Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τέλος χρόνου την Παρασκευή 8 Μαρτίου για τα προαπαιτούμενα των Θεσμών που θα δώσουν το 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Τέλος χρόνου την Παρασκευή 8 Μαρτίου για τα προαπαιτούμενα των Θεσμών που θα δώσουν το 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα
Με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις κυβέρνηση και θεσμοί επιχειρούν να γεφυρώσουν και τις τελευταίες διαφορές που υπάρχουν σε μείζονα ζητήματα
Με ορίζοντα το τέλος της εβδομάδας κινείται η κυβέρνηση όσον αφορά την οριστικοποίηση και ψήφιση του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και των υπόλοιπων προαπαιτούμενων που είναι συνδεδεμένα με την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα του ευρωσυστήματος ύψους 970 εκατ. ευρώ (ANFA’s-SMP’s).
Με αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις κυβέρνηση και θεσμοί επιχειρούν να γεφυρώσουν και τις τελευταίες διαφορές που υπάρχουν σε μείζονα ζητήματα, όπως είναι οι ασφαλιστικές δικλίδες του νόμου έτσι ώστε να αποκλείονται από τις ευεργετικές διατάξεις του οι συστηματικοί κακοπληρωτές.
Με βάση τον τελευταίο προγραμματισμό στόχος είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέχρι την Παρασκευή, έτσι ώστε στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου να έχει υλοποιηθεί το σχετικό προαπαιτούμενο και να υπάρξει θετική απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους (ANFA’s-άρση επιτοκιακού πέναλτι για τα δάνεια από τον EFSF).
Το κλείσιμο της συγκεκριμένης εκκρεμότητας θα διευκολύνει τα μέγιστα και τη νέα έξοδο της χώρας μας στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, μετά την αναβάθμιση κατά δυο βαθμίδες (σε Β1 από Β3 και με τις προοπτικές να διατηρούνται σταθερές) της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Moody's.
«Οι μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας δείχνουν τη σταθερά ανοδική της πορεία και τη διαρκή ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Απόδειξη και η πρόσφατη επιτυχημένη έξοδος στις αγορές.
Η οικονομική και αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση αποδίδει και δημιουργεί στέρεες βάσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Εκτός απρόοπτου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει αύριο στην έκδοση δεκαετούς ομολόγου αντλώντας από τις αγορές ποσό 2 δισ. ευρώ και με επιτόκιο κάτω από το 4%, επίπεδο στο οποίο κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι αποδόσεις του συγκεκριμένου τίτλου.
Η έκδοση στοχεύει σε μακροπρόθεσμους επενδυτές και ει δυνατόν να ξεπεράσει ποιοτικά αυτήν του πενταετούς ομολόγου που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο καιρό.
Σε κάθε περίπτωση το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αποτελεί κρίσιμο σταθμό, λόγω των μηνυμάτων που θα εκπέμψει.
Εάν, για παράδειγμα, προεγκριθεί η δόση και η εκταμίευση μεταφερθεί λίγες εβδομάδες αργότερα, το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται στις αγορές δεν πρόκειται να αλλάξει.
Ωστόσο, τυχόν μετάθεση της διαδικασίας έγκρισης για το Eurogroup του Απριλίου θα έστελνε αρνητικό σήμα, αν και οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών ακόμη και σε αυτή την περίπτωση εξακολουθούν να μην ανησυχούν.
Ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Eurogroup, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των εξαγγελιών που έχει κάνει, όπως είναι οι νέες ρυθμίσεις για τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και Εφορία.
.
Τον Μάρτιο ανοίγει το ΤAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις

Εν τω μεταξύ όπως έγινε γνωστό από το οικονομικό Forum που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς:
■ Μέσα στον Μάρτιο  θα ανοίξει η εφαρμογή στο TAXISnet για την υποβολή των φετινών δηλώσεων φόρου εισοδήματος.
■ Στις 25.000 ανέρχονται οι αιτήσεις για την υποβολή χωριστών δηλώσεων από τους υπόχρεους.
■ Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2019 θα γίνει έναν μήνα νωρίτερα, τον Ιούλιο και όχι τον Αύγουστο όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
■ Ηλεκτρονικά θα γίνονται πλέον από τα τελωνεία οι επιστροφές του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αναλογεί στα φορολογημένα καύσιμα που χρησιμοποιούνται από τους δικαιούχους απαλλαγής αλιείς, κατόχους τουριστικών επαγγελματικών σκαφών, βοηθητικών σκαφών θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας κ.α.
Με τη νέα αυτή ηλεκτρονική διαδικασία θα γίνονται και οι επιστροφές του ΕΦΚ των καυσίμων που ανέρχεται στα 125 ευρώ ανά χιλιόλιτρο για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (diesel) κίνησης που χρησιμοποιείται από τις βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις στους κινητήρες σταθερής θέσης, τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, τα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα κ.λπ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης