατικά πανεπιστήμια, ευνοώντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ τους.
Η Rebecca Walton, περιφερειακή Διευθύντρια του British Council υποστήριξε πως η εκπαίδευση πρέπει να προωθεί τη γνώση και τη διασύνδεση μεταξύ ανθρώπων και κρατών ενώ τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι οι θεματοφύλακες της κοινωνίας.
Οι φοιτητές, είπε, δεν είναι μόνο καταναλωτές, αλλά και παραγωγοί.
Από την πλευρά του, ο Αθανάσιος Δημόπουλος, Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στο έργο του πρώτου σε μέγεθος ιδρύματος της χώρας, το οποίο πρέπει να έχει πολύπλευρο ρόλο προάγοντας την ερεύνα, παρότι οι πόροι έχουν περιοριστεί από 36 εκατ. ευρώ το 2009 σε μόλις 13 εκατ. σήμερα, με παράλληλη μείωση του προσωπικού.
Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το πρώτο ξενόγλωσσο μεταπτυχιακό στην Ιστορία και Αρχαιολογία, αλλά και το πρώτο προπτυχιακό στην Αρχαία Ελληνική Ιστορία και Φιλοσοφία θα αρχίσει, εκτός απροόπτου, τον Σεπτέμβριο του 2019.
Ο Γιώργος Παγουλάτος, Καθηγητής Οικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών υπογράμμισε πως η ανώτατη εκπαίδευση δεν πρέπει να είναι αυτοαναφορική, όσο προχωράμε στην παγκοσμιοποίηση, συνεπώς στόχος της πρέπει να είναι η εξωστρέφεια και η διεθνοποίησή της.
Πρόσθεσε πως τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν προς τους φοιτητές και άλλων χωρών, παράγοντας έτσι γενιές φιλελλήνων.
Τέλος, ο Ναπολέων Μαραβέγιας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οικονομίας και Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών πρόσθεσε πως τα πανεπιστήμια πρέπει να απαντούν στις προκλήσεις της εποχής, ξεχώρισε την γνώση από την πληροφορία και ξεκαθάρισε πως πρόκειται για δύο διαφορετικές έννοιες.
Κατέληξε λέγοντας πως σήμερα ο μέσος πτυχιούχος συνήθως αλλάζει επάγγελμα αρκετές φορές στη ζωή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης